Helsinki Design Weekin vuositeema 2024 on Pinnan alla

”Muotoilu nähdään edelleen harmittavan usein pintasilauksena, visuaalisena lisäyksenä projektien loppuvaiheessa. Vaikka kauneus ja harmonia ovat välttämättömyyksiä, on muotoilualoilla valtavasti hyödyntämätöntä, rakenteellista muutosvoimaa”, kirjoittaa Helsinki Design Weekin ohjelmajohtaja Anni Korkman. 

Helsinki Design Weekin ohjelmajohtaja Anni Korkman. Kuva: Heli Blåfield

Muotoilufestivaaleilla esiteltyjä lanseerauksia edeltää kehitysvaihe. Tämä luova prosessi esitetään usein mystisenä, ja ihan syystä. Emme yksinkertaisesti osaa ihan tarkkaan sanoa mistä ideat tulevat. On mahdotonta oppia toistamaan täydellisesti oivallusten hetkiä. Suunnittelijat vastaavat kerta toisensa jälkeen kysymykseen inspiraation lähteistään, koska haluamme oppia ymmärtämään, miten joku keksii. 

Pinnan alla -vuositeema tuo pinnalle nämä julkistuksia edeltävät vaiheet ja sukeltaa syvälle suunnitteluprosessiin. Syksyllä Helsinki Design Week tekee jälleen uutisia, nostaa pinnalle kiinnostavimmat ilmiöt ja tuo suunnittelua näkyväksi kaikkialla ympärillämme.

Pinnan alla -vuositeema tuo pinnalle julkistuksia edeltävät vaiheet ja sukeltaa syvälle suunnitteluprosessiin. Syksyllä Helsinki Design Week tekee jälleen uutisia, nostaa pinnalle kiinnostavimmat ilmiöt ja tuo suunnittelua näkyväksi kaikkialla ympärillämme.

Anni Korkman

Maailma kaipaa radikaalia uudelleensuunnittelua ja -rakentamista. Helsinki Design Week kutsuu siis paitsi koko muotoiluyhteisön, myös muidenkin alojen tekijöitä osallistumaan keskusteluun. Muotoilijoiden ja arkkitehtien lisäksi tarvitsemme insinöörejä, tutkijoita, yrittäjiä, taloustieteilijöitä ja taiteilijoita. Vuoden 2024 syyskuussa HDW:n tavoite on tuoda näiden kaikkien alojen suhde muotoiluun näkyväksi – ja sitten vahvistaa tätä suhdetta. Uskomme yhteistyöhön: turhaan me muotoilun muutosvoimista keskenämme jauhamme.

Pinnan alla -teema kehottaa kurkottamaan syvemmälle ja pidemmälle, oppimaan menneestä ja katsomaan avarakatseisesti tulevaan. Siksi haluamme tarjota festivaalimme kävijöille ja tekijöille tilaisuuden pohtia avoimesti sitä mikä on kaikista tärkeintä juuri nyt. Minkälaisen todellisuuden puolesta toimimme tänään, entä tulevaisuudessa? Vastaus saattaa löytyä pinnan alta.

Taustaa: Joka syyskuu järjestettävällä Helsinki Design Weekillä on monivuotinen teema

Viime vuonna aloitettu teematrilogia on keskimmäisessä osassa. Vuoden 2023 Olipa kerran -teema aloitti kolmivuotisen tarinan, jonka toisessa osassa sukelletaan nyt pintaa syvemmälle. Tarinan keskivaihe on usein mutkikkain; hahmot kohtaavat esteitä ja joudumme jännittämään heidän puolestaan. Myös useimmissa prosesseissa voi keskiosa olla hankalin, kun alun into on saattanut lopahtaa, tutkimus voi johtaa odottamattomiin suuntiin eikä yksikään kokeiluista tuota toivottua lopputulosta. Tiimin keskinäiset suhteet rakoilevat ja luotto omaan tekemiseen lopahtaa.

Monet alat ovat nyt tässä vaikeassa vaiheessa. Epävarma maailmantilanne ja muutosten kiihtyvä tahti pakottavat meidät epämukavuusalueille ja isojen kysymysten äärelle. Avoimena ja luottavaisena pysyminen ei ole aina helppoa. On hyvä muistaa, että tämäkin vaihe menee kyllä ohi.

Helsinki Design Weekin toiminta on ympärivuotista ja monivuotinen teematarinamme jatkuu siitä, mihin viime syyskuussa jäimme. Mukana on tuttuja kumppaneita ja odotettuja, toistuvia tapahtumasisältöjä sekä myös yllätyksiä ja parannuksia. HDW levittäytyy uusiin tiloihin ympäri pääkaupunkiseutua, esittelee ennestään tuntemattomia tekijöitä ja nostaa pinnalle uudet ajatukset ja aluevaltaukset. Vuonna 2025 juhlitaan festivaalin 20. juhlavuotta, kun tarinamme huipentuu – ja jatkuu. 

Helsinki Design Week 6.–15.9.2024. Lisätietoja osallistumisesta löytyy täältä.