Helsinki Design Weekin aikaan ”sokeripalassa” järjestetään arkkitehtuurikierroksia

Olemme avoinna -festivaaliteema toteutuu kirjaimellisesti, kun valmistumisestaan lähtien suljettuna ollut marmoripalatsi avataan kaupunkilaisille. Arkkitehtien opastamia kierroksia järjestetään festivaalin aikaan yhteensä kaksitoista. 

Kanavaranta 1 eli “Sokeripalana” tunnettu Alvar Aallon suunnittelema ikoninen rakennus on valmistunut vuonna 1962. Toimistorakennuksena koko ikänsä toiminut rakennus on ollut ensin Enso-Gutzeitin ja sitten Stora Enson vanha pääkonttori. Nyt “sokeripalaan” etsitään uusia vuokralaisia. Marmorista, lasista, puusta, kuparista, messingistä, nahasta ja valosta koostuva toimistorakennus, Kanavaranta, suojeltiin 2010. Suojelun perustelut olivat selvät: Aallon kansallinen merkitys sekä pääkonttorin rakennustaiteellinen arvo. 

Avoimet kierrokset järjestetään yhteistyössä Archtoursin kanssa. Kyseessä on arkkitehtien 24 vuotta sitten perustama helsinkiläinen verkostoyritys, joka tuottaa arkkitehtuuriin ja kaupunkisuunnitteluun liittyviä opastettuja kierroksia Euroopassa. Oppaat ovat paikallisia osaavia arkkitehteja, kaupunkisuunnittelijoita ja taidehistorioitsijoita. Kierrosten suunnittelusta vastaa Archtoursin toimitusjohtaja, TkT ja arkkitehti Marianna Heikinheimo. Hän on myös Kanavaranta 1 -muutoshankkeen pää- ja arkkitehtisuunnittelija. Heikinheimo on väitellyt Aallon arkkitehtuurista ja työskennellyt useiden Aallon suunnittelemisen rakennusten muutos- ja korjaushankkeiden parissa asiantuntijana ja suunnittelijana. 

Kierrokset kestävät noin 45 minuuttia ja niitä on tarjolla sekä suomeksi että englanniksi. Kierroksen aikana kuullaan rakennuksen historiasta sekä tuodaan arkkitehtien tavoitteita ja prosessia näkyväksi. Aiempaa arkkitehtuurin tai muotoilun tuntemusta ei vaadita – kaikki ovat tervetulleita mukaan. 

Kanavaranta 1 on avoinna 2.–11.9. päivittäin klo 16–22. Kierrokset alkavat klo 15 ja 16. Kuurna x HDW Pop-up -ravintola palvelee päivittäin klo 18–22 (paitsi sunnuntaisin). Artek Winebar on auki joka päivä klo 16–22, baariin ei tarvita erillistä pöytävarausta. Tarkat tiedot aikatauluista ja sitovan ilmoittautumisen kierroksille löydät täältä. Helsinki Design Week 1.–11.9.2022.