Elokuvat ja muotoilu selittävät maailmaa – R&A:n ja HDW:n yhteistyö jatkuu

Helsinkiläisfestivaalit Rakkautta & Anarkiaa ja Helsinki Design Week jakavat paljon; alkusyksyn kaupungin, rohkean asenteen ja rakkauden yllättäviin näkökulmiin. Syyskuussa ystävyys syvenee, kun yhdessä tuotetaan elokuvanäytösten sarja. Elokuvakokemus laajenee valkokankaan yli, kun leffoja katsotaan yhdessä maan alla, maan päällä ja taivaissa. 

Urbaanissa ympäristössä näytettävät elokuvat päästävät kaupunkilaiset paikkoihin, joihin ei yleensä ole pääsyä. Elokuvat on valittu huolella ja tilojen ehdoilla niin, että kokonaisvaltainen elämys on taattu. 

”Festivaaleina ja toimijoina meitä yhdistää uteliaisuus, halu parantaa maailmaa ja tuottaa iloa. On ollut valtavan inspiroivaa päästä koronavuosien jälkeen suunnittelemaan ja toteuttamaan näin mittavaa yhteisprojektia rakkaiden kollegoiden kanssa ja etsimään uusia näkökulmia elokuviin ja kaupunkiin. On ollut myös hauskaa nähdä kuinka innolla erilaiset tilakumppanit ovat lähteneet ideaan mukaan”, kertoo Rakkautta & Anarkiaa -elokuvafestivaalin toiminnanjohtaja Anna Möttölä. 

Ensimmäinen elokuva katsotaan maan alla. Elokuvateatterina toimii Kansallismuseon maanalainen tila. Leffaksi valikoitui The Hidden CityVictor Morenon ohjaama visuaalinen mestariteos.

Kansallismuseon jugend-arkkitehtuuri inspiroi myös elokuvan valinnassa. Kuva: Grünberg Constantin, Helsingin kaupunginmuseo.

Etu-Töölössä sijaitsevan Kansallismuseon rakennuksen suunnitteli arkkitehtitoimisto Gesellius, Lindgren, Saarinen. Museo rakennettiin vuosina 1905–1910, ja se avattiin yleisölle vuonna 1916. Kansallisromanttisessa lopputuloksessa on nähtävissä piirteitä keskiaikaisista suomalaisista kirkoista ja linnoista. Museon tyylissä näkyvät vahvasti jugendin sekä art noveaun piirteet. Jugend inspiroi myös elokuvan valinnassa. Jugend eli art nouveau on tyylisuuntaus, jolla tyypillistä oli eri taiteenalojen välisten rajojen hävittäminen ja koko ihmisen elinympäristön käsittäminen osaksi taiteilijan omaa näkemystä. The Hidden Cityssä modernin suurkaupungin alapuolella sijaitsee tunneleista ja viemäreistä koostuva verkosto, josta sen yllä lepäävä kaupunki on riippuvainen. Olemukseltaan sen voi nähdä puhtaasti toiminnallisena, mutta se on myös symbolinen tila – kuin kaupungin alitajunta. Sen mystiset tunnelit ovat kuin luotuja eksymiselle, ja niissä asuvat kissat, pöllöt ja rotat tekevät siitä organismin itsessään. Elokuva kuljettaa myös katsojan tiedostamattoman syvyyksiin. 

Näytösten sarjan toinen osa katsotaan museon suljetulla Linnanpihalla. Daisies eli Věra Chytilován ohjaama Tuhatkaunokit on Tšekkoslovakian uuden aallon hulvaton feministinen kostofantasia. Elokuvassa kaksi naista kapinoivat porvarillista, miehille rakennettua yhteiskuntaa vastaan. Maailma tuhoaa kaiken, joten päähenkilöt päättävät tehdä saman. Chytilová, joka oli koulutukseltaan myös arkkitehti, on Tšekkoslovakialaisen uuden aallon tunnetuimmista hahmoista. Surrealistinen ja anarkistinen komedia-draama lukeutuu 1960-luvun räikeimpiin elokuvatapauksiin. Jugend-aikakauden ihanteita huokuva salainen keidas luo osuvat puitteet Chytilován rajoja rikkovalle elokuvataiteelle. Siinä missä jugend nousi aikanaan kapinaan klassismin ja renessanssin muotokieltä vastaan, haastaa Chytilová perinteisen elokuvakerronnan konventioita.

Kolmas ja viimeinen osa vie katsojat korkealle – ja Ruoholahteen. Kaapelitehtaan tavarahississä on mahdollista kokea scifi-klassikko Alien.

Sarjan viimeinen osa katsotaan Kaapelitehtaan tavarahississä. Kuva: Grünberg Constantin, Helsingin kaupunginmuseo.

Ridley Scottin vuonna 1979 ohjaama ajaton mestariteos saa alkunsa, kun avaruushinaaja Nostromo matkaa kohti maata. Miehistö herää horroksestaan, kun aluksen ajotietokone havaitsee seitsenhenkisen joukon kasvaneen yhdellä. Muukalainen muuttaa paluumatkan painajaiseksi. Sigourney Weaverin tähdittämä luutnantti Ripley on ollut uraauurtava pääsankari, ja elokuva onkin herättänyt vuosien aikana lukuisia feministisiä tulkintoja. Tieteen ja tekniikan vaikutus ihmiseen on ollut Kaapelitehtaan valmistuessa (kolmessa vaiheessa vuosina 1939–1954) näkyvästi läsnä. Wäinö Gustaf Palmqvistin suunnittelema tehdasrakennus oli silloin Suomen suurin rakennus. Tavarahississä matkaava katsoja pääsee osaksi miehistöä ja voi tuntea kehossaan tuntemattoman muukalaisen herättämän kauhun.

“Helsinki Design Week juhlistaa luovuutta monialaisesti. Toivon, että yhteistyömme R&A:n kanssa jatkuu ja pääsemme innostumaan yhdessä tulevinakin vuosina. Olisi mahtavaa saada esimerkiksi arkkitehti ja elokuvaohjaaja saman pöydän ääreen ja kuulla, mitä he voisivat oppia toisiltaan”, kertoo HDW:n ohjelmajohtaja Anni Korkman. “Elokuvaelämys voi muuttaa lopullisesti tapaamme katsoa maailmaa. Kaupunkitiloilla on samanlainen voima – jokaisen pitää ottaa haltuun omansa.”

“Elokuvan ja muotoilun yhteyksistä ja risteyskohdista on loputtomasti ammennettavaa. En malta odottaa, mitä seuraavaksi yhdessä keksimme!” jatkaa R&A:n toiminnanjohtaja Anna Möttölä. 

R&A x HDW – Maan alla, maan päällä ja taivaissa 6.8., 19.9., 25.9. Liput ja lisätiedot löydät täältä.

Anna Möttölä vieraili Helsinki Design Weeklyn radio-ohjelmassa Anni Korkmanin vieraana. Suomenkielisen jakson voit kuunnella täältä.