Miksi festivaalimme on tänä vuonna tärkeämpi kuin koskaan?

Helsinki Design Week järjestetään vastuullisesti tänäkin vuonna. Miten se tehdään, kun yleisötapahtumia rajoitetaan?

Helsinki Design Week järjestetään vastuullisesti tänäkin vuonna. Miten se tehdään, kun yleisötapahtumia rajoitetaan?

Helsinki Design Week on sarja erikokoisia näyttelyitä sekä muita tapahtumia monenlaisille kohderyhmille. Se ei ole festivaali tai messut yhdessä paikassa kymmenille tuhansille kävijöille. Designviikko on suunnittelustudiolle mahdollisuus kutsua asiakkaita kylään tai kivijalkamyymälälle esitellä uusi tuotemallisto. Alan koulut asettavat kampuksilleen oppilastöitä näytille ja puurakentamiseen erikoistunut yritys voi pystyttää installaation kaupungin keskustaan. Mikään näistä ei kokoa samaan paikkaan yhtä aikaa satoja ihmisiä.

Helsinki Design Week järjestetään varmuudella 2020 siksi, että se voi tarvittaessa muuntua digitaaliseksi. Tapahtuma-alan trendi koronakeväänä on ollut siirtyminen verkkoon. Meidän osaava tiimimme testasi verkkotapahtuman tuottamista ja järjesti Design Market Onlinen huhtikuun lopussa. Tuotannosta saatuja käyttäjäkokemuksia ja asiakaspalautetta hyödynnetään, kun kehitämme HDW:n muita verkkotoimintoja.

Digitaaliset tapahtumat eivät tule korvaamaan ihmisten kohtaamisia oikeassa elämässä. Verkon yli järjestettävillä tapahtumilla on kuitenkin etunsa: ne voivat skaalautua globaalisti ja tavoittaa enemmän osallistujia kuin yksikään paikallinen tapahtuma.

Miksi on tärkeää, että Helsinki Design Week järjestetään mahdollisista rajoituksista huolimatta? Olemme onnistuneet rakentamaan ainutlaatuisen toiminta-alustan, jossa on mukana useita tärkeitä sidosryhmiä. Festivaalilla tapaavat niin kaupungin virkamiehet kuin yliopistojen, kulttuuri-instituuttien, luovien alojen, kaupan ja teollisuuden edustajat. He esittelevät näkemyksiään ja osaamistaan ja tapaavat muita ihmisiä, jotka katsovat maailmaa ja yhteiskuntaa muotoilulasien läpi. Viidentoista vuoden aikana HDW:n näyttelyiden ja muiden tapahtumien avulla tuhannet ihmiset ja organisaatiot ovat kohdanneet, tutustuneet toisiinsa ja parhaissa tapauksissa aloittaneet yhteistyön. 

 

Pandemian jälkeistä aikaa on verrattu sodanjälkeiseen. Suomella on siitä omakohtaista kokemusta. Uudelleenrakentaminen edellyttää näkemyksellistä suunnittelua. Nyt muotoilualalla on jälleen mahdollisuus osoittaa mihin se pystyy. Synnyttääkö 2020-luku suomalaisesta muotoilusta samanlaisia menestystarinoita kuin 1950-luku, jää nähtäväksi. Se edellyttää muotoiluintensiiviseltä teollisuudelta, kaupungeilta ja muilta yleishyödyllisiltä organisaatioilta ja kaupalta muotoilumyönteisten puheiden lunastamista – valmiutta aktivoitua. Tällä kertaa ei muotoilla pelkästään fyysisiä tuotteita vaan palveluja, systeemejä ja jopa kokonainen yhteiskuntajärjestelmä paremmaksi. 

Helsinki Design Weekin toiminta-alusta on avoinna kohtaamisille tänäkin vuonna. 

Kari Korkman on Helsinki Design Weekin perustaja ja johtaja.