Miten BBC suunnittelee fonttinsa – senkin kuulet DDDD:ssä

Helsinki Design Week järjestää kuuden vuosittaisn Data-Driven Design Day tapahtuman tiistaina 8. syyskuuta 2020. Poikkeuksellisten olosuhteiden vuoksi tapahtuma järjestetään digitaalisena konferenssina, johon voi osallistua mistä tahansa.

Helsinki Design Week järjestää kuuden vuosittaisn Data-Driven Design Day tapahtuman tiistaina 8. syyskuuta 2020. Poikkeuksellisten olosuhteiden vuoksi tapahtuma järjestetään digitaalisena konferenssina, johon voi osallistua mistä tahansa.

Data-Driven Design Dayn teema on “Committed to Excellent Services for Everyone”, eli erinomaisia palveluita sitoumuksella. Tämän otsikon alle on koottu reilu kourallinen esityksiä, jotka tarjoavat uusia näkökulmia data-vetoiseen palvelumuotoiluun. Palvelumuotoilu, jos mikä, tarjoaa herkullisen ristiriidan. Samaan aikaan tulkitaan laadullista dataa, kuunnellaan intuitiota ja ohjataan toimintaa rationalistisen, numeroita painottavan määrällisen datan käytön välillä. Mikä on oikea tasapaino?

Tapahtuman puhujat edustavat näkyviä kotimaisia organisaatioita, mukana ovat K Group, Fortum, Posti, YLE, Sanoma Media Finland, HSL – ja BBC. Odotettavissa on sisäpiirin tarinoita, joita ei kuule missään muualla!

Digitaalinen konferenssi etenee yksi esitys kerrallaan ja antaa osallistujille erinomaiset mahdollisuudet keskustella keskenään, esittää kysymyksiä puhujille ja tutustua toisiinsa.

Tapahtuma on englanninkielinen.

The topics and speakers 

Anna Salminen and Markus Tammi, Helen
What role has service design combined with data analytics played in the development projects leading to meet this goal? How are we working towards a more sustainable energy future in collaboration with our customers?

Clemens Westrup, Sanoma Media Finland
A grassroots approach to bringing user-centricity into the development workflow of data products.

Jenni Müller and Noora Piispanen, Yle
Fan Day is an example of how the Yle News Lab does user centric service design.

Juho Paasonen and Arnis Angelos, Posti
Posti has been around for 400 years, first as the nation’s governmental postal carrier, now as a postal and logistics service company. With digitalization and evolving customer expectations changing Posti’s market landscape, how can strategic service design and the adoption of radical data-drivenness help with the major transformation ahead?

Tarja Jääskeläinen and Eeva Jakobsson, HSL
Utilizing data and customer insight in service development. The cases discussed are city bikes and public transport planning.

Sakari Forslund, Fortum
A short introduction to the Fortum journey on analyzing customer contacts and customer feedback to improve customer experience and customer loyalty.

Hanna-Reetta Luukkainen, K Group
Your data belongs to you — a short story on how data was turned into insight that helps individuals to make better choices.

David Bailey, Gareth Ford-Williams and Bruno Maag, BBC
As the BBC transforms from a traditional broadcaster to an online content provider, it is ever more important for this organization to ensure that customers recognize who delivers the content, not only through the logo but also through its typography, from the typeface to the layout. Besides the emotional qualities that the BBC has to deliver through its typography, it also needs to address the functional challenges that its diverse audience presents, be that age groups, Welsh or Gaelic speakers besides English, or people with a range of cognitive or physiological impairments. The BBC’s typography has to be accessible to all without compromising its emotional appeal.

Read more and buy tickets