Turkulaisten turistien itä-Helsinki

Suunnittelija-duo Saana Sipilä ja Olli Sallinen viettävät usein viikonloput lomailemalla Helsingissä. Turkulaiset turistit ovat löytäneet heitä puhuttelevan kaupungin sydämen Kulosaaren sillan tuolta puolen.

Saana Sipilä ja Olli Sallinen viettävät usein viikonloput lomailemalla Helsingissä. Turkulaiset turistit ovat löytäneet heitä puhuttelevan kaupungin sydämen Kulosaaren sillan tuolta puolen.

Harmillisesti useat parhaimmista Turussa asuneista ystävistämme ovat vuosien varrella muuttaneet Helsinkiin. Onneksi kahden tunnin välimatka on inhimillinen ja viime vuosina tyypilliseksi viikonloppusuunnitelmaksi on muodostunut loma Helsingissä.

Viimeisten vuosien aikana on tapahtunut selkeä kehitys: yhä useammat ystävämme ovat muuttaneet keskustasta kohti itää. Syvemmälle ja syvemmälle itään. Ensin Kallioon, sieltä Roihuvuoreen ja lähiaikoina Kontulaan asti. Samalla myös oma mielikuvamme Helsingistä ja erityisesti itä-Helsingistä on laajentunut.

Meitä kiinnostavat viihtymisalueet sijaitsevat nykyään idässä, joten Kulosaaren sillan länsipuolelle ei tarvitse liikkua kuin satunnaisia ravintolavierailuja varten ja hypätäkseen Turun-bussiin.

Suosikkipaikkojamme metroradan liepeiltä

Toisella puolella tietä Riosta sijaitsee Japanilainen puutarha kirsikkapuineen. Kuva: Omar El Mrabt

Roihuvuoren Rio on juuri sellainen elokuvallinen lähikahvila, jollaisen haluaisimme nähdä omilla kulmillamme itä-Turussa. Aamupalasetin jälkeen on hyvä lähteä perinteeksemme muodostuneelle itä-kävelylle.

Kahvilan vieressä oleva Roihuvuoren japanilaistyylinen puutarha on upea! Japani on meille läheinen: Saana on asunut Kiotossa ja ulkomaista eniten töitä olemme tehneet Japaniin. Lähimmäksi Japania olemme Suomessa päässeet juuri tässä vapaaehtoisvoimin rakennetussa helsinkiläisessä puistossa.

Kun puistosta jatkaa ylämäkeen, löytyy mäen päältä Aarno Ruusuvuoren 1967 suunnittelema koulurakennus, jonka betonibrutalismi miellyttää silmää.

Ja jos karaokefiilis syttyy, Roihikan Ruiskumestarissa on sammutettu janoa jo vuodesta 1975. Rehti lähiöbaari on oiva paikka kylmälle juomalle tai karaoke-vedolle.

Roihuvuoresta kannattaa jatkaa kauniita rantoja pitkin Marjaniemen suuntaan. Moni on kuullut verisestä miehestä Marjaniemen uimarannalla mutta rantojen lisäksi alueella on myös muuta nähvävää. Eri ikäisten rakennusten villi yhdistelmä tarjoaa oivallisen ympäristön arkkitehtuurikävelylle.

Rauhalliselta alueelta seuraava hyvä taukopaikka sijaitsee Puotilassa.

Puotilan purettava, inhimillisen mittakaavan tasakattoinen ostari edustaa 60-lukuista kaupunkirakentamista, jonka katoaminen tulee olemaan suuri sääli. Täällä kannattaa poiketa palkittuun olutravintola Pikkulintuun.

Vuosaareen päin liikkuessa hylätyn hotelli Vuorannan kohtalo näyttää luonnon voiman rakennuksia vastaan. Yläluokkaisen naapuruston keskeltä löytyvä Elmer Stenrosin suunnittelema 1970 valmistunut hotelli on alle viidessä vuodessa joutunut luonnon haltuunottamaksi.

Vuorannasta lyhyen kävelymatkan päässä sijaitseva Aurinkolahden synteettinen moderni ranta-alue on hämmentävä lähimatkaversio etelän lomakohteista.

Jos Vuosaaresta jatkaa pohjoiseen, löytää Kontulan ostarilta takuuvarmasti eläväistä menoa. Uzbekistanilaisesta ravintolasta löytyy täyttävät vegaaniset vaihtoehdot (lista löytyy ravintolasta seinältä) ja Kontulan kierrätyskeskus on erinomainen löytöpaikka. Ostarin vieressä Suomen ensimmäiset elementtitalot ja niiden väliin jäävät puisto ja metsäkaistaleet erikoisleveine kävelyteineen ovat lähiörakentamista näteimmillään. On helppo nähdä, että muuttoliike tänne tulee kiihtymään.

Meidän turistien näkökulmasta rap-artisti Pesso on väärässä; meille itä-Helsinki ON ihmeiden itämaa.

Vieraile Saanan ja Ollin jalanjäljissä:

Juttu on osa sarjaa, jossa suunnittelijat kertovat heille rakkaista helsinkiläisistä ratkaisuista. Jutut julkaistaan Helsinki Design Weeklyn lisäksi MyHelsinki.fi:ssä. Kirjoittajat ovat turkulainen suunnittelijapariskunta ja palkitun muotoilutoimisto Saana ja Ollin perustajat. Saana ja Olli on tehnyt suunnittelutöitä kymmenille kansainvälisille ja kotimaisille asiakkaille ja osallistunut lukuisiin muotoiluprojekteihin Reykjavikista Lagosiin asti. Saana ja Olli julkaisee vuosittain oman, 100% hamppukankaasta vastuullisesti Suomessa valmistetun tekstiilimallistonsa.

Kuvat (ellei toisin mainita): Saana Sipilä and Olli Sallinen