Tässä on Helsinki Design Weekin vuoden 2022 ohjelmisto!

Syyskuun Helsinki Design Weekillä muotoilualat ovat edustettuna laajasti, ympäri kaupunkia ja verkossa. Avoimen haun kautta kalenteriin on valittu yli sata tapahtumaa. Vuositeeman “Olemme avoinna” mukaisesti HDW avaa kaupungin  yhdessä monipuolisen kumppanijoukon kanssa. Päätapahtumapaikka sijaitsee osoitteessa Kanavaranta.

Päätapahtumapaikka Kanavarannassa avautuu ensimmäistä kertaa yleisölle

Helsinki Design Weekin päätapahtumapaikka vaihtuu joka vuosi. Tämän vuoden osoite on kymmenen päivän ajan Kanavaranta 1. Tämä “Sokeripalana” tunnettu Alvar Aallon suunnittelema ikoninen rakennus on valmistunut vuonna 1962. 

Näyttelyitä muotoilufestivaalin päätapahtumapaikalla ei tänä vuonna nähdä – rakennuksen ylimmät kerrokset pyhitetään kohtaamisille sekä ideoiden ja ajatusten vaihdolle. Ylimpään kerrokseen on kutsuttu helsinkiläisravintola Kuurna ja luvassa on herkullisia illanviettoja tunnelmallisissa kabineteissa, kaupungin parhaalla näköalalla. Meritullinkadulla vuodesta 2005 sijainnut Kuurna on tunnettu korkeasta laadusta niin ruoan, juoman kuin palvelunkin suhteen. Pop-up -ravintolan varauskalenteri aukeaa yleisölle tänään. Laura Styyran ja Tom Hansenin luotsaaman ravintolan yhteyteen avataan myös viinibaari, jossa järjestetään sarja Weekly Talkseja, muotoilu- ja arkkitehtuurikeskusteluja. 

Illallisten, juhlien ja keskustelujen lisäksi Kanavaranta 1:een pääsee tutustumaan opastetuilla kierroksilla. Niihin ilmoittautuminen alkaa 18.8.

Ohjelmajohtajan tärpit: kaupunkimuotoilua, kalakastiketta ja tulevaisuuden tutkimusta

Ohjelmajohtaja Anni Korkmanin poiminnat laajasta festivaaliohjelmasta.

  • Helsinki Design Award. Tänä vuonna palkitsemme Helsingin kaupungin kanssa kaupunkimuotoilua. Helsingin 10-vuotista taivalta muotoilukaupunkina juhlistava tunnustus myönnetään 1.9. muotoilijalle tai työryhmälle, joka on suunnittelutyöllään muotoillut kaupunkia paremmaksi. Kaupunkimuotoilun teemoista jatkuu myös keskustelu 6.9. juhlaseminaarissa.
  • Designs for a Cooler Planet. Tiivis yhteistyömme Aalto-yliopiston kanssa jatkuu Designs for a Cooler Planet -näyttelysarjan Elämä 1.5 -kokonaisuudella. Planeettamme ei kestä tuhlaavaa materiaalien käyttöämme, Elämä 1.5 ei jätä haitallisia jälkiä. Tarvitsemme järjestelmiä auttamaan meitä käyttämään esineitä ja materiaaleja loputtomasti uudelleen. Otaniemen kampuksen näyttely esittelee yli kymmenen projektia biomateriaalikokeiluista uusiin rakennusmateriaaleihin.
  • Särkisalonki Puistokatu 4:ssa. Kaivopuistossa avautuva tieteen ja toivon talo on mukana Särkisalonki-installaatiolla. Muotoilua, käsityötä, ruokaa ja nykytaidetta yhdistävässä teoksessa tarjoillaan roskakalasta valmistettua suomalaista kalakastiketta.
  • R&A x HDW – Maan alla, maan päällä ja taivaissa. Ystäväfestivaalimme R&A:n kanssa yllätämme vieraamme elokuvanäytösten sarjalla ympäri kaupunkia – maan alla, maan päällä ja ilmassa. Tapahtumasarja tuo elokuvan ja arkkitehtuurin ystävät yhteen, Kaupunginmuseon kellariin ja puutarhaan sekä Kaapelitehtaan hissiin. Myös Lasten Designviikko saa oman elokuvanäytöksensä.
  • Mitä jos? Toisenlaisia tulevaisuuksia -näyttely Designmuseossa. HDW:llä avautuva näyttely pohjautuu tulevaisuustalo Sitran Heikot signaalit -selvitykseen, jossa on tunnistettu ja tulkittu tulevaisuuden yllättäviä ilmiöitä sekä niiden mahdollisia vaikutuksia elämäämme. Mitä jos tulevaisuudessa voimme kommunikoida lajienvälisesti, päätämme ottaa kaupungin haltuun, tai pystymme mittaamaan tunteita?
  • Odotetut klassikkotapahtumat palaavat ohjelmistoon ja avaavat kaupungin pandemian jälkeen

HDW:n ensimmäisestä vuodesta asti mukana olleessa Open Studios -tapahtumassa (7.–9.9.) esille pääsevät suunnittelijat, toimistot ja työyhteisöt. Festivaali esittelee uutuuksia ja luovuuden tuloksia – tänä vuonna kiinnostavinta ovat myös taustat ja prosessit. Missä ja miten luova työ tapahtuu? 

