Café Comète yhdistää läheisyyden tunteen, teatterin ja fine dining -tasoisen ruokailukokemuksen

Helsinkiä valloittaa uusi ruokailukonsepti, josta tiedetään vielä hyvin vähän. Vaikka huhut hieman jo kiirivät, on yksityiskohtien parasta pysyä salassa. Se kuitenkin tiedetään, että Café Comète yhdistelee erinomaisesti ruokaa, viihdettä ja hyviä viinejä tavalla, joka nojaa vahvasti intuitioon, intohimoon ja omaan tahtiin. 

Café Comète on vähän kuin varovaisesti avautuva satu. Haparoiville yksityiskohdille rakentuva, suusta suuhun liikkuva kansantaru, joka kerrotaan kerta toisensa jälkeen uudestaan. Ja aina uudella tavalla.

Kuvitellaanpa ensin pitkä työpäivä. Jatketaan sitten ajatusleikkiä niin, että huomaat saapuvasi käsin kirjoitetun kirjeen kanssa sinulle ennalta tuntemattomaan paikkaan – vain saadaksesi käteesi herkullisen cocktailin. Kuvittele lämpö, joka sinua hiljaa keinuttelee riisuessasi takkiasi, makoisa juoma kädessäsi astuessasi iltaan, josta et vielä tiedä mitään. Illanviettoon, jossa toisilleen tuntemattomat henkilöt kertovat mehukkaita anekdootteja ja kertomuksia samalla, kun illan valtaa tarinoille tuttu syvyys. 

Olet saapunut Café Comète -iltaan. Kuvataiteilija Outi Forsténin ja näyttelijöiden Hilma Kotkaniemen ja Ronja Kuoppamäen luovaan hankkeseen. Hitaasti alkaneeseen ruokailukonseptiin, joka kehittyi Forsténin ja Kotkaniemen ensikohtaamisesta. 

“Muistaakseni aloimme keskustella aiheesta kaksi vuotta sitten”, Outi muistelee.

Hilma on samaa mieltä, “Olin silloin Kuurnassa töissä. Pandemia oli sulkenut ravintolan ulkopuolisilta ja sieltä myytiin satoja take away -kokonaisuuksia ovelta. Kun henkilökunta väsyi, omistajat halusivat tarjota meille piristävän illan. Outi kutsuttiin luomaan tämä tapahtuma.”

”Kuurnan omistajat Laura ja Tom Hansen antoivat Outille pienen budjetin, jolla hänen oli määrä muuttaa ravintolan tilat, ja luoda jotain täysin uutta. Juurikin Kuurnan tilat, koska vallitsevien olosuhteiden pakosta emme voineet mennä muuallekaan.”

“Kuurnasta tuli tavallaan ensimmäinen asiakkaani”, Outi hymyilee.

Tuttuun tapaansa Outi päätyi suunnittelemaan ja tuottamaan illan, joka tietenkin ylitti annetun budjetin moninkertaisesti, mutta myös sai aikaan yllättävän muutoksen. Ilta Kuurnassa oli hitti.

“Tein ravintolasta kummituskahvilan”, Outi hymyilee.

“Siellähän oli eräs ystäväkin kuvaamassa, mutta hänkin roolissaan aavekuvaajana”, Hilma nauraa.

“Rakensin ravintolaan menneen maailman tunnun ja kokonaisen taustakertomuksen siitä, kuinka tilassa ei ollut käynyt asiakkaita satoihin vuosiin…”

“Koko paikka oli täynnä täytettyjä eläimiä!”

“…se oli vähän sellainen minun oma fantasiani. Paikka aaveille.”

Tapahtumasta lähti muutos, joka tuntui ja näkyi Hilman elämässä. “Olin viettänyt aikaa kotona ajatellen, etten ehkä enää koskaan saa elää maailmassa, jossa voin taas esiintyä.”

Vastavalmistuneelle näyttelijälle kokemus oli voimakas. 

“Ilta Outin kanssa muutti kaiken. Se, mitä Outi oli luonut sai minut ymmärtämään, että juuri tätä halusin tehdä. Tämä oli paikka, jossa halusin olla ja tehdä. Siellä oli siis savukoneita ja kaikkea!”

Kaksikko päätyi juttelemaan sosiaalisessa mediassa ja tapasi nopeasti keskustellakseen mahdollisista yhteistyöaihioista. Ensimmäisestä tapaamisesta lähti käyntiin kokousten sarja ja pikkuhiljaa idea yhteisestä konseptista alkoi terävöityä.

Outin mukaan Café Comète on ravintolakonseptin sijaan prosessi, jonka lähtökohtana on taide. 

”Myös minulle näyttelijänä Café Comète on uusi tapa ilmaista itseäni taiteilijana”, Hilma vahvistaa.

