Intiimin kosketus -podcast juhlistaa muotia ja sen luomista

Designmuseon muotinäyttelyn laajoja ja ajankohtaisia teemoja käsittelevä kuusiosainen sarja kutsuu studioon vaatesuunnittelijoita ja muita muotialan vaikuttajia ja ammattilaisia. Viikoittain julkaistavissa podcasteissa muotia ja suunnittelua käsitellään mm. vastuullisuuden, kiertotalouden, dataistumisen, käsityön, materiaalien ja luovuuden asiantuntijoiden kanssa. Toimittajana on ohjelmajohtaja Anni Korkman

Intiimin kosketus sijoittuu muodin uudenlaisen politisoitumisen ja digitalisoitumisen murrokseen. Näyttely päivittää käsityksemme suomalaisesta vaate- ja asustesuunnittelusta 2020-luvulle tarkastellen vaatteen ja kehon intiimiä suhdetta. Se tutustuttaa katsojan luovan työn prosessiin, joka alkaa luonnostelusta ja päättyy valmiiseen tuotteeseen. Samalla näyttely nostaa esiin, miten digitalisoituminen ja dataistuminen vaikuttavat paitsi suunnittelijan työhön, myös muodin valmistukseen, levitykseen sekä kulutukseen. Näyttely perustuu laajaan tutkimukseen, jossa esille pääsevät keskeiset 2020-luvun muotisuunnittelijat sekä tulevaisuuden nimet, mutta myös tuntemattomammat nimet työvaatteiden ja puettavan teknologian taustalla. Näyttelyn kuratoivat professori Annamari Vänskä ja hänen tutkimusryhmänsä tutkijat tutkijatohtori Jenni Hokka ja väitöskirjatutkija Natalia Särmäkari Aalto-yliopistosta. Intiimin kosketus on osa Suomen Akatemian strategisen tutkimuksen neuvoston rahoittamaa Intiimiys datavetoisessa kulttuurissa (IDA) -hanketta, joka tutkii muun muassa sitä, miten intiimiyttä ja yksityisenä pidettyjä asioita hyödynnetään luovilla aloilla, kuten muodissa. 

Podcast jatkaa näyttelyn aloittamaa keskustelua ja tarjoaa näkökulmia myös niille, jotka eivät pääse vierailemaan näyttelyssä. 

Ensimmäisessä jaksossa uppoudutaan käsityöläisyyteen ja hiljaiseen tietoon. Suunnittelussa on aina kyse taiteellisesta ilmaisusta, jota voi olla vaikea selittää. Millainen on suunnittelija Amina Saadan prosessi? Luovat ratkaisut tehdään usein intuitioon nojaten. Miten sitä voi kehittää? Sitä kysytään Self-Assembly -projektin perustaja Matti Liimataiselta

Matti Liimatainen on suomalainen konsepteihin erikoistunut muotisuunnittelija. Tällä hetkellä hän työskentelee vaatemerkki Self-Assemblyn parissa suunnitellen koottavia asuja ja asusteita sekä Aalto-yliopiston tohtoriopintojen parissa. 
Amina Saada on taiteen maisteri, vaatesuunnittelija ja The FNRM (Finnish National Romance Museum) -brändin perustajista. Saada on myös Afrikan tason moukarinheittäjä.

Ensi viikolla julkaistava toinen jakso on englanninkielinen ja ääneen pääsevät suunnittelijat Ervin Latimer ja Henna Lampinen. Vaatteiden suunnittelu tai valmistus ei koskaan ole neutraalia. Mitä on sosiaalinen ja kulttuurinen vastuu tulevaisuuden muotimaailmassa? Onko itseilmaisu pukeutumisen kautta etuoikeus, joka on mahdollista vain harvoille?

Intiimin kosketus -näyttely Designmuseossa 13.3.2022 asti. Podcast-sarjan löydät yleisimmiltä julkaisualustoilta sekä Radio Helsingin sivustolta. Kaksi kuudesta jaksosta ovat englanninkielisiä. Jaksot on toteutettu Helsinki Design Weeklyn, Designmuseon ja Suomen Tekstiili & Muoti ry:n yhteistyönä.