Lasten omalla designviikolla tutkitaan, leikitään ja kapinoidaan

Yhdessä HDW:n pitkäaikaisen kumppanin, Suomen Muotoilukasvatusseura SuoMun kanssa järjestettävä tapahtumasarja antaa lapsille äänen, joka liian harvoin kuuluu kaupunkikehittämisen keskusteluissa. HDW Lasten Designviikko todistaa, että päättäjät pystyvät kyllä parempaan – ja tukea saattaa löytyä muotoilukasvatuksen keinoista.

“Uteliaassa mielentilassa kaikki on mahdollista. Kokeilemisen ilo ja mahdollisuus – niitä tarvitaan maailmaan kipeästi,” sanovat SuoMun jäsenet, HDW Lasten Designviikon tuotannosta vastaavat suunnittelijat Mari Savio, Paula Susitaival ja Anna Kokki

Vuodesta 2013 saakka toimineen SuoMun perustamisen kipinä syttyi Mari Savion toimiessa Taiteen edistämiskeskuksen Uudenmaan taidetoimikunnan muotoilukasvatuksen läänintaiteilijana. Tehtävässään läänintaiteilijana Savio sai mahdollisuuden perehtyä keskittyneesti muotoilukasvatuksen kenttään ja tutkia sen vaikutuksia Suomessa ja kansainvälisesti. Savio puhuu tosin mieluummin muotoiluoppimisesta, sillä “muotoilukasvatus kuulostaa siltä, että se on vain lapsia varten, mikä ei ole koko totuus. Muotoiluoppiminen on elinikäisen oppimisen ytimessä.”

HDW Lasten Designviikolla tiedetään, että oppiminen voi olla myös hauskaa.

Festivaali aloitetaan Design Marketissa Kaapelitehtaalla, jossa perheen pienimmät on kutsuttu ensimmäiseen mielenosoitukseensa. Kaapelitehtaalla järjestettävässä maksuttomassa HDW Lasten Designviikon mielenosoituskylttipajassa ideat sinkoilevat ja tussit viuhuvat. 

Designyritys Hakola tuo Kaapelitehtaalle oman Värikapina-installaation, jossa lapset pääsevät leikkimään, pelaamaan sekä nousemaan barrikaadeille iloisemman arjen ja muotoilun riemun puolesta. Hakola lanseeraa Kaapelitehtaalla myös leikkisän, Ville Auvisen suunnitteleman Domino-penkin, joka taipuu monenlaiseen käyttöön ja tilaan.

Pelitalo Tactic puolestaan rakentaa MiniHome®-leikkistudion, jossa pääsee kokeilemaan sisustussuunnittelua. Legendaarisen  Eero Aarnion suunnittelema MiniHome® on yhdistelmä lelua, peliä ja muotoilua.

HDW Lasten Designviikon pääkumppanit ovatkin molemmat intohimoisesti seuraavan sukupolven hyvinvointiin keskittyneitä muotoilualan yrityksiä. Yhdessä tekeminen on niin ikään kaikelle muotoilulle ominaista: “Muotoilussa ja muotoiluoppimisessa kehitetään yhdessä ajattelun, yhdessä kehittämisen ja yhdessä keksimisen taitoja”, sanoo puolestaan SuoMun puheenjohtaja Paula Susitaival.

”Muotoilussa ja muotoiluoppimisessa kehitetään yhdessä ajattelun, yhdessä kehittämisen ja yhdessä keksimisen taitoja.”

SuoMun puheenjohtaja Paula Susitaival

“Me Hakolalla olemme kapinoineet jo vuosia värien ja muotoilun riemun puolesta! Hakolan designfilosofiaan kuuluu, että asioita ei tarvitse ottaa turhan vakavasti, ja siinä meillä on paljon opittavaa lapsilta, “ Hakolan luova johtaja Annaleena Hakola kertoo. 

HDW Lasten Designviikon sanoma on, että kehittämisessä ja luovassa ajattelussa piilevät aseet myös laajempaan ajattelutavan murrokseen

Savio sanoo, että muotoiluoppiminen ei itsessään ole mitenkään monimutkaista, vaan “tekemisen tapaa muutetaan: Ei tehdä protokollan mukaan, vaan ruokitaan uteliaisuutta ja omaa, vapaata ajattelua.” 

