Weekly Talks Merikorttelissa: Muotoilupuhetta joka päivä

Helsinki Design Week tunnetaan myös juhlista ja kohtaamisista! Päätapahtumapaikka Merikorttelin kuudennessa kerroksessa Let Me Wine & HDW Barin yhteydessä käydään päivittäin keskustelua muotoilusta ja arkkitehtuurista.

Keskiviikko 13.9. 

Vahva usko parempaan tulevaisuuteen on muotoilualojen toiminnan ytimessä. Meistä jokainen voi vaikuttaa siihen millainen huominen on – olit sitten jo alalla pidempään vaikuttanut, vasta suunnittelu-uraa harkitseva tai muuten vain tulevaisuusskenaarioista kiinnostunut. Keskiviikon keskusteluohjelmassa ovat mukana yksi tämän hetken menestyneimpiä tulevaisuuden tutkijoita, Vitran Raphael Gielgen sekä tulevaisuuden työkulttuuria ruotiva Grafian järjestämä keskustelu “Jutellaan vähän harjoitteluista”. Lisäksi iltapäivässä syvennytään seuraavan sukupolven suunnittelijoiden, Aalto-yliopiston opiskelijoiden uusimpiin ajatuksiin

 • Klo 15-16 Weekly Talks with Raphael Gielgen, Vitra Trendscout (Future of Work). Englanniksi.

Raphael Gielgen matkustaa jatkuvasti ympäri maailmaa ja vierailee vuodessa yli 100 yrityksessä. Maailma on Gielgenin laboratorio ja tulevaisuus hänen tutkimusalueensa. Hän tapaa tulevaisuuden suunnannäyttäjiä vierailemalla niin suurissa yrityksissä kuin pienissä start-upeissakin sekä johtavissa yliopistoissa. Hän kokoaa oivalluksensa ja kokemuksensa ”Panorama”-nimiseen karttaansa, joka kuvastaa tulevaisuuden suuntauksia ja malleja tekijöiden ja hakkereiden uudessa maailmassa.

Raphael Gielgen
 • Klo 16-17 Grafia: Jutellaan vähän työharjoitteluista.  Suomeksi.

Grafian eettiset ohjeet opiskelijaharjoitteluille. Suunnittelualan opiskelijaharjoitteluista on ollut viime aikoina paljon keskustelua. Harjoittelu voi olla monelle ensimmäinen alan työpaikka ja siitä saadut kokemukset muokkaavat näkemystä alasta. Grafia halusi auttaa sekä harjoittelijoita, että työnantajia ja laati eettiset ohjeet opiskelijaharjoitteluille. Ohjeisiin on koottu asiat joita molempien osapuolten tulisi ottaa huomioon harjoittelusopimusta tehdessä sekä harjoittelun aikana. Onnistunut harjoittelu hyödyttää molempia osapuolia. Epäonnistunut ei kumpaakaan. Työharjoitteluista keskustelemassa on Metropolia Ammattikorkeakoulun lehtori Tuomas Aatola (moderaattori), Grafian toiminnanjohtaja Katri Soramäki, LAB-ammattikorkeakoulun osaamispäällikkö Tero Leponiemi, graafinen suunnittelija Emma Tahvanainen sekä Bob the Robotin vastaava luova johtaja Ville Ohtonen.  

Tuomas Aatola
Katri Soramäki
Tero Leponiemi
Emma Tahvanainen
Ville Ohtonen
 • Klo 17-18.30 STORIES FROM ARTEFAKTI (The Master’s of Contemporary Design program at Aalto University): Presentations and a conversation. Englanniksi.

Merikorttelin pohjakerroksen tapahtumatilassa on esillä Aalto-yliopiston Contemporary Design -maisteriohjelman lopputyönäyttely ARTEFAKTI. Kokonaisuus sisältää uusia materiaalikokeiluja, kannanottoja ajankohtaisiin aiheisiin kuten kestävyys, käsityön tulevaisuus, perintö ja havaintokyky. Luvassa on myös moniaistisia kokemuksia. ARTEFAKTI esittelee 14 valmistuvan muotoilijan teoksia ja muutama heistä jakaa ideoitaan myös kuudennen kerroksen lavalla.

 • Klo 18.30–19 Suunnittelijan tarina. Mizetto’n suunnitelija Sami Kallio kertoo omasta matkastaan muotoilijaksi sekä jakaa hiukan tulevaisuudennäkymiään Aalto-yliopiston opiskelija Zoë Robertsonin haastattelussa. Englanniksi.

