Helsinki Design Weekin päätapahtumapaikka on Paasivuorenkatu 3

Pohjoismaiden suurin muotoilu- ja arkkitehtuurifestivaali Helsinki Design Week (6.–15.9.2024) esittelee kaupunkia vuosittain uusista näkökulmista. Tämän vuoden syyskuussa katseet kohdistuvat historialliseen pankkitaloon Hakaniemessä, osoitteessa Paasivuorenkatu 3. 

Helsinki Design Weekin pääyhteistyökumppani, kiinteistöomistaja Antilooppi on strategiansa mukaisesti pysyvästi sitoutunut alueisiin kokonaisuuksina: toiminnan ytimessä ovat asiakkaiden ja toimistojen työntekijöiden lisäksi vahvasti kaupungin asukkaat ja kaupunkikulttuurin kehittäminen. Vastuullisuus ja vahva kiinnittyminen kaupungin elämään ovat Antiloopin arvomaailman keskiössä: yritys panostaa jo olemassa oleviin kiinteistöihin.

“Näemme isoa muutosta läpikäyvässä Hakaniemen alueessa vahvaa potentiaalia, sillä se on jo valmiiksi kiinnostava ihmisille. Yhä useampi yritys löytää itsensä hyvien palveluiden ja kulkuyhteyksien ansiosta Hakaniemestä. Antilooppi pyrkii olemaan merkittävä ja vaikuttava toimija alueilla, joilla on läsnä. Strategiaamme kuuluu pitkäjänteisyys, ja myös Hakaniemen alueen kehittämiseen on sitouduttu vahvasti. Paasivuorenkatu 3 mahdollistaa Helsinki Design Weekille ainutlaatuiset puitteet uudistuneen Hakaniemen keskiössä”, kuvailee Antiloopin toimitusjohtaja Tuomas Sahi

Helsinki Design Weekin ja Antiloopin yhteisenä tavoitteena onkin tutustua Hakaniemen alueen identiteettiin ja kehittää sitä yhdessä sekä suunnittelualojen ammattilaisten että kaikkien kaupunkilaisten kanssa. 

Antiloopin markkinointi- ja viestintäpäällikkö Anniina Korteniemi kiittelee viimevuotista yhteistyötä Helsinki Design Weekin kanssa onnistuneeksi ja iloitsee tulevasta. 

“Jaamme Helsinki Design Weekin kanssa samat arvot ja haluamme toimia kohtaamisten mahdollistajana, mikä ohjaa Antiloopilla vahvasti kiinteistöjen ja tilojen kehitystä. Yhteistyön myötä toivotammekin festivaaliyleisön tervetulleeksi tutustumaan Hakaniemen alueen monipuoliseen tarjontaan ja historialliseen pankkikiinteistöön ja nauttimaan elämyksellisestä muotoilu- ja kaupunkikulttuurista. On upeaa olla jälleen mukana tuomassa kaupunkilaiset yhteen”, Korteniemi iloitsee.

“Tapahtumat voivat muuttaa maailmaa, jos niissä syntyneistä kohtaamisista, ajatuksista ja ilmiöistä tulee jotain pysyvää. Tiedämme kohta 20 vuoden kokemuksella, että huolellisesti toteutettu kulttuuritapahtuma voi jättää vahvan muistijäljen ja luoda valitulle paikalle – rakennukselle tai korttelille – oman hengen. Antiloopin kanssa on hienoa jatkaa yhteistyötä ja nostaa esiin erilaisia alueellisia profiileja,” sanoo Helsinki Design Weekin perustaja, omistaja Kari Korkman.

Arkkitehdit Kosti Kuronen ja Rauno Leppänen suunnittelivat 1980-luvun toimistoarkkitehtuuria edustavan Paasivuorenkatu 3:n, joka täydentää alueen arkkitehtuuria. Kiinnostavalla, kehittyvällä alueella on ajallisine kerrostumineen monipuolinen rakennuskanta. Vieressä ovat mm. ikoniset, Helsingin työväentaloksi vuonna 1908 valmistunut Paasitorni ja vuonna 1968 valmistunut, Kaija ja Heikki Sirenin suunnittelema Ympyrätalo sekä vuonna 1914 valmistunut Elannon talo, nykyiseltä nimeltään Siltasaari 10. Paasivuorenkatu 3:n sisäpihalta löytyy talvipuutarha ja ylimmästä kerroksesta uima-allas. 

“Helsingissä on paljon rakennuksia, joiden alkuperäinen käyttötarkoitus ja toimintaympäristö on ratkaisevasti muuttunut. Rakennuksina niillä voi olla merkittäviä arkkitehtuurisia ja muitakin historiallisia arvoja, mutta niiden tulee kehittyä – ja täyttyä. Helsinki Design Week tuo vuosittain näihin tiloihin kulttuurisisältöjä ja pyrkii luomaan ”paikalle hengen”. Olympiastadionin, Enso-Gutzeitin “Sokeripalan” ja Merikorttelin jälkeen on vuorossa Paasivuorenkatu 3, joka on jälleen jotain ihan muuta! Rakennus soveltuu myös täydellisesti Pinnan alla -vuositeemaamme, joka kutsuu tutustumaan suunniteltuun ympäristöömme ohi tavanomaisen”, kertoo Helsinki Design Weekin ohjelmajohtaja Anni Korkman

”Rakennus soveltuu täydellisesti Pinnan alla -vuositeemaamme, joka kutsuu tutustumaan suunniteltuun ympäristöömme ohi tavanomaisen.”

HDW:n ohjelmajohtaja Anni Korkman

“Ajankohtainen festivaalisisältömme suunnitellaan aina vaihtuvan tilan ominaispiirteet tunnistaen ja yhteisöämme kuunnellen. Paasivuorenkatu 3:n pohjakerroksen sali sopii täydellisesti juhlien ja kohtaamisten järjestämiseen. Tänä vuonna tulemme siis keskittymään laadukkaan puheohjelman suunnitteluun ja toteuttamiseen. Päänäyttelyn sijaan tuomme tämän vuoden päätapahtumapaikalle kiinnostavia, eri muotoilualojen keskustelijoita, erilaisista kaupunkikulttuurin ilmiöistä ammentavia iltajuhlia ja mahdollisimman paljon mahdollisuuksia onnellisille sattumille ja kohtaamisille. Baaria pyörittää Let Me Wine.”

HDW:n päätapahtumapaikka Paasivuorenkatu 3 on auki yleisölle 11.–14.9. klo 16-21. Vapaa pääsy. Lisäksi luvassa on myöhemmän illan tapahtumia, joihin liput myydään erikseen. Muut Helsinki Design Weekin päätapahtumapaikat julkaistaan myöhemmin keväällä ja koko ohjelmisto 6.6.2024.