Yllätysvieras-näyttely tutkii kuvataiteen ja muotoilun rajoja – sekä haastaa tavanomaiset kesäunelmat

Fiskars Village Art & Design Biennale -tapahtumakokonaisuuden (16.6.–1.9.2024) päänäyttely on nimeltään Yllätysvieras. Ruukin sydämessä sijaitsevaan historialliseen Viljamakasiiniin muodostuu nykytaiteilijoiden ja muotoilubrändien tulkintoja menneen ajan huvilakulttuurista. Näyttelyn teemat ja arkkitehtuuri ovat ottaneet vaikutteita ajasta, jolloin kaupunkilaisilla oli tapana pakata perheensä ja tavaransa matkaan ja suunnata kesäksi maalle.

Yllätysvieraat olivat yleinen näky maaseudulla vietettyinä kesinä – toivottuina kävijöinä tai odottamattomina ilmestyksinä. Yllätysvieras-näyttely tarkastelee kotia ja perhe-elämää taiteen ja muotoilun näkökulmasta sekä myös identiteetin ja sosiaalisten suhteiden määrittäjänä. Millaista on kodin ja perheen vieraanvaraisuus? Entä miten tuntematon toivotetaan tervetulleeksi? 

Näyttelytilat eivät ole vain tilaratkaisuja, vaan pikemminkin läheisyyden säiliöitä; huvilan huoneet voidaan nähdä elävinä lavasteina kuvitelluille tilanteille, joihin taiteilija-vieraat ovat jättäneet jälkiään ja joissa kotiväen arjen yksitoikkoisuus on puhkottu. Huoneissa nähtävät teokset ovat hienovaraisia, ne vaikuttavat lähes ilmaan haihtuvilta. Jotkut teokset eivät pysy omissa tiloissaan, vaan ne leviävät yhdestä huoneesta toiseen. Tässä huvilassa ei ole sotkua eikä meteliä. Sen sijaan huoneissa leijailee hentoa kuiskailua ja poissaolevia kehoja, jotka tutkivat asumustemme menneisyyden kudosta.

“Asuminen sisältää jo ajatuksen tasolla monenlaisia suhteita ympäröiviin asioihin – muihin ihmisiin, perheeseen, naapureihin ja rakastajiin sekä niihin esineisiin ja eliöihin, joita valitsemme koristeiksi ja osaksi elämäämme, kuten huonekalut ja kodinkoneet, lemmikit ja kasvit. Läheisyyden muodot ylittävät kuitenkin materiaalisuuden rajat. Läheisyys näyttäytyy meille myös kuvina, muistoina ja tapahtumina, joko jatkuvasti mielemme vallaten tai toisinaan hiljaisesti pölyä keräten huoneidemme etäisimmissä nurkissa,” pohtii näyttelyn kuraattori Sini Rinne-Kanto. “Omat asuinpaikkamme kuljettavat mukanaan monia tutkimisen arvoisia tasoja – kiintymystä ja viettelyä, pois pyyhkimistä ja poissaoloa. Näistä muodostuvat kotielämämme kulissien takaa löytyvät laiminlyödyt tai vaiennetut tarinat .”

Sini Rinne-Kanto. Kuva: Ieva Kabasinskaite

Näyttelyarkkitehti Lauri Johanssonin suunnittelemiin huoneisiin paritetut muotoilubrändit ja nykytaiteilijat käyvät omaa keskusteluaan. Mukaan kutsutut yllätysvieraat työskentelevät pääasiassa ulkomailla – suurimman osan töitä ei ole aiemmin esitelty Suomessa – kun taas mukana olevat paikalliset muotoilubrändit edustavat pohjoismaista estetiikkaa, muotokieltä ja materiaaleja. 

Verannalla meidät toivottavat tervetulleeksi Lapuan Kankurit ja Parolan Rottinki yhdessä taiteilija Laura Gozlanin kanssa. Aulaan suunnatessa kohtaamme Vaarniin ja Yeṣim Akdenizin. Keittiöstä huolehtii tietenkin Fiskars – seuranaan Marc Camille Chaimowicz. Kirjastohuone on Studio Kukkapuron ja Michel Auderin käsialaa, ja olohuonetta asuttavat Nikari, Secto ja Woodnotes yhdessä Leonor Antunesin kanssa. Artek ja Laëtitia Badaut Haussmanin ruokapöydässä on tilaa kaikille. Makuuhuoneen ovat suunnitelleet Johanna Gullichsen ja Villa ja Peite, yllätysvieraanaan taiteilijat Keren Cytter ja Kim Farkas. Duratin ja BLESSin kylpyhuone on hätkähdyttävä värien ilotulitus.

Kohtaamisista syntyvässä vuoropuhelussa taiteen ja muotoilun, koristelun ja toiminnallisuuden väliset rajapinnat sulautuvat yhteen. Huoneissa tutkitaan huonekalujen, veistosten, installaatioiden, käsityön, liikkuvan kuvan sekä äänen rajoja. Yllätysvieras-näyttely ei ole tavanomainen sankarivetoinen ja rauhoittava kesäpäivän unelma; sen sijaan se herättelee haasteellisempaa tarinaa. Arvoituksia nousee pintaan, on kummallisia kokoontumisia ja jopa murhamysteereitä. Tässä huvilassa ei ole selvää, mikä on yksityistä ja mikä julkista. Ovia ei ole, ja sisätilojen ja ulkopuolen raja on häilyvä. Näyttely kyseenalaistaa kaksinapaisuutta eri tavoin: mikä on henkilökohtaista tai poliittista, outoa tai arkipäiväistä? Mitä näytämme ja mitä kätkemme? Miten vieraasta tulee tuttu?

Toinen päänäyttely ja monipuolinen rinnakkaisohjelma

Nyt kolmatta kertaa järjestettävään Fiskars Village Art & Design Biennale -tapahtumakokonaisuuteen sisältyy tänä vuonna kaksi päänäyttelyä sekä rinnakkaisohjelma, joka on koostettu avoimen haun kautta. Haku suunnattiin erityisesti paikallisille Raaseporin alueen luoville tekijöille. Yllätysvieras-näyttelyn ohella biennaalissa nähdään Fiskarsin käsityöläisten, muotoilijoiden ja taiteilijoiden osuuskunta Onoman järjestämä ja taidehistorioitsija Marja Sakarin kuratoima näyttely Hauras. Teema kuljettaa kävijöitä paitsi maailmanpolitiikan ja luonnon haurauden pariin, mutta myös pohtimaan elämän haurautta yleisesti. Taiteilijoista ja käsityöläisistä koostuva Fiskarsin kyläyhteisö voidaan nähdä hauraana rakenteena, joka on löyhästi muodostunut luovan toiminnan ympärille. Samaan aikaan yhteisö on osoittautunut hämmästyttävän sitkeäksi ja vahvaksi. Lisää Hauras-näyttelystä löydät täältä.

Kolmatta kertaa Fiskarsin ruukissa järjestettävä biennaali on jo vakiinnuttanut paikkansa kesän kulttuuritarjonnassa. Kesällä 2024 on erityistä syytä juhlaan, kun rautaruukiksi Fiskarsinjoen varrelle perustettu pääkumppani Fiskars Group saavuttaa 375. vuoden rajapyykin. Lisätiedot ja pääsyliput löydät täältä.

Kuraattori Sini Rinne-Kanto vieraili radio-ohjelmassamme! Helsinki Design Weeklyn jaksoja voit kuunnella podcastina tai Radio Helsingin sivuilta.