Torstai 14.9. 


Ainoastaan muutos on varmaa ja niin edespäin. Onneksi muotoilijat ovat hyviä hyödyntämään nopeastikin muuttuvia olosuhteita. Viheliäisten ongelmien ja kriisien ratkaisuun tarvitaan monialaista luovaa ajattelua, huolellista tutkimustyötä ja avointa keskustelua. 

 • Klo 15-16 Finnish Design Shop: Product Sustainability Framework -ohjelman lanseeraus. Englanniksi.

  Kestävyydesta ja vastuullisuudesta puhutaan muotoilualalla vuosi vuodelta enemmän, mutta samalla kauniiden sanojen ja hyvien aikeiden rinnalle on alettu vaatia lisää konkreettisia tekoja ja kovia faktoja. Vaatimusten takaa löytyy sekä tiedostavia kuluttajia että muotoilun ja sisustuksen parissa työskenteleviä ammattilaisia. Finnish Design Shopin vastaus vaatimuksiin on kokonaisvaltainen vastuullisuuden arviointityökalu Product Sustainability Framework, jonka avulla kaikki FDS:n verkkokaupasta löytyvät tuotteet tulevat saamaan oman vastuullisuusarvosanansa. Merikorttelin lavalla keskustelemassa Finnish Design Shopin COO Reetta Noukka, Sustainability Coordinator Aino Hieta, Artek Globalin CEO Marianne Göbel, muotoilija Fredrik Paulsen sekä Nikarin CEO Johanna Vuorio. Keskustelua moderoi United Imaginationsin perustajajäsen ja HS:n entinen päätoimittaja Anu Ubaud.
 • Klo 16-17 Weekly Talks with Hakola. Suomeksi.
  Yritysten tulisi hyödyntää muotoilun keinoja myös liiketoiminnan kehitystyössä. Miksi muotoiluyritykset hyödyntävät muotoilua vain tuotekehityksessä kun käytössä olisi laaja työkalupakki kokonaisvaltaista kehittämistä varten? Keskustelemassa luova johtaja Annaleena Hakola, Hakola, johtaja Tytti-Lotta Ojala, Lahden Muotoiluinstituutti ja Kari Korkman, Helsinki Design Week.
 • Klo 17-18 Falay Transition Design: Role of design for sustainability transitions. Englanniksi.
  What is the role of design for sustainable transformation? In this talk, Falay Transition Design Collective and Gaia Consulting will discuss the changes to business-as-usual that we urgently need, and how Transitions Design is repurposing creative skillsets to guide these changes. The talk will be followed by an interactive panel discussion moderated by Petra Ilonen, whose recent design research explores how designers are tackling such challenges in Finland.

Perjantai 15.9. 

Muotoilukeskustelusta unohtuu usein ilo. Uuden keksiminen, kokeilemalla oppiminen ja mielleyhtymien synnyttäminen – kaikki tuo on parhaimmillaan aidosti hauskaa. Perjantaina Weekly Talks -ohjelmistossa on keskustelua vapaasta itseilmaisusta, protoilun merkityksestä mielikuvittelussa, Eero Aarnion luovasta leikistä ja Helsinki Design Award -voittajan menestyksen salaisuudesta. 

 • Klo 15-16. Weekly Talks with Outsider Art Finland. SUOMEKSI.

Tulevaisuudessa tarvitsemme moniäänisempää keskustelua myös suunnittelualoille. Osana Imagine everyday! Outsider Art Finland -tapahtumakokonaisuutta Helsinki Design Weekly ja OAF avaavat keskustelun siitä, millaisia erilaisia reittejä muotoilumaailmaan on tarjolla. 

 • Klo 16-17 Tactic Games ja Eero Aarnion leikki. SUOMEKSI. 

Muotoilija Mari Savion haastattelussa suomalaisen pelijätti Tacticin leikkitutkija, professori Katriina Heljakka. Keskustelua puhutaan leikkimällä oppimisesta, leikin tärkeydestä muotoilussa ja siitä, miten syntyi uusi Eero Aarnion suunnittelema Tacticin Minihome kotileikkisetti. Minihomessa voit leikkiä edellisenä viikonloppuna Kaapelitehtaalla, HDW Lasten Designviikon tapahtumassa. Lisätiedot löydät täältä.

