Suomalainen Iivo Evijärvi on suunnittelija Adidas by Stella McCartney Clog -puutarhapistokkaan takana

Oikeastaan ensin kuvaan ponnahtavat vain valtavat aurinkolasit. Iivo Evijärvi istuu lasit päässään Nürnbergin kaupungintalolla Saksassa ja nauraa. Saksassa kun jokapäiväisissä käytännön asioissa tuppaa kestämään. Neljän tunnin odottelun jälkeen Evijärvi on sentään päässyt ulkopuolta kiemurtelevasta jonosta rakennuksen sisälle istumaan.

Syy siihen, miksi Evijärvi istuu kaupungintalolla taas löytyy noin kahdenkymmenen kilometrin päästä Herzogenaurachista – ja siellä sijaitsevasta Adidaksen pääkonttorista. 

Iivo Evijärvi. Kuva: Thi-Tu Uyen Ngo

Iivo Tapani Evijärvi syntyi vuonna 1994 Helsingin Vesalaan, mutta perhe muutti Klaukkalaan Evijärven ollessa kolme. Pienessä kaupungin kasvattina Evijärvi viihdytti itseään harrastamalla extreme-lajeja rullalautailua ja BMX-pyöräilyä. Lajeja, joiden parista oli helppo myös löytää luovia sankareita, sellaisia kuten skeittarit Chad Muska, Kareem Campbell ja ruotsalainen Ali Boulala. Mielenkiintoisia henkilöitä, joiden kautta oli mahdollista miettiä myös omaa itseilmaisua. “Heidän kauttaan syntyi ajatus, ettei tässä tarvitsekaan mennä sen mukana, mitä muut duunaa. Että saa olla itsessään myös persoona. Se on ollut mulle se ensimmäinen kosketus luovuteen.”

Itseilmaisun muoto, joka laveni suunnittelijan kohdalla kohti kenkiä. Jo ala-asteikäisenä Evijärvi kokee halunneensa kenkiä niin, että “enää ei riittänyt ihan tavalliseen kenkäkauppaan meno”. Ensimmäiset erikoiskengät olivatkin Vans-merkkiset “sämpylät”, mutta niitäkään Evijärvi ei oikeastaan itselleen saanut. 

“Usein en juuri niitä haluamiani kenkiä saanut. Ehkä sieltä jäi jotain hampaankoloon?”

Vuonna 2010 Iivo Evijärvi eli omien sanojensa mukaan “mun Nike SB-vaihetta”, viitaten klassisiin Niken skeittikenkämalleihin. Suunnittelija oli opiskellut kolme vuotta merkonomiopintoja ja ollut sen jälkeen varastotöissä. Siellä ehti miettiä tulevaisuutta. Neljän vuoden jälkeen takaraivossa jyskytti ajatus, voisioko jalkinemuotoilulla ylipäätään työllistyä Suomessa?

Evijärvi haki opiskelemaan muotoilua ja opinnot Hämeen ammattikorkeakoulussa, HAMK, alkoivat 2016. Pääaineena oli jalkinemuotoilu ja oikeastaan Evijärveä olivat opintoihin kannustaneet sukulaiset, monet heistäkin käsillä tekijöitä. “Sukulaiset kertoivat, että on olemassa muitakin polkuja kuin niitä akateemisia ja kaupallisia.”

Varsinainen onni potkaisi kuitenkin toisen opiskeluvuoden aikana, kun koululle saapui Akilles Jon Gabriel, suomalainen suunnittelija “upeassa tyylissään”. Italialaisen muotitalo Marnin luovana johtajana toiminut Gabriel piti oppilaille työpajan, joka tähtäsi kuvitteellisen jalkinemalliston suunnitteluun. “Sen jälkeen mulle avautui mahdollisuus työharjoitteluun, ja assisteerasin Gabrielia, joka oli Head of Shoe Design Marnilla”, Evijärvi kertoo.

“Kesällä 2017 Achillekselle tehty harjoittelu oli todella hedelmällistä, sillä pääsin konkreettisesti näkemään, mitä muotimaailman toimintamallit voivat olla. Käytän monia niistä yhä omissa prosesseissani.”

Samaan aikaan, kesällä 2017, Evijärvi suunnitteli myös ensimmäisen ammattimaisen yhteistyönsä pariisilais-australialaisen Ex Infinitas -merkin kanssa. Lukas Vincent Riffsin omistamalle yritykselle Evijärvi suunnitteli kierrätysmateriaaleista koostuvan jalkinekokoelman, jota myytiin Farfetch-sivustolla. “Se oli ensimmäinen projekti, joka puski selkeästi eteenpäin. Kengistä sai paljon palautetta.”

