Arkimuoto suunnittelee käsinkosketeltavia kokemuksia

Arkimuoto on muotoilija Mari Isopahkalan ja kultaseppä Mika Paasosen uusi perheyritys, jonka ensimmäinen taideteollinen tuotesarja on korumallisto nimeltään Aina. Sen oivallus on korujen käyttömukavuudessa. 

“Olen kiinnostunut koruista, joita hankitaan ja käytetään oman itsen takia. Koruhan on niin henkilökohtainen ja tulee todella lähelle, herkimpien valtimoiden kohdille; kaulaan ja ranteisiin, “ Isopahkala kertoo Helsinki Design Weeklylle. 

“Esine on aidosti kestävä vain, kun sen jokainen vaihe on hyvin tehty,” Arkimuodon perustaja ja taiteellinen johtaja Mari Isopahkala sanoo. Kuva: Chikako Harada

Yritys vaalii artesaaniosaamista, ammentaa taiteesta ja panostaa taideteolliseen suunnitteluun. Aina-hopeakoruja voi käytettävyytensä ja yhdisteltävyytensä ansiosta pitää nimensä mukaisesti aina. Isopahkala ajatteli suunnitellessaan erityisesti ihmisiä, jotka eivät yleensä käytä koruja. “Koru ei itsessään ole koristeellisen kaunis, eikä sen tarvitsekaan olla. Mutta ihminen on aina kaunis. Olen suunnitellut korut ennemminkin korostamaan kuin koristamaan kantajaansa.” 

Mallistoon kuuluvat kaulakoru, korvakorut, rannerengas ja sormuksia. Jokainen koru on tehty taidokkaasti sisältä ontoksi. “Koruja voisi tehdä helpomminkin ja joidenkin kultaseppien mielestä olemme varmasti hulluja,” Isopahkala nauraa. “Näköaistia voi aina huijata, mutta tuntoaistia ei. Laadun voi aina tuntea.”

”Korujen toteutuksessa on yhdistetty 3D-mallinnusta, vaativaa käsityötä ja teknistä materiaalin hallintaa. Perinteisiä ja moderneja tekniikoita tullaan yhdistämään valmistusprosessissa jatkossakin,” kertoo Arkimuodon mallimestari Mika Paasonen.

Tulevaisuudessa Arkimuoto tuottaa piensarjoina valmistettuja käyttöesineitä, uniikkiesineitä ja taidetta.


Arkimuoto ja Aina-korumallisto on esillä Galleria Lokalissa (Annankatu 9, 00120 Helsinki) sekä verkossa www.arkimuoto.fi. Näyttely on avoinna 14.11.2021 saakka.

Useita merkittäviä muotoilualan tunnustuksia saanut taideteollinen muotoilija Mari Isopahkala ja kultaseppä Mika Paasonen ovat työskennelleet muotoilun parissa monipuolisesti parinkymmenen vuoden ajan. Kuva: Chikako Harada