Talk Parties Today: Ihmisiä, joilta saa apua

Brändien ja niiden liiketoiminnan kehittämiseen erikoistunut Jeremiah Tesolin syntyi Kanadassa, mutta vaikuttaa nykyisin Helsingissä. Helsinki Design Weeklylle toimittamassaan juttusarjassa hän pohtii luovan vuorovaikutuksen parhaita käytäntöjä ja selvittää ajankohtaisimpia keskustelunaiheita. Tarinaa voi seurata ensin Weeklyn kautta ja Helsinki Design Weekillä syyskuussa. Ensimmäinen osa sarjasta on luettavissa täällä.

Yksi vuoden 2014 ensimmäisistä Talk Party -tilaisuuksista alkoi teemalla kysymyksiä ja vastauksia. Fyysinen yleisö oli keino lisätä tunnettuutta. Nykypäivänä Talk Party -tilaisuudessa ei voi tavata ketään henkilökohtaisesti. Mistä siis kannattaa pyytää apua? Suurin osa meistä tekee töitä kotona, ja käytettävissä on monia verkkoviestinnän keinoja. Vaihtoehtoja on niin paljon, että voi olla haastavaa päättää, mistä aloittaa.

Yksi lähestymistapa on etsiä ihmisiä, jotka auttavat muita ihmisiä. On tiimejä, jotka voivat auttaa. Nämä tiimit työskentelevät fyysisissä tai digitaalisissa ympäristöissä, ja minulla oli tilaisuus jutella kolmen helsinkiläispaikan sekä yhden digitaalisen tiimin kanssa ja ottaa selvää, miten ne auttavat ihmisiä.

Maria 01

Maria01

Maria 01 on Suomen startup-yhteisön ydinpaikkoja. Viime vuonna brändiä muutettiin kattamaan enemmän kuin vain fyysinen tila. Maria 01:ssä on tarveperustainen avustustiimi, jonka jäseniä kutsutaan ”yhteisöhuoltajiksi”. Koska paikka on entinen sairaala, sen henkeen sopii hyvin auttaa yrityksiä voimaan paremmin. Tukea saa yhteisön jäseniltä tai verkostoon kuuluvalta asiantuntijalta.

”Pandemia kiihdytti yhteisön tarvetta. Yksi tämän vuoden pääteemoistamme on hyvinvointi. Toivottavasti voimme pian tarjota yhteistyössä in-house-yrityksen kanssa vertaistukialustan, jonne voi kertoa nimettömänä omasta voinnistaan. Ihmiset eivät puhu kovin paljon heikkouksistaan startup-ekosysteemin sisällä. Tämä antaa heille tilaisuuden puhua tämänhetkistä vaikeuksistaan ja miten ne voisi voittaa. Tajusimme viime vuonna, että kaikkein tärkeintä ovat suhteet, joita ihmiset muodostavat keskenään,” kertoo markkinointijohtaja Kimberly Oguilve.

Sofia Helsinki

Sofia Helsinki

Sofia Helsinki on yksi kaupungin vanhimmista rakennuksista, ja tavoitteena on rakentaa aktiivinen yhteisö erikoisia ihmisiä ja eri alojen asiantuntijoita. Viime vuoden aikana Sofia on toiminut turvasatamana jäsenille. Paikkana, johon voi paeta ja jossa voi keskittyä ja viettää hetken normaalia elämää. Sofian tiimin rooli on olla käytettävissä tarvittaessa.

”Yhtenä päivänä tarvitsee yksityisyyttä ja rauhaa ja toisena taas tiimityöskentelyä eloisassa ilmpiirissä. Olemme kiinnostuneita ihmisistä. Yksi tapa kohdata jäsenet on kysyä, miten menee. Yhteisön hieno puoli on se, että meiltä kysytään ihan samaa. Ihmiset pitävät säännöllisesti huolta toisistaan, ja tuntuu, että saapua saa aina tarvittaessa, “ iloitsee Mikko Leisti, toimitusjohtaja.

VillageWorks

VillageWorks

Helsinkiläinen VillageWorks kuvaa itseään uuden aikakauden toimisto- ja coworking-verkostoksi. Toiminnan tueksi yhteisössä on koordinaattoreita, joiden tehtävänä on fasilitoida dialogia niin toimitiloissa kuin verkossakin. Jokaisessa toimipaikassa on yhteisökoordinaattori, joka toimii sekä huoltajana että ilmapiirin elävöittäjänä. VillageWorks on kehittymässä yhteisön keskuspaikaksi, mistä jäsenet voivat pyytää ja saada apua, ja tämä nähdään yhtenä toimitilaverkoston arvokkaimmista ominaisuuksista.

”Useinkaan erittäin ergonominen sähköpöytä ja mukava työtuoli eivät riitä. Tärkeää on myös se, mitä niiden ympärillä on. Miltä siellä tuntuu. Miten voi vuorovaikuttaa tilassa muiden ihmisten kanssa ja yhteisön sisällä, “ miettii Nelli Grönroos Steer, brändi- ja markkinointipäällikkö. 

Prönö

Prönö

Prönö on kuvauksensa mukaan ensimmäinen humaani bisnesalusta. Se on paikka, missä autetaan ihmisiä keskittymään työhön ja muodostamaan merkityksellisiä liikesuhteita. Prönö Help Hub on työkalu, jonka avulla voi pyytää ja tarjota apua yksinkertaisella ja humaanilla tavalla. Apua pyydetään koko yhteisöltä tai vain niitä ihmisiltä, joihin luotetaan.

Minusta on humaanin bisneksen merkki osoittaa haavoittuvuutensa ja kysyä kysymyksiä tai pyytää apua. Lähestymistapamme on auttaa, ei myydä. Jos joku on lisännyt ihmisiä verkostoonsa ja kysyy esimerkiksi suunnittelijaa työstämään identiteettijärjestelmää, verkoston kautta löytää helpommin ne omat suunnittelijakontaktit, joita voi suositella. Siten muistaa helpommin ihmiset, jotka voivat auttaa tietyissä asioissa, sanoo Helene Auramo, Prönön perustaja. 

Ensimmäisen Talk Partyn lopussa vuonna 2014 kirjoitimme tämän yhteenvedon, ja se kuulostaa vieläkin ajankohtaiselta: ”Uskomme, että luovuus on ennemmin verkostoitumista kuin yksilöllinen ilmiö. Toimivat uudet ratkaisut eivät ilmesty itsestään toisistaan riippumattomien ihmisten erillisinä ideoina. Luovuus syntyy ihmisten välisissä suhteissa ja rikastavassa vuorovaikutuksessa.”

Huhtikuun Talk Parties Today -sessiossa keskustelu täsmentyy intiimien, kotoa työskentelyä käsittelevien haastattelujen kautta. 

Helsinki Design Week 9.–19.9.2021.