Santeri Mortti pohtii brodeerausta, NBA-korista ja korkeampien voimien ohjausta

Suunnittelija Santeri Mortti ei työskentele omalla ompelukoneella. Uuden koneen kustannuksiin pitäisi keksiä ainakin tonni, joten äidiltä lainattu ompelukone riittää toistaiseksi hyvin luomaan tarkkajälkisiä itsetehtyjä luomuksia, jotka pirskahtelevat energiaa.

Suunnittelija Santeri Mortti ei työskentele omalla ompelukoneella. Uuden koneen kustannuksiin pitäisi keksiä ainakin tonni. Äidiltä lainattu ompelukone riittää toistaiseksi hyvin luomaan tarkkajälkisiä itsekirjottuja luomuksia, jotka pirskahtelevat energiaa.

Santeri Mortti avaa kotiovensa ja hymyilee leveästi. Kahvi on tippumassa, sen seuraksi on munkkeja ja Santeri huokuu energiaa. Suunnittelija asuu synnyinkulmillaan, vanhempiensa naapurissa. Kultaseppä-äidin ja puuseppäisän kasvattama Santeri kokee että korkeammat voimat ohjasivat hänetkin muotoilun pariin.

”Vietimme kesät maalla”, hän aloittaa ”ja ikävöin aina isää kun hänen piti lähteä töihin.” Eräänä päivänä Santeri päätyi kuljeskelemaan vajaan sen sijaan että istuisi ikkunan äärellä odottamassa. Hän löysi vajasta japanilaisen dozuki-sahan ja ryhtyi hommiin. Isän palatessa valmiina oli lajitelma erilaisia käsintehtyjä puisiä päitä. Isä oli lumoutunut ja ylisti Santerin aikaansaannoksia. ”Teen varmaan vieläkin puuveistoksia sen päivän takia. Sama ylistys vie vieläkin eteenpäin.”

Wooden sculpture by Santeri Mortti
Kuva: Santeri Mortti

Vaikka innostus puutöihin alkoi jo varhaisella iällä, varsinainen suunnittelutyö antoi odotuttaa itseään. Santeri alkoi opiskella Aalto-yliopistossa mutta päätyi jo pian pitämään välivuoden. Tämän vuoden aikana muotoilun laitos oli kokenut muodonmuutoksen. Uuden ajattelun myötä opiskelijat saivat valita mitä hyvänsä kursseja laajasta valikoimasta. Santeri päätti työskennellä tekstiilisuunnittelun parissa. Muotoilun syvin olemus löytyi kuitenkin vasta hetken päästä, ja se vaati matkan Pariisiin.

Santeri työskenteli Olivier Dollén alaisuudessa vaihto-opiskeluvuotensa aikana ja kohtaaminen tarjosi hänelle puuttuvan palasen. ”Olemme Olivierin kanssa molemmat skeittareita joten me päädyimme suunnittelemaan vähän kaikenlaista”, Santeri nauraa. ”Teimme muutaman kirjahyllyn mutta lähinnä keskityimme kokoamaan skeittilautoja ja pitämään hauskaa.”

Embroidery by Santeri Mortti
Kuva: Santeri Mortti

Hauskuus ja rentous ovat edelleen kaiken Santerin tekemisen keskiössä. Kuten on myös hänen pakkomielteisyyttä hipova suhteensa Pohjois-Amerikan koripallon ammattilaisliigaan. ”Meillä on porukka joka on pelannut yhdessä takapihakorista ehkä kuusitoistavuotiaasta asti”, hän selittää. ”Viime aikoina siitä on tullut hieman kilpailullisempaa. Jopa taistoa.” Santerin mukaan jatkuva NBA-mylvintä on täydellistä taustamelua brodeeraustyölle.

Sivusäätöjä ja suuria suunnitelmia

Santeri tutustui brodeeraukseen eli koristeompeluun suunnittelija Jussi-Pekka Ojalan kautta. Santeri oli julkaissut kuvia piirroksistaan, maalauksistaan ja veistoksistaan sosiaalisessa mediassa. Kuvat osuivat Ojalan silmään ja hän ehdotti Santerille yhteistyötä. Tämä yhteen tuleminen johti lopulta kokonaiseen mallistoon ja molempien kandintyöhön. Santeri vastasi kokoelman brodeerauksista ja asusteista. ”Itselleni kaikki alkoi siitä”, Santeri vahvistaa.

Collection by Jussi-Pekka Ojala and Santeri Mortti at Näytös 17
Jussi-Pekka Ojalan ja Santeri Morttin mallisto Aalto-yliopiston Näytös 17:ssa. Kuva: Guillame Rojas

Suunnittelija kävelee pitkin asuntoaan ja esittelee laajaa lajitelmaa teoksia aina puutöistä omatekoisiin t-paitoihin ja keramiikkaan.

”Kun opin brodeeraamaan, siitä tuli sivusäätöni”, Santeri nauraa. Hänen töitään on nähtävillä Instagramissa ja niitä voi hankkia itselleen hintaan, joka tuntuu hämmästyttävän halvalta. ”Näkisin mieluummin työni leviävän joka puolelle sen sijaan että pitäisin ne kaikki itselläni”, suunnittelija pohtii. ”Tekeminen on itselleni se paras juttu.”

Hänen tilkkutöitään näkee usein taiteilija James Kokon tai rumpali Risto Niinikosken päällä. ”Koitan levittäytyä mahdollisimman moneen kolkkaan. Jossain tuolla maailmalla ajelehtii nyt noin 150 työtäni.”

Pyöveli & Nasty performing
Pyöveli & Nasty. Kuva: Pihla Törrönen

Kuten muillakin luovilla tekijöillä, sivusäädöt tuovat leivän pöytään. Santeri työstää paraikaa muun muassa videolavasteita ja asusteita musiikkikokoonpanoille kuten Töölön Ketterälle, sekä myös julisteita helsinkiläisille klubeille kuten Post Barille. ”Santeri suunnitteli julisteen jossa tulkitaan kalakukon syömistä”, Post Barin Justus Valtanen kertoo. ”Santeri on todella omaperäinen kyky.” Julisteet myytiin heti loppuun julkaisun jälkeen.

Tulevaisuudessa Santeria kiinnostaa ryhtyä pintasuunnittelijaksi 3D-pintasuunnitteluun erikoistuneen tekstiilisuunnittelun professori Maarit Salolainen ohjauksessa Aalto-yliopistossa. Vastassa on myös FaCT-maisteriohjelman (Fashion, Clothing and Textile Design) graduvaihe. Ja veistoksentekovideoiden tekeminen YouTubeen. Ajatus ryhtyä kirjoittamaan. Ehkä samalla ruveta myös urheiljaksi.

Embroidery by Santeri Mortti

Ainoa haaste suunnittelijalla on mahdollinen ajanpuute. ”Haluan tehdä niin monia juttuja, mutta en vain löydä aikaa kaikelle”, Santeri naurahtaa, energisyys kuin broderaattuna koko kehoonsa.

Kansikuva: Eeli Saaristo