Helsinki Design Weekin päätapahtumapaikka on Aleksanterinkadulla

Helsinki Design Week järjestetään 9.–19.9.2021 kaupungilla ja verkossa. Vuositeema on “Mikä on viisasta?”  Päätapahtumat vierailevat tänä vuonna ydinkeskustassa, Glasshouse Helsingin tiloissa. Luvassa on näyttelyjä, keskustelutilaisuuksia ja juhlia, mahdollisuus tehdä ostoksia sekä Lasten Designviikon ohjelmaa. HDW levittäytyy rakennuksen toiseen, kolmanteen ja neljänteen kerrokseen. Tilaa riittää, sillä kyseessä on vuonna 1900 valmistunut, niin sanottu Lundqvistin liikepalatsi, jonka suunnitteli jugend-arkkitehti Selim A. Lindqvist.

“Etsimme festivaalille joka vuosi uuden päätapahtumapaikan, jonne kutsumme näytteilleasettajat ja yleisön. Vuosittain vaihtuva tila tarjoaa meille aina uusia kokemuksia ja kiinnostavia näköaloja kaupungin keskustaan. Sen pitäminen elävänä on taatusti viisasta,” kertoo HDW:n perustaja, johtaja Kari Korkman.

Helsinki Design Weekin vuositeema onkin jo herättänyt keskustelua. “Viisaudessa yhdistyvät tieto ja tunne, äly ja muisti, järki ja näkemys, varmuus ja epävarmuus. Viisaus vaatii myös mielikuvitusta, ja itse asiassa viisaus onkin pohjimmiltaan mielikuvituksen taitoa. Viisaudella on myös eettinen ulottuvuutensa, koska viisautta ei ole ilman eettistä arviointia ja vastuuta. Viisaus on eksistentiaalinen lahja – ja epäilemättä ihmisen ylevin ominaisuus,” kirjoittaa arkkitehti, emeritusprofessori Juhani Pallasmaa  Weeklyssä

Covid-19-pandemiasta johtuva poikkeustilanne jatkuu ja tämä on otettu huomioon syyskuun tapahtumien suunnittelussa. “Seuraamme tietenkin viranomaisten ohjeistuksia pandemiaan liittyen ja pidämme kaikki festivaalin kumppanit, tekijät ja siihen osallistuvat tahot ajan tasalla. Olemme valmiita tekemään muutoksia suunnitelmiin tarvittaessa”, kertoo vastaava tuottaja Helena Fernström. Glasshouse Helsinkiin rakentuvan päänäyttelyn arkkitehtuuri suunnitellaan huolellisesti ja pääsylippuja on myynnissä vain rajallinen määrä.

Päänäyttely on U-joints: Knots & Knits

HDW:n vuoden 2021 päänäyttely on U-joints (Glasshousessa 9.9.–23.10.).  Kyseessä on Andrea Caputon ja Anniina Koivun arkkitehtuurissa ja muotoilussa käytettäviä liitoksia tutkiva projekti. “Olemme ylpeitä, kun saamme tuoda superkiinnostavan U-JOINTS -tutkimusprojekti ja -näyttelysarjan neljännen osan Knots & Knits -kokonaisuuden Helsinkiin,” sanoo ohjelmajohtaja Anni Korkman. Ensimmäinen U-JOINTS-näyttely pidettiin vuoden 2018 Milano Salone del Mobilessa. 

“Liitokset ovat usein näkymättömiä ja kohteeseen tyylikkäästi piilotettuja, joten ne jäävät helposti huomaamatta. U-JOINTS kiinnittää huomiomme näihin ”salaisiin” yksityiskohtiin ja kutsuu meidät huomaamaan esineen tai rakenteen kauneuden ja laadun detaljin kautta. Helsinki Design Weekillä Knots & Knits purkaa tekstiilien, verkkojen ja punosten liitoksia. Olipa kyse takilasta, vetoköydestä, lounaspaketin tai lahjan käärimisestä, nuorallatanssijan valssilangan kiinnittämisestä, turvaköydestä tai lasten kiipeilytelineestä, solmuja pidetään vanhimpina ja perustavimmanlaatuisina liitoksina,” kertoo kuraattori Anniina Koivu Weeklylle. Kolmivuotisen U-JOINTS-tutkimusprojetin tulokset kokoava tietokirja julkaistaan syksyllä 2021.

