Meidän kesken Amos Rexissä

Amos Rexin Meidän kesken -näyttelyssä esitellään Karoliina Hellbergin, Tero Kuitusen ja Raimo Saarisen teoksia näyttelysalien ulkopuolisissa tiloissa, jotka eivät ole aiemmin olleet näyttelykäytössä. Weekly tapasi Tero Kuitusen, joka on koonnut kolmikon kokoon ensimmäisen kerran jo vuonna 2017. Silloin nähtiin Sunilassa, Alvar Aallon suunnitteleman sellutehtaan ja asuinalueen ympäristössä näyttely Keskeneräiset utopiat. Kuten Kotkassakin, myös Helsingin Mannerheimintien Amos Rexissä näyttelyrakennus ikään kuin osallistuu keskusteluun. 

“Ajattelimme koko prosessin ajan, että tila oli ikään kuin ryhmämme neljäs henkilö, jolla oli paljon sanottavaa. Amos Rex on niin pompöösi ja samalla inhimillinen. Kun Meidän kesken -näyttelyn suunnittelu alkoi ja pääsimme valitsemaan teosten sijoituspaikkoja, saimme kiertää rakennusta täysin vapaasti. Kierrettyämme tiloja menimme lounaalle jatkamaan pohdintoja. Välittömästi tiesimme täsmälleen mitä tulemme tekemään.”

Näyttely soljuu rakennuksen eri tasojen välillä, maan alta aina Bio Rexin 1930-luvun funktionaalisiin näkymiin saakka. Näyttelyn nimi viittaa taiteilijan ja teoksen sekä katsojan ja teoksen väliseen kohtaamiseen. Taiteilijat tutkivat teosten suhdetta erilaisiin tiloihin, niin pelkistettyyn valkoseinäiseen näyttelyhalliin kuin värikkääseen ja historiantäyteiseen elokuvateatterin lämpiöön, sekä teosten keskinäistä vuorovaikutusta näissä tiloissa.  Näyttelyssä kuljetaan päälle vyöryvän punaisesta maailmasta solisevan ekosysteemin kautta rinnakkaistodellisuuksien rajoille. Matkan varrella teokset herättelevät pohtimaan muistin käsitettä, monimutkaista suhdettamme ympäristöön sekä kauneuden vaikeasti tavoitettavaa luonnetta.

“Olemme hyviä ystäviä ja jaamme elämää muutenkin. Vaikka työtapamme ovat keskenään hyvin erilaiset, niissä on samankaltaisuutta. Runsasta detaljiikkaa, tarinallisuutta, joka ei välttämättä ihan hetkessä aukea vaan saa merkityksensä vasta lähemmän tarkastelun seurauksena. Meille on kaikille myös hyvin tärkeää työskennellä toiset huomioon ottaen.  Yhteistyötämme määrittää keskinäinen solidaarisuus, joka varsinkin tässä epävarmassa maailman tilanteessa on ollut korvaamatonta, “ Kuitunen kertoo. 

Olennaisena teemana kaikkien kolmen taiteilijan teoksissa on taiteen ja rakennetun ympäristön suhteen tarkastelu. Museon ja Lasipalatsin ajalliset kerrostumat ja tunnelman vaihdokset ovat innoittaneet taiteilijoita luomaan teoksia, jotka ottavat tilan omakseen, kasvavat siitä ja sen ympärille. Kuitunen työskentelee taiteen, muotoilun ja käsityön parissa. Näyttelyyn rakentamissaan installaatioissa taiteilija leikkii värien, mittasuhteiden ja eri materiaalien kanssa laajentaen samalla tapaamme havainnoida ympäristöä sekä kauneuden käsitettä.  

Bio Rexin ja Amos Rexin esteettiset ja materiaaliset maailmat sekoittuvat Kuitusen antaessa vanhan elokuvateatterin katon syvän punaisen värin edetä viruksen lailla. Museon maanalaiseen näyttelytilaan leviää kiehtova epätasapaino, joka ohjelmoi tilan uudelleen muilla Bio Rexistä tutuilla elementeillä. Museon muotokieli taas kulkeutuu elokuvateatterin aulaan, jossa mahdottomat arvoesineet makaavat interiööriä peilaavilla jalustoilla.  

Karoliina Hellberg tutkii teoksissaan muistamista, näkymätöntä konkretiaa sekä taiteen, katsojan ja tilan risteäviä ulottuvuuksia. Meidän kesken -näyttelyssä hänen maalausta, grafiikkaa ja liikkuvaa kuvaa yhdistävät työnsä ovat temaattisesti yhteydessä Bio Rexin ikoniseen 1930-luvun elokuvateatteriin. Studio Rexin maanalaisessa näyttelytilassa olevassa installaatiossa taiteilija taas käsittelee ideaa tuonpuoleisesta tai rinnakkaisista todellisuuksista. Hellbergin työt voi kokea psykologisina tiloina tai intiimeinä elokuvakohtauksina ilman suoraviivaista kerrontaa. Ne käyvät keskenään vuoropuhelua, lainaten ja välittäen kuvallisesta keskustelustaan elementtejä toisilleen. Tästä liikkeestä syntyy teosten omalaatuinen jännite. 

Raimo Saarinen pohtii taiteessaan muun muassa länsimaista luontokäsitystä. Veistoksissaan hän yhdistää usein kasveja, vettä, maa-ainesta ja muita orgaanisia aineita ihmisen valmistamiin materiaaleihin. Näyttelykävijöiden päiden yllä riippuu valtavaksi kasvanut talismaani kuin muistumana siitä, mitä maanalaisen museon paikalla kerran oli, ja Bio Rexin terassilla soljuu dystooppinen keidas. Teosten kautta Saarinen tarkastelee länsimaisessa jälkiteollisessa yhteiskunnassa vallalla olevia ajatuksia siitä, mitä luonnolla tarkoitetaan.  

Weeklyn lukijoille Kuitusella on vinkki vierailua varten: “Suosittelen aloittamaan vierailun yläkerrasta, elokuvateatterin lämpiöstä, ja vasta sitten jatkamaan alakertaan. Teokset viittaavat toisiinsa ja keskustelu jatkuu. Tilat kertovat omia salaisuuksiaan. Täytyy vain osata kuunnella.”

Amos Rex 20180620 Bio Rex, Helsinki

Meidän kesken -näyttely Amos Rexissä 12.5.–5.9.2021. Vierailuajan voi varata ennakkoon verkossa. Lisätiedot löydät täältä.