Kuvittele nyt itsesi istumassa himmennetyssä huoneessa, mukavalla tuolilla. Ympärilläsi on kukkia ja lempeitä värejä: vihreää, valkoista, vaaleanpunaista. Sinua ympäröivät tuoksuvirrat. Sipuli, joka paistuu tiristen, vihreät pavut, jotka pomppivat kuumalla pannulla, salaatti ja sen kirpeä vinegrette-kastike. Joku koskettaa sinua hellästi olkapäälle, olemmeko me tavanneet, kysyy.

Vaikka Café Comète -konsepti perustuikin ensin mahtaville visioille monimutkaisista murhamysteereistä, illat ovat hiljalleen kypsyneet kolmen peruspilarin varassa toimiviksi kokonaisuuksi. Siis: osallistujat eivät tiedä muiden osallistujien saapumisesta, paikka pysyy salassa kunnes kutsu saapuu ja ruoka – se paljastetaan vasta paikan päällä. Kolminaisuus, joka mahdollistaa kokemuksen, joka kutsuu leikkiin. Kuva: Café Comète

Vaikka Café Comète -konsepti perustuikin ensin mahtaville visioille monimutkaisista murhamysteereistä, illat ovat hiljalleen kypsyneet kolmen peruspilarin varassa toimiviksi kokonaisuuksi. Siis: osallistujat eivät tiedä muiden osallistujien saapumisesta, paikka pysyy salassa kunnes kutsu saapuu ja ruoka – se paljastetaan vasta paikan päällä. Kolminaisuus, joka mahdollistaa kokemuksen, joka kutsuu leikkiin.

Hilman mukaan tämä, jos jokin, on Café Comètelle tyypillistä. “Meille ruokaa tärkeämpää on iltojen tunnelma. Panostamme paljon iltojen henkeen miettimällä asusteita, tapaamme liikkua tilassa ja yksityiskohtia viinejä myöten.”

Konsepti taas rakentuu Outin mukaan ajatuksille kuplista. Meitä ympäröivien sosiaalisten rakenteiden tunnistamisesta, murtamisesta ja uudelleen rakentamisesta. “Rakastan kuplia. Olen aina ollut kiinnostunut sosiaalisten kuplien muodostumisesta ja niiden katoavasta luonnosta. Café Comète on kupla, joka on olemassa vaihtoehtoisessa, mahdollisesti rinnakkaisessa universumissa – ja se kestää vain yhden yön ennen kuin katoaa.”

Lyhyt hetki, jonka vieraat voivat viettää tiiviisti yhdessä. Intensiivinen kohtaaminen, joka ei kuitenkaan perustu segregaatiolle, vaan tavoitteelle tuoda ihmisiä yhteen polarisoimatta.

Voisimme nyt kuvitella keskustelun, joka soljuu vapaasti. Vieressäsi istuva henkilö saattaa kertoa sinulle anekdoottia menneisyydestään. Ehkä suljet silmäsi hetkeksi ja saavut toisen lapsuuteen. Ehkä juokset lyhyen hetken pehmeällä, vihreällä ruoholla jonkun toisen muistoissa. On mahdollista, että räpäytät silmiäsi varovasti, kun kuulet kuinka huoneessa lasi yhtäkkiä kilahtaa merkiksi.

”Café Comète on leikki, johon myös me järjestäjät sitoudumme”, Outi kertoo. ”Vaikka tuntisimmekin vieraat, ovat järjestämämme illat silti luonteeltaan satunnaisia. Aina tapahtuu asioita, joita emme ole osanneet odottaa.”

”Tapahtuman prosessit ja konseptia ympäröivä työ ovat aina erittäin intuitiivisia”, Hilma avaa.

Tämä on työskentelytapa, joka mahdollistaa keskustelun yksityiskohdista, kuten viinin kaatamisesta, pöydän kattamisesta ja siitä, milloin yön kulumiseen mahdollisesti puututaan, koska tapahtumien kulkua säädellään. Suunniteltu strategia taas antaa tilaa sattumille, jotka luovat osaltaan läheisyyden ja intiimin tunnelman.

”Café Comète on meille hyvin henkilökohtainen tapahtuma. Pieni salaisuus, jonka Outi, Ronja ja minä jaamme. Se on meille hyvin arvokas.”

”Olen tottunut työskentelemään ravintoloissa eli olemaan jatkuvasti rauhallinen ja tyyni, läsnä kun minua tarvitaan. Café Comète on meidän tapamme rikkoa vallitsevia sääntöjä. Rakastan itse esimerkiksi hostina olemisen ja siitä muodostuvan illuusion murtamista istumalla alas ja keskustelemalla lempeästi vieraiden kesken”, Outi sanoo.

“Rakastan näihin iltoihin osallistumista.”

Nyt suusi valtaa herkullinen makuyhdistelmä. Onko se tiramisua ja vahvaa kahvia? Kuvittele, kuinka Hilma pyörähtää ohi syli täynnä tyhjiä jälkiruokalautasia. Kuvittele Ronja hieman etäälle, keittiöön hyräilemään, kun Outia istahtaa kevyesti viereesi, käsiään helmaan pyyhkien. Kuvittele lämpö, joka sinut juuri silloin valtaa.