Design Diplomacy -korttipeli valloittaa New Yorkissa ja Weeklyssä

Helsinki Design Weekiltä tuttu tapahtuma järjestetään osana NYCXDESIGN Days -tapahtumaa 13.5.–18.5. Verkossa järjestettävä muotoilufestivaali kutsuu kävijät tutustumaan virtuaalisesti Pohjoismaiden konsulaattien asuntoihin. Viiden videon sarja tarjoaa myös kierroksen näissä ainutlaatuisissa asunnoissa, joihin ei yleensä pääse. 

Design Diplomacy on keskustelutapahtuma, johon kutsutaan kaksi muotoilijaa. Moderaattoria ei tarvita kun korttipeli alkaa: Design Diplomacy -korttipakasta vedetään kysymyskortteja, joihin vastataan vuorotellen. Nämä yllättävät kysymykset ohjaavat epämuodollisiin ajatustenvaihtoihin perinteikkäissä edustustiloissa. Design Diplomacyn takana oleva Helsinki Design Week uskoo vuorovaikutteiseen kansainvälistymiseen ja siihen, että muotoilulla voidaan muuttaa maailmaa. Yllättävät kohtaamiset ja oikein ajoitetut kysymykset ovat hyviksi todettuja keinoja. 

“Mikä on merkittävin kohteliaisuus, jonka olet työstäsi saanut?”

“Mikä on ihmiskunnan merkittävin haaste ratkaistavaksi?”

“Anna se neuvo, jonka toivot, että olisit itse saanut.” 

Design Diplomacyn kehittäjä ja Helsinki Design Weekin perustaja Kari Korkman, mitä odotat New Yorkin keskusteluiden sarjalta? “Design Diplomacy -korttipelit ulkomaisten suurlähettiläiden residensseissä olivat suosittuja ensimmäisestä vuodesta lähtien. Kortit ovat matkanneet jo neljällä eri mantereella luomassa iloa, inspiraatiota ja uusia tuttavuuksia. Hienoa, että pohjoismaat ovat New Yorkissa löytäneet Design Diplamacyn ja kokeilevat, miten se onnistuu virtuaalisesti. “

HDW:n kollegafestivaali NYCXDESIGN on voittoa tavoittelematon järjestö, jonka tavoite on tukea ja voimauttaa New Yorkin kaupungin monimuotoista luovaa yhteisöä. Tapahtuma sai alkunsa New Yorkin kaupungin aloitteesta vuonna 2013 ja ruohonjuuritason ponnistelusta on kehittynyt vaikutusvaltainen yksikkö, joka yhdistää kaupungin laajaa luovaa kenttää; eri suunnittelualoja, ihmisiä, tapahtumia ja niihin liittyviä teollisuudenaloja yhden sateenvarjon alle. 

Viisi Pohjoismaata ovat nyt kutsuneet Design Diplomacy -peliin kaksi ammattilaista, joista molemmilla on kokemusta ja näkökulmia eri kulttuureissa työskentelystä. Korttipelin ääressä tapaavat yhteensä kymmenen amerikkalaista ja pohjoismaalaista suunnittelijaa. Nordic Design Diplomacy in New York -tapahtumasarjan aloittaa Norja, jossa konsuli Harriet E. Berg on kutsunut kotiinsa kaksi arkkitehtia: LundHagem-toimiston perustajajäsenen Einar Hagemin sekä Mecanoo-toimiston Francine Houbenin.

Seuraavana vuorossa on Islanti. Konsuli Hlynur Gudjonssonin vieraaksi saapuvat muotoilija, ATLASON-studion perustaja Hlynur Atlason sekä suunnittelija Todd BracherIslannin osuus on tuotettu yhteistyössä Iceland Design and Architecturen ja DesignMarchin kanssa. Suomea edustaa Teemu Suviala, jonka parina nähdään Debbie Millman. Tanskassa kortit jakaa suurlähettiläs Berit Basse ja kysymyksiin vastaavat muotoilija Eva Christine Jensen sekä Kyle Bergman, Architecture and Design Film Festivalin johtaja. Ruotsin konsuli Annika Rembenin suunnittelijavieraat ovat graafikko ja taiteellinen johtaja  Claudine Eriksson sekä kuraattori, kirjoittaja Anna Burckhardt

“Design Diplomacy –konsepti on New Yorkin pohjoismaisille konsulaateille mainio työkalu ja väline sekä transatlanttisen julkisuusdiplomatian edistämiseen että pohjoismaisten ja pohjoisamerikkalaisten muotoilukenttien sulavaan kohtauttamiseen. On hienoa päästä toteuttamaan konsepti nyt ensimmäistä kertaa virtuaalisesti, minkä myötä saavutamme uusia ja entistä laajempia yleisöjä,” kertoo kulttuurin ja luovien alojen neuvonantaja Anssi Vallius Suomen konsulaatista. 

Lisätietoja Nordic Design Diplomacy in New York -tapahtumasta löydät täältä. Kaikki keskustelut julkaistaan Helsinki Design Weeklyssä eikä niiden katsominen vaadi edellistä rekisteröitymistä. Videot on kuvannut Uwa Idouzee ja leikannut Sandra Itäinen.