Itselle suunniteltu binder käynnisti Ree Melasen ompelimobisneksen – ja halun yhdenvertaistaa tarjontaa

Binderien suunnittelu lähti Ree Melasen omasta tarpeesta. Nyt hän haluaa tuoda binderit eli rintakehää kompressoivat aluspaidat myös muiden niitä tarvitsevien saataville.

Binderien suunnittelu lähti Ree Melasen omasta tarpeesta. Nyt hän haluaa tuoda binderit eli rintakehää kompressoivat aluspaidat myös muiden niitä tarvitsevien saataville.

Kuusi vuotta sitten Ree Melanen etsi internetistä bindervalmistajia. Haussa ei ilmaantunut yhtäkään tulosta Euroopasta, saati Suomesta. Melanen päätti ratkaista ongelman. Erilaisten kokeilujen ja erehdysten kautta hän alkoi valmistaa binderinsa itse.

Binder on aluspaita, joka kompressoi rintakehää. Sen käytöllä voidaan pyrkiä lieventämään monen transmiehen ja muunsukupuolisen kokemaa kehodysforiaa eli kehoristiriidan aihettamaa pahaa oloa.

Melanen suunnittelee ja valmistaa bindereita tilaustyönä. Hän on ompelijana täysin itseoppinut. Peruskoulun jälkeen artesaanikoulutus kävi mielessä, mutta lukio vei lopulta voiton. Vaatteiden sekä muiden kyhäelmien tekemistä hän on kuitenkin harrastanut lapsesta asti.

Transmaskuliinisille ihmisille suunnattu tuote vaatii monen seikan huomioonottoa. Tärkeintä on osata tasapainottaa haluttu litistävä tulos sekä vaatteen säännöllinen käyttömahdollisuus ilman terveyshaittoja. Yleisiä nyrkkisääntöjä on olemassa. Bindertoppia ei pidä käyttää yhtäjaksoisesti yli kahdeksaa tuntia tai harrastaa se päällä raskasta liikuntaa.

Melanen wearing her own design.
Melanen omassa binderissään.

Turvalliset binderit valmistetaan pääasiassa kahdella eri tavalla. Niitä voi tehdä kokonaan joustavista materiaaleista, kuten paksusta powermesh-kankaasta. Toinen vaihtoehto on valmistaa etuosa jäykästä ja selkäosa joustavasta kankaasta. Tätä tyyliä Melanen suosii itse.

Markkinoilla on myös erittäin halpoja bindereita, jotka eivät täytä turvallisuuskriteerejä. Kauttaaltaan joustamattomista kankaista valmistetut tuotteet houkuttavat silti ostajia, sillä paketin saa anonyymisti kotiovelle.

Melanen toivookin, että ihmiset tietäisivät vaihtoehdon olemassaolosta. Suomessa toimivat bindervalmistajat ovat yhä laskettavissa yhden käden sormilla. Melasen Tampereella toimivan Ompelimo Harakanpesän lisäksi bindereita tekee myös hämeenlinnalainen Suomen Liivineulomo.

Joustavuutta suunnitteluun

Yleensä Melasen saamassa palautteessa kiitellään siitä, että joku itse sukupuolivähemmistöön kuuluva ylipäätään valmistaa bindereita. Myös niiden taloudellinen saatavuus on hänelle tärkeää.

”Binder on joillekin välttämätön vaate. Suunnittelussa yritän ottaa huomioon, että pystyn valmistamaan niitä vähäisillä kustannuksilla. Näin pystyn tarjoamaan niitä tarvittaessa halvemmalla tai jopa ilmaiseksi niille, jotka niitä tarvitsevat”, Melanen kertoo.

Ajatuksen joustavasta hinnoittelusta Melanen on saanut tapahtumista, joita hän on järjestö- ja aktivismitoiminnan osallisena tuottanut. Niissä kyseistä käytäntöä on toteutettu lippujen hinnoissa.

Melanen käyttää mielellään kierrätysmateriaaleja. Bindervalmistukseen soveltuvan kankaan teknisten vaatimusten takia se ei ole aina mahdollista. Hän hyödyntää kierrätettyjä kankaita kuitenkin muissa valmistamissaan tuotteissa, kuten vyölaukuissa ja repuissa.

Esikuvakseen Melanen mainitsee chicagolaisen Rebirth Garmentsin. Bindervalmistaja tunnetaan rohkeasta värien ja kuosien käytöstä. Sitä samaa Melanen haluaa toteuttaa suunnittelussaan. Välillä oikeanvahvuinen lycra toivotuissa kuoseissa on kuitenkin kiven alla. Silloin on pakko pitäytyä yksivärisissä kangasvalinnoissa.

Asiakas pystyy vaikuttamaan muun muassa binderin istuvuuteen ja kaula-aukon suuruuteen. Osa käyttäjistä ei halua, että alusvaate näkyy paidan alta. Melasen itselleen tekemät binderit ovat sen sijaan usein tarkoitettu nähtäviksi.

”Kun tekee näkyväksi sen vaatteen, jonka tarkoitus on häivyttää kehon sukupuolittuneita piirteitä, on siinä mukavia ristiriitoja”, hän sanoo.

Melasen valmistamia bindereita myydään myös Helsingissä Alakulttuurikeskus Loukossa. Muuten hän omien sanojensa mukaan jarruttelee kaikenlaisen varastoon tekemisen kanssa. Melanen ei halua tehdä tuotteita, jotka eivät päädy käyttöön.

Kesällä Melanen alkoi tarjoamaan bindereita vetoketju- ja hakaskiinnityksellä. Siten mahdollistetaan vaatteen käyttö myös ihmisille, joilla on vaikeuksia käyttää käsiään.

Valikoimansa ja osaamisensa laajentaminen tulevaisuudessa muihin transerityisiin tuotteisiin, kuten tucking-alushousuihin, olisi Melasen mielestä hienoa.

Sukupuoliyhdenvertaisuus on hänelle kaiken muun lisäksi vain asia, joka tulee suunnittelutyön mukana.

”Se on itsestäänselvyys.”

Tämä artikkeli on tuotettu yhteistyössä Haaga-Helia ammattikorkeakoulun journalismin koulutusohjelman suunnittelujournalismin kurssin kanssa keväällä 2020. Kuten kaikki sisältö Helsinki Design Weeklyssä, myös kumppaniartikkelit on tehty palvelemaan ensisijaisesti lukijoitamme.

Kuvat: Ree Melanen