Fiskars Village Art & Design Biennale rikkoi ennätyksiä kävijöiden ja medianäkyvyyden määrässä

Toista kertaa järjestetty Fiskars Village Art & Design Biennale houkutteli kesän aikana ruukkiin lähes 26 000 kävijää. Myös media innostui biennaalista: kansainvälisissä medioissa artikkeleita on julkaistu jo yli 600 kappaletta. Taiteilijaosuuskunta Onoman ja Luovi Productionsin yhteishanke esitteli kolme päänäyttelyä ja laajan kattauksen rinnakkaisohjelmaa. Seuraava biennaali järjestetään kesällä 2024.

Taiteen, muotoilun ja arkkitehtuurin liitoskohtiin asettuva Fiskars Village Art & Design Biennale kiinnosti sekä kotimaista että kansainvälistä yleisöä. Biennaali myös pääsi mukaan Museokortin kohteisiin – ja suoraan suosituimpien kohteiden listan kärkeen. Museokortilla pääsee yhteensä 350 kohteeseen ja Fiskars Village Art & Design Biennale lukeutui kesän 15 vieraillumman kohteen joukkoon. 

Onoman kesänäyttely Hidden – aistien muodot oli Laura Sarvilinnan kuratoima. Hidden käsitteli monin tavoin aistien vaikutusta taiteelliseen työskentelyyn ja taiteen kokemiseen: teoksia yli viideltäkymmeneltä muotoilijalta ja taiteilijalta.

Onoman kesänäyttely Hidden – aistien muodot oli Laura Sarvilinnan kuratoima. Kuvassa Antrei Hartikaisen teokset. Kuva: Timo Junttila
Hidden – aistien muodot -näyttelyssä koettiin myös monenlaisia performansseja, mm. Jonne Sippolalta. Kuva: Timo Junttila

Kansainvälinen huippunäyttely U-Joints: Knots&Knits (Solmut ja neulokset) oli vartavasten Fiskars Village Art & Design Biennaleen koottu. Milanossa vaikuttavien Anniina Koivun ja Andrea Caputon tutkimushankkeesta julkaistiin kesällä myös kirja.

U-Joints on jatkuva tutkimus, joka kartoittaa suunnitellun ympäristömme erilaisia liitoksia. Kuva: Aleksi Poutanen, Luovi Productions.
U-Joints: Knots&Knits valtasi Viljamakasiinin. Kuva: Aleksi Poutanen, Luovi Productions.

Niitylle rakennettu Arkkitehdin talo -houkutteli kävijöitä ympäri maailmaa. Fiskars Village Biennalessa lanseeratun, ensimmäisen Arkkitehdin talo -kokonaisuuden seitsemän minitalon suunnittelijat olivat AS LL TK, Rintala Eggertsson Architects, Team Sommarnöjen, Ateljee Sotamaa, Studio Puisto sekä Aalto-yliopiston Puustudio. Kokonaisuuden täydensi Kristian Talvitien sähköautovalmistaja Polestarille suunnittelema puumaja KOJA.

Elämyksellisyyden ja kokemuksen yhtenäisyyden varmisti sisustuksen kuraattori, Asun-lehden perustaja Ulla Koskinen. Jokaisen talon sisustus ilmensi talojen yksilöllistä henkeä ja vaihteli vaihtelee lämpimän minimalistisesta ylelliseen safarihenkeen. Mukana olivat Suomen maineikkaimmat sisustus- ja huonekalubrändit kuten Artek, Nikari, Woodnotes, Skanno, Anno ja Vaarnii. Nykytaidetta taloihin toi Helsinki Contemporary. Kari Korkmanin perustama Arkkitehdin talo on jatkuva hanke, jonka tavoite on edistää asuinarkkitehtuurin arvostusta.

Osa taloista löysi uuden omistajan. Rakennuslupamenettelyn uudistuessa on Suomessa mahdollistaa rakentaa alle 30m2 taloja entistä vaivattomammin. Arkkitehdin talo tarjosi inspiraatiota uudenlaisiin asuinratkaisuihin, joissa minitalot voivat toimia esim. vierasmökkeina tai työhuoneina. Kuva: Aleksi Poutanen, Luovi Productions.
Taloissa oli mahdollista myös yöpyä. Kuva: Unto Rautio, Space of Mind.
Kuva: Unto Rautio, Space of Mind.
Rinnakkaisohjelmassa oli mm. ECAL:in ja Artekin näyttely, jossa esiteltiin opiskelijoiden Artekin kalusteista suunnittelemia leikkikaluja. Kuva: Aleksi Poutanen, Luovi Productions.
Kuva: Aleksi Poutanen, Luovi Productions.
Pääyhteistyökumppani Fiskarsin installaatio piti sisällään kymmenen kasvihuonetta, jotka muistuttivat kävijöitä biodiversiteetin mittaamattomasta arvosta. Kuva: Elisabeth Blomqvist

Luovi Productionsin perustama Fiskars Village Art & Design Biennale tuotetaan yhteistyössä Onoman kanssa. Biennalen pääyhteistyökumppanina toimii Fiskars, jonka syntysijoilla tapahtuma järjestetään. Kun tilaat Weeklyn uutiskirjeen, kuulet biennaaliuutiset ensimmäisenä.