Kyösti Kakkosen laaja designkokoelma pysyvästi esille Espoon modernin taiteen museoon Emmaan

Pitkän linjan keräilijä, kauppaneuvos Kyösti Kakkonen antaa suomalaiseen lasiin ja keramiikkaan keskittyvän designkokoelmansa pitkäaikaislainaan Espoon modernin taiteen museoon Emmaan. 

Pitkän linjan keräilijä, kauppaneuvos Kyösti Kakkonen antaa suomalaiseen lasiin ja keramiikkaan keskittyvän designkokoelmansa pitkäaikaislainaan Espoon modernin taiteen museoon Emmaan. 

Kyösti Kakkonen in Emma Museum
Kyösti Kakkonen

Espoon kaupunki, modernin taiteen museo Emma ja Kyösti Kakkonen ovat solmineet pitkäaikaisen yhteistyösopimuksen kokoelman esille saattamiseksi. Kansainvälisessä mittakaavassa merkittävä Collection Kakkonen esittelee suomalaista muotoilua modernismista nykypäivään.

Annikki Hovisaari (1918–2004), kuusi kulmikasta pulloa, 1967–1970.

Collection Kakkonen painottuu sotien jälkeiseen aikaan eli niin kutsuttuun muotoilun  kultakauteen. Tuona aikana suomalainen muotoilu myös kansainvälistyi. Collection  Kakkosen ydintä ovat uniikki muotoilu sekä taidelasi ja -keramiikka tekijöineen. Kokoelma  koostuu yli 30 taiteilijan teoksista ja kaikkiaan siihen kuuluu noin 10 000 objektia. Kokoelmaa  kartutetaan edelleen. Huomionarvoista on kokoelman laajuuden lisäksi sen laatu – harkiten koostettu kokoelma on vertaansa vailla.

Kaj Franck (1911–1989), taide-esineitä.

 

Liisa Hallamaa (1925–2008), sommitelma lautasia.

Kokoelman keskeisiä taiteilijoita ovat muun muassa Alvar Aalto, Rut Bryk, Kaj Franck, Birger Kaipiainen, Toini Muona, Gunnel Nyman, Kristina Riska, Kyllikki Salmenhaara,  Markku Salo, Timo Sarpaneva, Michael Schilkin, Kim Simonsson, Nanny Still, Oiva  Toikka, Kati Tuominen-Niittylä, Helena Tynell, Vesa Varrela ja Tapio Wirkkala. 

Kyllikki Salmenhaara (1915–1981), kaksi pulleaa ruukkua, 1950-luku.
Kristina Riska (60), Veistos, 2010.
Helena Tynell (1918–2016), Metsä, 1966.
Nanny Still (1926–2009), Kide, 1975.

Tapiolassa sijaitseva Näyttelykeskus WeeGee profiloituu yhteistyön tuloksena entistä vahvemmin muotoilun ja arkkitehtuurin keskittymäksi.

Modernismi yhdistää Collection Kakkosta sekä Näyttelykeskus WeeGeetä ja Emmaa  ympäristöineen. Kansainvälisesti tunnustetussa Tapiolan puutarhakaupungissa sijaitseva arkkitehti Aarno Ruusuvuoren suunnittelema betoniarkkitehtuurin helmi edustaa suomalaisen modernistisen arkkitehtuurin kärkeä.

“Tulemme kertomaan tämän kokoelman avulla suomalaisen uniikin designin tarinan modernismista nykypäivään – ja samalla myös  keräilijän tarinan, joka on täysin ainutlaatuinen”, sanoo museonjohtaja Pilvi Kalhama.

Friedl Holzer-Kjellberg (1905–1993), kaksi ruukkua.

Keräilijänä Kyösti Kakkonen on vuosikymmenten aikana tehnyt ainutlaatuisen kulttuuriteon, joka huipentuu, kun se nyt saatetaan yleisön nähtäväksi ja pysyvästi esille Emmaan Näyttelykeskus WeeGeelle.

”Espoon Emma ja arkkitehti Ruusuvuoren piirtämä WeeGee-talo isoine ikkunoineen tarjoaa loistavat puitteet laajan lasista ja keramiikasta koostuvan designkokoelmani esittelyyn. Suomalaiset kansainvälisestikin hyvin arvostetut mestarit pääsevät ainutlaatuisine töineen – useimmat työt ovat uniikkeja – kirjaimellisesti tässä tapauksessa luonnon keskelle. Luontohan useimmille heistä on toiminut suurena innoittajana”, toteaa keräilijä, kauppaneuvos Kyösti Kakkonen.

”Kokoelmastani on järjestetty runsaasti kansainvälisiä designnäyttelyitä eri puolilla maailmaa. Esimerkiksi nykyisellään on sovittu yhdestätoista eri näyttelykokonaisuudesta Japaniin. Tämän vuoksi rohkenen uskoa, että kokoelmani ei vain lisää EMMAn kansallista  mielenkiintoa vaan myös vahvistaa EMMAn kansainvälistä asemaa”, Kyösti Kakkonen lisää.

EMMAssa jo nyt pysyvästi esillä olevat kokoelmat ovat Saastamoisen säätiön taidekokoelma sekä Tapio Wirkkala Rut Bryk Säätiön kokoelma.

Näyttelyä odotellessa

Collection Kakkonen avautuu Emmassa yleisölle marraskuussa 2022. Sitä ennen Kakkosen mittavaan yksityiskokoelmaan voi tutustua syksyllä julkaistun kirjasarjan myötä. Kokoelman aarteet on koottu Lasin ja keramiikan mestarit -kirjasarjaan, joka esittelee kokoelman kattavammin kuin koskaan aiemmin.

Sarjan kuusi kahvipöytäkirjamaista, kuvitettua nidettä keskittyvät kukin tiettyyn teemaan sekä esittelevät kokoelmasta 36 taiteilijaa ja 2 000 teosta. Kirjasarjan kirjoittajat ovat lasi- ja keramiikkataiteen asiantuntijoita.

Kuvat: EMMA –Espoon modernin taiteen museo, Collection Kakkonen / Rauno Träskelin