Paimion parantolan juhlavuoden julistekilpailu on nyt käynnissä 

Paimion parantola ja Grafia täyttävät tänä vuonna 90 vuotta. Paimion parantola -säätiö ja Grafia ry kutsuvat visuaalisen viestinnän ammattilaiset sekä opiskelijat tulkitsemaan Aino ja Alvar Aallon näkemystä ihmisen suhteesta ympäristöönsä. Käynnissä on Inhimillinen näkökulma -julistekilpailu.


Paimion parantola avautui kesällä 1933. Vuosien saatossa rakennus saavutti kansainvälisen tunnettavuuden modernin arkkitehtuurin merkkiteoksena. Paimion parantola on kuitenkin enemmän kuin rakennus. Aino ja Alvar Aallon näkemykset ihmisen, luonnon, arkkitehtuurin ja muotoilun keskinäisistä suhteista olivat ajassaan ainutkertaisia. Paimion parantolan historiaan voit perehtyä täällä.

Miten tätä suhdetta voi tulkita tässä ajassa ja nykyisissä muuttuvissa ympäristöissä? Miten perspektiivi on elänyt ja miten se katsoo tulevaisuuteen? Näihin kysymyksiin kilpailun otsikko etsii vastauksia visuaalisin keinoin. 

”Aino ja Alvar Aallon suunnittelua ohjasi vahvasti inhimillinen näkökulma -ihmisistä haluttiin pitää hyvää huolta. Tätä samaa inhimillistä näkökulmaa haemme nyt kansainvälisen julistekilpailun avulla. Kilpailun tuomaristo toivoo tämän ajankohtaisen teeman inspiroivan julistesuunnittelijoita ympäri maailman; luomaan omaperäistä, visuaalisesti vahvaa ja ajatonta suunnittelua, joka tuntuu ja näyttää hyvältä ja saa ihmiset voimaan paremmin.”

Tuomariston puheenjohtaja Ilkka Kärkkäinen

Kilpailussa jaetaan kolme rahapalkintoa (5000€, 3000€ ja 2000€) sekä kolme kunniamainintaa. Lisäksi kilpailun shortlistalle päässeistä 90 työstä järjestetään näyttely Paimion parantolan päärakennuksen upeissa tiloissa. Tuomaristoon kuuluvat graafinen muotoilija Ilkka Kärkkäisen lisäksi AD Tuomas Jääskeläinen (Helsingin Sanomat), Finnish Design Shopin perustaja, toimitusjohtaja Teemu Kiiski, Helsinki Design Weekin ja Weeklyn ohjelmajohtaja Anni Korkman, arkkitehti Teemu Kurkela (JKMM Architects), Fyran Senior Designer Niina Sihto, Paimion parantola -säätiön viestintäjohtaja Anna Vartiainen sekä AD, graafinen suunnittelija Marina Veziko. Kilpailun suojelijana toimii Sanoma Oyj:n hallituksen jäsen Rafaela SeppäläTuomaristoon voit tutustua täällä.

Tarkemmat ohjeet osallistumiselle löydät täältä.

Kilpailun järjestää Paimion parantola -säätiö. Kilpailun pääyhteistyökumppanina toimii visuaalisen viestinnän suunnittelijoiden järjestö Grafia ja yhteistyökumppanina Finnish Design Shop. Kilpailun luova kumppani on so_helsinki.

Paimion parantola 90 – Inhimillinen näkökulma -julistekilpailu on auki 10.3.2023 asti. Kaikille avoin ja maksuton näyttely avautuu Paimiossa yleisölle 5.5.2023 ja on auki 3.9.2023 saakka.