 • Klo 17-18 Suomen Muotoilukasvatuseura SuoMun 10v.-juhlavuoden kevytseminaari. SUOMEKSI.

Tietojen ja taitojen muotoilua. Muotoilun ja oppimisen visionäärit paljastavat muotoiluoppimisen syvimpiä salaisuuksia. Miten muotoilu ja protoilu ruokkivat mielikuvitusta ja kekseliäisyyttä? Onko ajatuksilla leikkiminen oppimisen ihmelääke? Keskustelussa mukana Klaus Aalto, Panu Hatanpää, Jaana Räsänen, Essi Rämä, Karri Laitinen, Piia Keto-Aro ja Mari Savio.

 • Klo 18–19 Weekly Talks with Helsinki Design Award winner 2023. SUOMEKSI. Helsinki Design Award on Helsingin kaupungin ja Helsinki Design Weekin yhdessä myöntämä tunnustus, jonka voittaja paljastetaan 12.9. 

Lauantai 16.9. 

Lauantai on Merikorttelissa kaupunkilaisten päivä. Iltapäivällä lavan valtaavat jokaista työllään koskettavat suunnittelijat; asuintalojen arkkitehdit. Vuoden 2022 Fiskars Village Art & Design Biennalessa ilahduttaneet minitalot saivat temaattista jatkoa HDW:n Arkkitehdin talo -illassa. Merikorttelissa kokoonnutaan jälleen pohtimaan asuntorakentamisen arvoa täysin uusista näkökulmista. Illalla tapahtumatila saakin täysin uuden ilmeen, kun lavan valtaa HDW:n ja 417 Worldin yhteinen uutuus: yöllistä kaupunkikulttuuria yhdistävä Helsinki Design Night. Helsinki Design Nightin pääsyliput myydään erikseen. 

EXTRA: Moomin Arabian erityinen show: pastellisävyisten peittoburritojen show! Luvassa on yllätyksellinen muotinäytös, joka houkuttelee pehmeiden arvojen äärelle. 16.9. klo 13.30.

 • Hetki suunnittelijoiden Esa Vesmanen ja Akira Minagawan kanssa. 16.9. klo 14-15. Englanniksi.

Esa Vesmanen (FINOM) sekä Akira Minagawa (minä perhonen) tapaavat lavalla HDW:n perustaja Kari Korkmanin ja kertovat epämuodollisessa keskustelussa näyttelyssä esillä olevasta uusimmasta projektistaan sekä tulevaisuuden suunnitelmistaan. Englanniksi. 

Esa Vesmanen ja Akira Minagawan
 • Arkkitehdin talo -ilta 16.9 klo 18-20. Suomeksi.

Vilkas asuntorakentaminen vetää henkeä ja nyt on hyvä hetki pyytää suunnittelun ammattilaisilta esimerkkejä onnistuneesta asuntoarkkitehtuurista. Arkkitehdin talo -iltaan on jälleen kutsuttu viisi arkkitehtiä, mutta ei esittelemään omia vaan kollegojen töitä. Kukin arkkitehdeistä valitsee miltä tahansa vuosikymmeneltä, mistä tahansa päin maailmaa, itseään inspiroivan asuinrakennuksen. Ilta avartaa meidän näkemystämme hyvän suunnittelun ja laadukkaan rakentamisen tarjoamista mahdollisuuksista. Sen tavoite on saada meidät kaikki asuntojen omistajat ja ostajat vaaatimaan yhä parempaa rakennettua ympäristöä. Mukana ovat mm. arkkitehdit Helena Sandman, Mikko Heikkinen ja Jaakob Solla. Iltaa isännöi HDW:n ja Arkkitehdin talon perustaja ja johtaja, Kari Korkman.  Lisätietoja löydät täältä.

Kaupungin kehittämisen keskusteluista usein unohtuu puolet vuorokaudesta. Yöllinen kulttuuri on usein päivää kiinnostavampaa ja vapaampaa. Kenelle tilat suunnitellaan ja millainen on Helsingin yön visuaalinen identiteetti? Luvassa on keskustelua, live-musiikkia ja uusia näkymiä kaupunkiin.

Helsinki Design Weekin päätapahtumapaikka Merikortteli on auki 13.–17.9.2023 (ke–pe klo 14-20, la–su klo 12-20). Näyttely levittäytyy ensimmäiseen ja kuudenteen kerrokseen, jossa sijaitsee myös lava ja Let Me Wine & HDW Bar. Pääsylipun voit ostaa täältä.