“Leikki on luovuuden ytimessä. Se on tapa, jolla näemme maailman eri perspektiivistä. Eero Aarnion Tacticille suunnittelema MiniHome® lelusarja on loistava esimerkki siitä, miten voimme leikin kautta oppia, suunnitella ja ilmaista itseämme. MiniHome® ei ole vain leikkisetti, vaan se on portti mielikuvitukseen.  MiniHome® tarjoaa tilaisuuden luoda omia maailmoja, yhdistäen huoneiden suunnittelun, kalustamisen ja nukkekotileikit sekä 3D-palapelit,” kertoo Jemina Heljakka, Tactcicin CMO. “Olemme iloisia, kun pääsemme tuomaan tätä leikkisyyttä ja oppimista yhteen HDW Lasten Designviikolla.”

Kyse onkin siis ennen kaikkea näkökulman muutoksesta.
“Jos kaikilla ihmisillä tässä maailmantilanteessa olisi sellainen tahtotila, jossa asioita pyrittäisiin kehittämään ja ajateltaisiin koko ajan, miten niitä voisi korjata ja parantaa, se olisi mullistavaa, koska silloin ajattelutapa muuttuisi dramaattisesti passiivisesta, distraktiivisesta tai lamaantuneesta aktiiviseen – sellaiseen, jossa ympäristössä nähtäisiin asioita, jotka voisi ratkaista tai tehdä toisin.” Ajatusmalli voisi tuoda uudenlaista toivoa etenkin nuorten elämään. “Se, mitä nuorille ja lapsille pitäisi antaa, on toivon välineitä”, visioi Savio. 

”Pienet ja joskus isommatkin epäonnistumiset kuuluvat asiaan, niistä opitaan ja yritetään uudestaan. Lapsille ja nuorille on tärkeää tuoda työkaluja ja tekemisen tapoja, joilla löydetään vaihtoehtoja. Tulevaisuus ei ole yksi, vaan monia, ja tulevaisuuden uskoa vahvistaa mahdollisuuksien kirjo,” jatkaa SuoMun aktiivi, muotoilija Anna Kokki. 

Suomen Muotoilukasvatusseura SuoMua juhlitaan monella eri tavalla

Suomen Muotoilukasvatusseura SuoMun kymmenvuotisjuhlallisuudet keskittyvät HDW Lasten Designviikkoon.
“HDW on aina ollut meidän leikkikaverimme, ja kaverin kanssa juhlitaan, ei yksin”, Savio sanoo. Pitkä yhteistyö HDW:n ja SuoMun välillä on sisältänyt lukemattomia tapahtumia ja iloista yhdessä tekemistä. Savio kiittelee HDW:tä muotoilun tuomisesta koko kansan saataville. “HDW on yksi iso yhteiskehittämisen festivaali, jossa ihmiset pääsevät jakamaan tekemäänsä.” 

Muotoilukasvatus on fokuksessa myös Helsingin kaupungin ja Helsinki Design Weekin Helsinki Design Award -palkinnossa tänä vuonna. Tunnustus myönnetään yhteistyössä SuoMun kanssa erityisen ansioituneelle helsinkiläiselle muotoilukasvatusta edistäneelle tai alan tunnettuutta lisänneelle henkilölle tai työryhmälle.

HDW Lasten Designviikon mielenosoituskylttien työpaja Kaapelitehtaalla Design Marketissa 9.–10.9.2023 klo 11–18. Työpajaan yhteydessä voi kokea myös myös Hakolan Värikapina-installaation ja Tacticin kotileikkistudion. Vapaa pääsy, ei ennakkoilmoittautumista.

Mielenosoituskyltit tuodaan kaupunki-installaatioksi päätapahtumapaikka Merikorttelin viereiseen Telakkapuistikkoon 11.–17.9. väliseksi ajaksi. Lasten Designviikko sisältää myös lukuisia muita tapahtumia. Löydät ne kaikki HDW:n sivuston tapahtumakalenterista.