Ex Infinitasille suunniteltu kenkämallisto hyödyntää kierrätysmateriaaleja. Kuva: Fabien Montique

Evijärvi palasi kesän jälkeen kouluun, mutta suunnittelijan sisällä kyti nyt pieni epävarmuus. Paluu Hämeenlinnaan mietitytti, samoin opintojen puuduttavuus. Evijärvi päätti jatkaa, mutta niin, että oman tekemisen pohjana toimivat itsehankitut ja -mahdollistetut projektit yhteistyössä muodin ammattilaisten kanssa. “Ymmärsin kollaboraation olevan tärkeä osa opiskelua, sillä koulu itsessään ei sisältänyt muodin parissa työskentelyn aspekteja. Näistä projekteista tulikin tärkeä osa omaa portfoliota.”

Talvella 2019 Evijärveä lykästi taas. Suunnittelija oli hakenut saksalaisen Adidaksen harjoitteluohjelmaan ja pitkäjänteisen hakuprosessin päätteeksi päässyt sisään. Hakuaika oli sisältänyt muun muassa lukuisia haastatteluita ja erilaisia suunnittelutehtäviä, joihin Evijärvellä oli ollut paljon annettavaa. “Omasta takaa se designprojekti osui juuri hyvään aikaan.”

Evijärvi oli harjoituksen aikana suunnitellut ulkoilmahenkiset kengät, jotka lopulta avasivat ovet Adidaksen Original Statements -yksikköön, joka on vastuussa muotiyhteistyöstä brändillä. 

Harjoittelun aikana Evijärvi suunnitteli monia pienempiä projekteja, esimerkiksi Adidas Originals by 032C -yhteistyömalliston kenkiä. Niiden aikana suunnittelija pääsi moninaisten tehtävien kautta kehittymään muotoilijana. Se, jos mikä, valmensi hyvin nykyiseen rooliin, joka Evijärvellä on Adidas by Stella McCartneylla. 

“Koen, että Adidas on loistava entry level –työpaikka, joka mahdollistaa lähes varman työllistymisen alalla. Alalla, joka on pahamaineisen tunnettu siitä, että uraa on rakennettava vaikean ja pitkän tien kautta. Sporttimerkki sen sijaan voi olla varsin tervekin työympäristö – siellä työskentely ei ole muotitalossa ’tiskirättinä’ toimimista. Sellaista, minkä moni joutuu tällä alalla käymään läpi.”

Tällä hetkellä Evijärven työnkuvaan kuuluu “kaikki kengän ideoinnista aina valmiiseen kenkään”. Työhön sisältyy uusien mallien konseptoinnit, suunnittelutapaamiset ja itse tuotteiden muotoilu. Se ei ole pelkkää piirtämistä tai renderöintiä, vaan konkreettista tekemistä. Kun uusien jalkineiden mallit on lyöty lukkoon, raakakaavat tehdään itse, valmiiksi työstetyt kaavat samoin. 

“Me olemme vahvasti läsnä myös kenkien hiomisprosessissa devaajien kanssa, jotta kaikki yksityiskohdat saadaan esille kengissä. Adidaksen kenkäsuunnittelijan yhteen kenkään sijoittama prosessi on todella kokonaisvaltainen.”

Evijärven ensimmäiseksi projektiksi yksikössä muodostuikin Adidas by Stella Stella McCartney Clog -sandaali. “Se on sellainen EVA-malli.”

Eli siis mikä?

Evijärveä naurattaa, “EVA eli vaahdotettu eteenivinyyliasetaatti, joka on komposiittipolymeeri. Materiaali, josta valmistetut jalkineet ovat superkevyet.”

Clog-malli taas on puutarhapistokas, joka tuli ulos yli vuoden suunnitteluprosessin jälkeen elokuussa 2022. Sitä saa kolmessa kivassa värissä: mustana, valkoisena tai kauniin vaaleana lilana. Puutarhapistokas on Evijärven ensimmäinen täysin oma projekti Adidaksella, vaikka suunnittelijalla ei “vielä ole kauheasti kilometrejä alla”.

Hänhän tuntuu elävän jonkinlaista unelmaa?

“Suoraan sanottuna mietin kyllä todella paljon tulevaa. Adidaksella työskentely kuitenkin haastaa omaa ajatusta luomisen prosessista ja siitä, että tähtäisi vähentyvään kulutukseen. Lisäksi unelmissa on aina siintänyt työ vähemmän kaupallisissa olosuhteissa, joissa olisi mahdollisuus luoda ja suunnitella kokeellisemmin.”

Iivo Evijärvi

Tulevaisuudessa Evijärven löytääkin toivottavasti työskentelemässä jossain ranskalaisista tai italialaisista muotitaloista. Jo siksikin, että “sellainen yksinkertaisesti antaa itselle enemmän”.

Mutta ennen kuin jono kiemurtelee Saksan Bavariassa enää yhtään pidemmälle, on pakko ihan pakko kysyä. Siis: mitä Evijärvi sporttaa tällä hetkellä omissa jaloissa?

“Adidas by Stella McCartney Clog -pistokkaita.”

“Ne kun tuovat ihmisille hymyn huulille.”