Taideyliopisto ECALin ja Artekin esineissä näkyy leikki

Sveitsin Lausannessa sijaitsevan taideyliopisto ECALin teollisen muotoilun opiskelijat inspiroituivat Artekin huonekaluista ja suunnittelivat niiden osista leikkisiä esineitä lapsille. Nyt osaan kokoelman oivaltavista tuotteista voi tutustua Artek Helsinki -myymälässä.

ECALin ja Artekin yhteistyön hedelmiä ihailtiin ensimmäistä kertaa viime kesän Fiskars Village Art & Design Biennalessa, osana rinnakkaisohjelmaa. Biennaalikävijöitä ihastuttanut kokoelma on valmistettu kokonaan luonnonmateriaaleista. Opiskelijoita ohjasi muotoilija Julie Richoz.

Uniikit tuotteet on valmistettu Artekin hukkapaloista. Mallisto kuvattiin Fiskars Village Art & Design Biennalen näyttelytilassa Viljamakasiinissa.

Artekin hengessä tuotteissa korostuvat myös eettinen ja kestävä valmistustapa. Tuotteissa hyödynnettiin laadunvalvonnassa poisseulottua puuta ja komponentteja, sekä hukkapaloja, jotka normaalisti poltettaisiin tehtaan energiaksi. 

Lasten kärry Arkkitehdin talo -kokonaisuuden terassilla Fiskarsissa.

Projektin tuloksena syntyi kokoelma ylijäämämateriaaleista valmistettuja lasten kalusteita ja esineitä, joiden joukossa ovat muun muassa modernistinen nukkekoti, klassisia kottikärryjä muistuttava vaunu, jolla voi työnnellä tavaroita paikasta toiseen, hassut käsinuket ja miniteatteri, minimalistinen kelkka talviseikkailuihin, kiipeilytikkaat sekä joilla voi kurkottaa tähtiin.

Kelkka Weeklyn makuun.
Twister-peliä muistuttava pöytäliina sopii myös majan rakennukseen.
Lastenhuoneen lattialla pyörivät vaatteet nostetaan päivän päätteeksi naulakkoon.

Näyttely on esillä Artekin Helsingin myymälässä 4.2.2023 asti. Fiskars Village Art & Design Biennale järjestetään seuraavan kerran kesällä 2024.