Äärirajoilla (Tracing Boundaries) johdattaa katsojan syvälle ihmiskehoon ja henkilökohtaiseen

Maailmankuulu taiteilija Chiharu Shiota muuntaa EMMAn, yhteistyössä Saastamoisen säätiön kanssa, henkilökohtaisten muistojen verkostoksi, jossa ovet johtavat runollisiin syvyyksiin ja syvään tuntemattomaan.

Läheltä katsottuna pienen pieniä solmuja, jotka muodostuvat pitkistä, punaisen langan palasista. Kun ottaa askeleen taakse, rakennelmat kietoutuvat muistuttamaan ihmiskehon kudoksia. Jos peruuttaa koko matkan näyttelytilan betoniseinään nojaamaan, avautuu edessä mukaansatempaavana, verenpunaisena installaatio – joka saa varmasti jokaisen hiljenemään. 

Berliinissä asuvan japanilaisen taiteilija Chiharu Shiotan Äärirajoilla on osa EMMAn ja Saastamoisen säätiön vuotuista yhteistyötä. Sarjan neljäs taiteilija Shiota, on tuonut 400 neliömetrin näyttelytilaan 350 kilometriä verenpunaista lankaa sekä 13 assistenttia, jotka työskentelivät periksiantamattomasti, kolmentoista päivän ajan teoksen parissa. Installaation, joka on näyttelyn kuraattori Arja Millerin mukaan yksinkertaisesti ”taianomainen”. 

”Katsojan tarvitsee vain valita ovi ja astua sisään kokemukseen.”

Punaisen langan lisäksi sokkeloinen installaatio koostuu Itä-Berliinissä sijaitsevan rakennuksen vanhoista ovista, jotka taiteilija löysi etsiessään uutta työtilaa. Uuden studiorakennuksen ullakolta löytyneet ovet puhuttelivat Shiotaa. ”Rakennuksen omistaja antoi minulle ullakon avaimet ja kun pääsin vintille, näytti siltä, ​​ettei ovea ei oltu avattu vuosikymmeniin. Tila vaikutti vanhalta DDR:n aikaiselta varastolta.”

Vanhojen puntareiden, karttojen ja sanomalehtien täyttämä tila tuntui kertovan tarinaa menneistä ajoista. Ajasta ja asioista, kuten vaikka ovista, joita ihmiset olivat kerran käyttäneet. Vaikka ihmiset olivat jo poissa, ovissa näkyivät yhä läsnäolon merkit. Jonkun tai jonkin läsnäolon. Ovien pinnoilla näkyivät yhä käytön jäljet kuin muistona menneistä ajoista. Eräänlaisena osoituksena arjesta, joka ennen oli. 

Taiteilijan mukaan tällainen läsnäolon ja poissaolon rajapinnalla tanssi, on hyvin tyypillistä hänen työlleen. Shiota, joka aloitti uransa maalausten parissa, huomasi jo varhain kiinnostuvansa tiloista, jotka tuntuvat jäävän puristuksiin asioiden väliin ikään kuin leijailemaan. Jottei tämä jäisi aivan liian abstraktiksi, taiteilija tarjoaa konkreetttisen esimerkin. ”Kaikki alkoi minun sängystäni. Parikymmentä vuotta sitten asuin Berliinissä, jossa minun oli ollut pakko muuttaa yhdeksän kertaa kolmen vuoden aikana. Näissä olosuhteissa sängystäni tuli minulle ainoa pysyvä paikka. Minun ikioma paikkani.”

”Rakastan piirtämistä avaruudessa.”

Chiharu Shiota

Sängyssään Shiota alkoi soveltaa kudontaa töihinsä. Työt alkoivat pienikokoisista kokonaisuuksista, jotka pian paisuivat. ”Olen aina käyttänyt töissäni materiaalina lankaa, jopa maalarina. Päädyin usein vetelemään naruja ulos, roikkumaan maalauksistani.” Taiteilija tunsi suunnatonta halua päästä työskentelemään kolmiulotteisesti. ”Kutominen ei ole tekniikkana niinkään erikoista, mutta nautin todella kolmiulotteisesta työskentelystä. Se on kuin piirtämistä avaruudessa, rakastan sitä.”

Samoihin aikoihin, Shiota matkusti myös edestakaisin Berliinin ja Japanin välillä. ”En kuulunut mihinkään”, taiteilija kertoo. Syntyi tila, joka on yhä havaittavissa EMMAn tilataideteoksessa. Jopa sen nimessä, joka näyttelyssä taipuu kolmelle kielelle: ”Äärirajoilla”, ”Gränsskridande” ja ”Tracing Boundaries”. Nimen suomenkielinen versio viittaakin voimakkaampaan rajojen rikkomiseen, kun taas ruotsinkielinen tulkinta kutsuu rauhallisempaan rajapinnoilla tanssiin. 

Tämä on Millerin mukaan hyvin pitkälti myös tapa, jolla taiteilija kutsuu tulkitsemaan näkemystään. ”Chiharu rohkaisee meitä aina kaivamaan syvälle omaan, henkilökohtaiseen ymmärrykseemme ja etsimään piilotettujen syvyyksiemme rajoja.”

Kutsu, joka mahdollisesti mukailee Shiotan intuitiivisia työskentelyprosesseja. ”En ole lainkaan hyvä suunnittelemaan yksityiskohtia. Sen sijaan teen luonnoksia, jotka mallinnamme kolmiulotteisesti – yksityiskohdat huomioidaan vasta paikan päällä.”

Tämä tarkoittaa siis esimerkiksi sitä, että vaikka ovet oltiin suunniteltu teokseen jo alkuvaiheessa, ne levittäytyivät paikoilleen vasta lopullisen teoksen yhteydessä Espoossa. “Jos suunnittelen liikaa etukäteen, en koe, että pystyn tuntemaan tilaa kohdatessani sen ensi kertaa. Tämä on tietoinen pyrkimys säilyttää intuitio ja vaiston tunne työssäni. Nautin siitä, että saan seurata aistejani.”

Chiharu Shiotan teos Äärirajoilla onkin teos, joka kutsuu seuraamaan muistijälkiä syvälle omaan sisimpään. Taiteilijan mukaan se voi olla kuin matka omaan identiteettiin, jota johdattelevat verenpunaisen langan pitkin poikin pingoittamat polut. Matka rajatilaan, jossa nykyisyys kohtaa menneen ja ihminen minuutensa syvyydet. 

Chiharu Shiotan teos Äärirajoilla on teos, joka kutsuu seuraamaan muistijälkiä syvälle omaan sisimpään.

“Teoksen sisällä minut valtaa tunne siitä, että olen langan ympäröimä, mutta samalla tunnen ovien läsnäolon. Esitän kysymyksiä ja saan paljon vastauksia”, Shiota kuvailee tunnetta, jota ei osannut odottaa teoksen suunnitteluvaiheessa. Tuntemus, jota taiteilija ei osannut odottaa työtä suunnitellessaan. Aistikokemus, joka tuntuu syntyvän vuorovaikutuksessa EMMAn betoninen arkkitehtuurin kanssa, museon seinien sisällä. Intuitiivinen, runollinen ja vapaa kokemus.

EMMA – Espoon modernin taiteen museo, Ahertajantie 5, 02100 Espoo. Espoon modernin taiteen museo EMMA on 5 000 neliömetrin näyttelytiloineen Suomen suurin museo. Näyttely on avoinna 27.11.2022 asti.