Toinen ohjelmakokonaisuus on Tulevaisuuden toimisto -installaatioiden sarja. Kulunut vuosi on muuttanut tapamme tehdä toimistotyötä, kenties lopullisesti. Tarve kohdata ihmisiä ei kuitenkaan ole kadonnut mihinkään. Tuleeko toimistoista entistäkin tärkeämpiä kokoontumispaikkoja, joissa kohdata yhteenkuluvuutta, vaihtaa ajatuksia ja kehittää uutta? Miten tilasuunnittelu vastaa muutostarpeeseen? Miten suunnitellaan kestävästi tiloja, jotka ovat joustavasti muunneltavissa erilaisiin käyttötarkoituksiin; erilaisille tekijöille, yhteisiin ideointihetkiin tai keskittymistä vaativaan itsenäiseen työhön? Mukana on eturivin kalustevalmistajia, toimistosisustajia, palvelujen tarjoajia ja työn tekemisen tulevaisuuden asiantuntijoita. 

“Glasshouse Helsinki on kohtaamispaikka designin, sen innovaatioiden, muodin ja muodistuksen, paikallisen käsityön, taiteen ja taidekäsityön tekijöille. Kaikille, jotka jakavat yhteisen näkemyksen vastuullisuuden merkityksestä. Se on yhtä aikaa myymälä ja media, joka haluaa tavoittaa yleisöjä yhdessä toimijoiden kanssa,” kertoo toimitusjohtaja ja perustaja Mirkku Kullberg. “Glasshouse uskoo, että nyt jos koskaan on tärkeää, että design, taide, tiede, arkkitehtuuri, julkiset ja yksityiset yhteisöt ja yritykset istuvat saman pöydän ääreen ja etsivät ratkaisuja ympärillämme yhä nopeammin kehittyvän ympäristökriisin kysymyksiin. Olemme kaikki osa vastauksia. Helsinki Design Week on alan vaikuttaja, se ottaa kantaa ja katsoo eteenpäin. Glasshouse Helsingin maailmassa HDW on ajattelun ja yhteisen tekemisen kohtaaminen.”

Helsinki Design Week toivottaa kaikenlaiset näkökulmat ja tulkinnat tervetulleeksi. Käynnissä on kaksi avointa sisältöhakua 27.5. asti. 

 

 

”Mikä on viisasta?” Glasshouse Helsingin kolmannessa kerroksessa:

“Nyt kun pääsemme vihdoin suunnittelemaan näyttely-, installaatio- ja keskustelusisältöä, toivon, että pääsemme tutkimaan vuositeemaa vielä tarkemmin,” sanoo Anni Korkman. “Otsikon kysymyksen myötä olemme jo päässeet haastamaan omaakin tekemistämme, esimerkiksi miettimään uusia tapoja Design Market -tapahtumaa, tuomaan Weeklyn radio-ohjelmaan uusia ääniä sekä kehittämään tapahtumakalenteriamme entistäkin monipuolisemmaksi. On tärkeää muistaa, että festivaalitapahtumat herättävät keskusteluja ja ennen kaikkea edistävät kokeilukulttuuria. Parhaimmillaan onnistuneesta väliaikaiskokeilusta tulee jotakin pysyvää.

Siis: jos olet suunnittelija, muotoilija, arkkitehti, kirjoittaja tai keskustelija ja olisit kiinnostunut esittämään työtäsi ja ideoitasi osana HDW:n päänäyttelyä syyskuussa, voit lähettää sähköpostin osoitteeseen anni.korkman@helsinkidesignweek.com. Voit kertoa valmiista tuotannosta (muotinäytös, valokuvien sarja, tuotelanseeraus) tai vain jakaa ajatuksesi siitä, mitä muotoilu- ja arkkitehtuuriaiheisessa Weekly Talks -keskustelusarjassa tulisi sinun mielestäsi käsitellä.

 

Avoin haku tapahtumakalenteriin:

Avoin tapahtumahaku viralliseen festivaaliohjelmaan on käynnissä 27.5. asti. Tutustu kategorioihin sekä lisäpalveluihin ja täytä hakulomake täällä.

 

Glasshouse Helsinki, Aleksanterinkatu 13, Helsinki.

Tilaa Helsinki Design Weekly tästä.