Fyra ja Naava toivat työpaikalle keitaan

Vuoden sisustusarkkitehtitoimisto Fyra ja älykkäitä viherseiniä valmistava Naava suunnittelivat yhdessä Naava Oasiksen, tilan, joka tarjoaa sen käyttäjälle virkistävää ja turvallista omaa rauhaa. Helsinki Design Weekillä puhutaan tulevaisuuden toimistoista, Weekly pääsi kurkistamaan keitaaseen.

Tämän päivän ja tulevaisuuden toimistoja kohtaa valtava muutospaine. Pandemian myötä ihmisen korostunut tarve omaan tilaan ja toisaalta yhteyteen asettavat uudenlaisia tarpeita tilankäyttöratkaisuihin erityisesti työpaikoilla. Biofiilinen työympäristön suunnittelu on askel oikeaan, ihmisläheisempään suuntaan.

”Emme voi enää olettaa, että ihmiset ryntäävät omista mielipaikoistaan takaisin toimistolle, jos toimisto ei ole houkutteleva. Toimiston on oltava työnteon kannalta parempi paikka kuin koti tai mökki. Me uskomme, että avain tähän on nimenomaan luonto,” sanoo Eeva Niemelä, Naavan Head of Customer Experience & Service Design.

Luontoyhteys kaupungeissa ja sisätiloissa

Vietämme sisätiloissa paljon aikaa. Niin paljon, että kaipaamme luonnon läheisyyttä ja sen terveysvaikutuksia sinne, missä oleskelemme, työskentelemme ja rentoudumme. Suuripintaiset vehreät elävät kasvustot eli huonekalumaiset Naava-viherseinät elvyttävät kiireen keskellä. Ne luovat harmonisen ja raikkaan tunnelman kasveilla, metsämäisen puhtaalla ilmalla, luonnollisilla valoilla ja miellyttävällä akustiikalla.  Suojaisa piilopaikka tarjoaa arjen tiimellyksessä kaivattua vaihtelua yhteiskäyttötilojen hektisyyteen. 

”Tietoisuus luonnon terveysvaikutuksista on lisääntynyt, ja Naavan kaltaisilla ratkaisuilla pystymme tuomaan useat luonnon hyödyt myös sisätiloihin, joissa vietämme yli 90% ajastamme. Olemme alkaneet osata paremmin vaatia itsellemme ihmiselle lajityypillistä ympäristöä, luontoa, rakennettuun ympäristöön ja sisätiloihin.”, jatkaa Niemelä.

Biofiilinen suunnittelu nähdään jo nyt isona, pysyvänä trendinä toimistoympäristöissä. Aidosti hyvinvointia lisäävät tuotekokonaisuudet, kuten Naava Oasis, lisääntyvät.

Tilat ihmistä varten

Yksi ja sama työskentelytapa ei sovi kaikille organisaatioille, ja leijonanosa suunnittelutyöstä onkin tutustua yrityskulttuuriin ja työntekijöiden tarpeisiin.

”Tällä hetkellä toimistotiloihin suunnitellaan paljon muutoksia, joissa tiloilla halutaan tukea henkilöstön hyvinvointia ja mahdollistaa tiimityö parhaalla mahdollisella tavalla. Käyttäjälähtöisessä prosessissa nousee esiin hyvin myös yksilön tarpeet ja toiveet.” kertoo Fyran sisustusarkkitehti ja työympäristöasiantuntija Niina Ojutkangas. 

Työympäristön rooli on isossa murroksessa ja tilojen täytyy mukautua muuttuneisiin työskentelytapoihin. ”Jatkossa tilojen tulee tarjota yhä enemmän erilaisia tiimityötä tukevia ratkaisuja.” Ojutkangas jatkaa.

Monta tapaa asuttaa tilaa

Naava Oasiksen moderni vähäeleisyys ja selkeälinjainen muotoilu viehättävät sekä suunnittelijoita että tilan käyttäjiä. Puupinnat ja viherkasvit lisäävät pelkistettyyn designiin kodikkuutta ja lämpöä. Valmiiden tilakonseptien lisäksi Naava Oasiksen modulaarinen rakenne mahdollistaa suunnittelijan räätälöimät uniikit kokonaisuudet.

”Lopputulos voi olla puutarhamainen pieni kahvila, joogahuone tai vaikkapa ajatukset lentoon saava rento ryhmätyötila. Tilanjakoelementeillä ja Naavoilla saadaan rakennettua vaikka minkälaisia luonnosta inspiroituneita tilanjakoratkaisuja juuri asiakkaan tilaan ja tarpeisiin sopiviksi.”, kiteyttää Naavan Niemelä.

Naavan ja Fyran yhteistyö on inspiroiva esimerkki tämän päivän ja tulevaisuuden toimiston muotoilussa. Ideoita ja ajatuksia työtilojen optimaaliseen käyttöön, mutta myös aitoja ratkaisuja ja viehättävää designia. Tulevaisuus on jo täällä. 

Tutustu: 

Naava Oasis

Fyra x Naava