Maskuliinisuuden määritelmä on liian kapea, sanoo Ervin Latimer

Helsinkiläissuunnittelija Ervin Latimer lanseeraa kotimaisen luksusvaatemerkin, joka ei määrittelee kohderyhmiä tai käyttötarkoituksia. Latimmier-brändi myös laajentaa sitä, miltä pohjoismaisuus muodissa näyttää. 

Vuoden 2020 Nuori Suunnittelija Ervin Latimer (s. 1988) on Aalto-Yliopistosta valmistunut suunnittelija, joka on ehtinyt tehdä näyttävän kansainvälisen uran mm. italialaisella 1017 Alyx 9SM:llä. Latimerin omia mallistoja on nähty mm. USA:n ja Italian Voguen sivuilla sekä parhaillaan Helsingin Designmuseossa. Suunnittelijan työnsä ohella Latimer on myös kirjoittanut ja luennoinut queer-kulttuurin, antirasismin, maskuliinisuuden ja muodin yhtymäkohdista. Latimer on toiminut myös Helsinki Design Weeklyn radio-ohjelman vierailevana toimittajana, jaksot voit kuunnella täältä.

Uusi brändi on nimetty suunnittelijan sukunimen alkuperän mukaan Latimmieriksi. Latimmier on muinaisranskalainen termi, joka kirjaimellisesti tarkoittaa “henkilöä joka osaa latinaa”, mutta laajemmin myös ”tulkkia” tai “kääntäjää”. Tulkinnat ja merkitykset ovat Latimerin suunnittelijan työn keskiössä.

”Maskuliinisuuden määritelmä on kapea. Latimmierin mallisto ei ole unisex eikä myöskään määritelty miesten vaatetukseksi, vaan se on tarkoitettu kaikille niille, jotka haluavat korostaa tai tutkia maskuliinisuutta itsessään” Latimer kertoo. ”Haastamme sekä sitä kuka voi esittää maskuliinisuutta että sitä, millä maskuliinisuutta esitetään. Mallistosta löytyy pukuja ja kauluspaitoja, mutta myös hameita ja mekkoja. Muotokielemme ammentaa maskuliinisen vaatetuksen historiasta nykyaikaisella tulkinnalla ja harkituilla, korkeatasoisilla yksityiskohdilla.” 

“Yksi suosikeistani on Italiassa neulottu villaneule. Saimme luvan käyttää siinä taiteilija Howard Smithin taidetta. Käsin tehtävä brodeeraustekniikka herättää hänen upean teoksensa uudella tavalla eloon. Pääsääntöisesti malliston materiaalit ovat villa, puuvilla ja silkki. Näiden aikaa kestävien luonnonmateriaalien rinnalla on myös kierrätettyjä materiaaleja. Muutamissa tuotteissa olemme käyttäneet kierrätettyjä lampaan- ja kashmirvillakankaita sekä nahkaa. Kestävyys ei rajoitu vain kankaisiin, vaan esimerkiksi käyttämämme napit ovat biohajoavia ja nepparit ynnä muut metalliset lisätarvikkeet metalliseosta, joka voidaan helposti kierrättää ja sulattaa uudeksi tarvikkeeksi.”

Läpileikkaavaa läpinäkyvyyttä 

Sosiaalinen vastuullisuus on tutkitusti milleniaalien ja nuorempien sukupolvien kulutusvalintoihin yksi eniten vaikuttava tekijä. Uudet sukupolvet uskovat kantaa ottaviin yrityksiin ja ovat valmiita ottamaan selvää, vastaavatko sanat tekoja. 

“Tarvitsemme kestävien materiaalien ja designin lisäksi syvempää merkitystä vaatteelle, joka oikeuttaa sen olemassaoloa. Tällä hetkellä muodissa mennään joko ekologisuus, monimuotoisuus tai design-aspekti edellä, mutta haasteenamme on yhdistää nämä kaikki merkityksellisellä tavalla, “ sanoo Latimer. Latimmier haluaa ajaa muutosta vaatetusalan käytäntöihin myös tekemisen tavoilla. Listalla ovat esimerkiksi nelipäiväinen työviikko ja maltillisempi mallistotahti. 

“Henkilökohtaisesti haluan näyttää, että merkityksellisen designin lisäksi me yrittäjät voimme luoda positiivista muutosta alallamme, joka voi ja jonka täytyy muuttua! Edustamme vaatetusalalle kipeästi kaivattua muutosta. Ekologisen vastuullisuuden lisäksi arvoihimme kuuluvat saumattomasti myös sosiaaliseen vastuullisuuteen liittyvät kysymykset, kuten aito, mallien castingia syvemmälle rakenteisiin menevä monimuotoisuus, työntekijöiden hyvinvointi start-up -kulttuurissa ja kriittinen suhtautuminen vallitseviin muodin tuotanto- ja kulutustottumuksiin. Haluamme todistaa, että näkemyksemme voi luoda uusia, rohkeita kansainvälisiä designyrityksiä alallamme.”

Suoraan kansainvälisille markkinoille

Varsinainen Latimmier -brändin lanseeraus tapahtuu Pitti Uomo -muotiviikolla Firenzessä tammikuussa 2022. Latimmier -brändin lanseeraus on osa SSAW Magazinen ja Juni Communicationin ”Palazzo Finlandese” -sarjaa, jossa lanseerataan uusia suomalaisia suunnittelijoita kansainvälisille markkinoille. 

“Muotiviikoilla voi olla suurikin merkitys suunnittelijalle. Varsinkin uran alussa on tärkeää saada mahdollisimman paljon uusia silmäpareja mallistolle ja Pitti Uomo on siihen oiva väylä. Pitti mielletään monella tapaa myös hyvin traditionaalisella tavalla miestenvaatemessuksi, joten on mielenkiintoista esitellä näkemyksemme maskuliinisuudesta juuri tässä kontekstissa. Presentaatio itsessään on vielä salaisuus, mutta voin kertoa että tylsä tilaisuus siitä ei ainakaan tule! Itse tulen edustamaan paikalla todennäköisesti dragissa”, Latimer paljastaa Weeklylle. 

Latimmier -mallistot on suunnattu kaikille, jotka haluavat ilmaista tai tutkia maskuliinisuutta vaatetuksellaan.

Jokainen voi osallistua kampanjaan

Latimmier -yrityksen ensiaskeleita on tukenut ensisijoittajien joukko, vaikka suomalaisia kansainvälisiä menestystarinoita onkin nykymuodin alalla  toistaiseksi vähän. Latimerin mukaan tämä näkyy siinä, että alaan ei aina uskalleta sijoittaa yhtä rohkeasti. Suunnittelunkin alalla yleistyvä joukkorahoitusmalli on myös Latimmierin seuraava askel. Kampanja on jo herättänyt paljon huomiota mediassa. 

“Yrityksemme tavoitteet ovat kunnianhimoisia. Onnistunut kampanja tukee meitä merkittävästi myös sijoittajien ja apurahojen hankkimisessa, sillä pystymme näin todistamaan entistä vakuuttavammin, että tulevaisuuteen katsovalle visiollemme löytyy tukijoita ja potentiaalia, “ sanoo Latimer. “Haluamme todistaa, että maskuliinisuuden laajentaminen pukeutumisen avulla ei ole niche tai jotain mikä on pinnalla vain juuri nyt. Jokainen voi olla kanssamme muutoksessa mukana.”

Latimmierin joukkorahoituskampanja on käynnissä 12.12.2021 asti kotimaisella Mesenaatti -alustalla. Myös muilla tavoilla voit osallistua, lisätiedot ja yhteystiedot löydät täältä.