Kolmen päivän mittaisen tapahtuman aikana on mahdollista osallistua kaupunginosakohtaiselle opastetulle kierrokselle tai vaellella studiosta toiseen omaa tahtiaan. Luvassa on työpajoja, lanseerauksia ja viimeisenä iltana yhteiset juhlat Club Kaikussa. 

Suosittu varastomyyntitapahtuma Design Market (2.–4.9.) esittelee suunnittelijat ja valmistajat korkealaatuisten huonekalujen, sisustustuotteiden, vaatteiden ja asusteiden takana. Kaapelitehtaan Merikaapelihallissa päästään todelliseen festivaalitunnelmaan; luvassa on huippukokkien Ina Niinikedon ja Roni Kerttulan lounasravintola, sekä eturivin suunnittelijoiden mallikappaleita ja prototyyppejä. Lapsille riittää tekemistä arkkitehtuurikoulu Arkin mielikuvitusta kutkuttavissa työpajoissa. Design Market Online -verkkokampanja toteutetaan Kaapelin tapahtuman kanssa samanaikaisesti. Siinä missä Kaapelitehtaalla voidaan odottaa huippulöytöjä prototyyppien ja aikaisempien sesonkien tuotteista, ihaillaan verkossa houkuttelevimpia uutuustuotteita.

Supersuosittuja PechaKucha Night -iltoja on ohjelmistossa kolme. Ensimmäinen kutsuu lavalle helsinkiläiset viidesluokkalaiset. Osana Kultturipolkua järjestettävä PechaKucha-päivä (6.9.) tarjoaa lapsille mahdollisuuden jakaa inspiraatiota ja innostusta Oodin Maijansalissa. Toinen PechaKucha Night (7.9.) järjestetään osana Aalto-yliopiston Designs for a Cooler Planet -näyttelykokonaisuuden avajaisia Otaniemen kampuksella ja kolmas Kallion kirkossa (8.9.). 

Design Diplomacy  -keskustelusarja (1.–11.9) avaa jälleen suurlä­het­ti­läiden kodit ja kutsuu kylään kiinnostavimmat keskustelijat. Kansainvälisissä residensseissä tavataan aina kaksi puhujaa: yksi kotimainen ja yksi suurlähetystön kotimaasta tuleva muotoilun ammattilainen. Keskustelijat kohtaava korttipelin äärellä, jonka jokaisesta kortista löytyy kysymys. Kortit valitaan pakasta umpimähkään, eivätkä puhujat voi valmistautua kysymyksiin etukäteen. Vuonna 2022 mukana on kymmenen lähetystöä. Puhujat julkaistaan pian ja yleisön ilmoittautuminen alkaa 18.8.

Lasten Designviikolla muotoillaan tulevaisuuden kaupunkia. Lasten designviikon päätapahtumassa lapset ja nuoret pääsevät ääneen: millainen on aidosti lapsille ja nuorille avoin ydinkeskusta? Vuonna 2021 aloitettu ikkunainstallaatioiden sarja jatkuu Aleksanterinkadun ja Mikonkadun kulmarakennuksen pohjakerroksessa. Luvassa on myös työpajoja, leffanäytöksiä ja paljon muuta.

Ilmoittautuminen osiin tapahtumista sekä lipunmyynti alkaa 18.8. osoitteessa helsinkidesignweek.com. Sivustolta löydät myös koko ohjelmiston: Päätapahtumat sekä Kumppanuus- ja Satelliittitapahtumat. Suurin osa tapahtumista on kaikille avoimia, maksuttomia eikä vaadi ilmoittautumista. Helsinki Design Weekin pääyhteistyökumppani on Helsingin kaupunki.

Kuurna x HDW pop-up -ravintolan varauskalenterin löydät täältä.

Weeklyn omistaa Luovi Productions Oy. Luovin palveluita ovat kuratointi, tuotanto sekä viestintä. Myös Fiskars Village Art & Design Biennale sekä Valo/on-ammattilaistapahtuma ovat Luovin perustamia.