HDW:n vuosi-ilmeen takana on helsinkiläinen Lars Högström

Muotoilu- ja arkkitehtuurifestivaali Helsinki Design Week saa vuosittain uuden asun, kun tapahtumalle suunnitellaan vuosi-ilme. Tänä vuonna tehtävään kutsuttiin graafikko Lars Högström. HDW:n viestintätiimi sekä visuaalisen viestinnän suunnittelijoiden järjestö Grafia olivat vakuuttuneita erityisesti Högströmin ennakkoluulottomuuudesta kokeilla uusia ilmaisun keinojen erityisesti animaatioiden parissa. Helsinki Design Weeklyn Anni Korkman jutteli Högströmin kanssa helleviikolla, jonka ajalle sattui monta deadlinea. 

Anni Korkman: Hei Lars, miten päädyit suunnittelijaksi?

Lars Högström: Opiskelin Aalto-yliopistossa Visuaalisen viestinnän muotoilua. Nuorempana olin aina se luokan “piirtäjä”, yliopistossa kynä vain vaihtui näppäimistöön. Muistan, että pari siistiä tyyppiä mun luokalta lukiossa haki graafiselle Aaltoon. Silloin päätin, että sinne mäki haluan, vaikka en ollutkaan ihan varma mitä se tarkoitti. Pääsin kouluun vuonna 2014 ja valmistuin kandiksi muistaakseni 2018. 

AK: Millaiset asiat työarjessasi tuntuvat sinulle merkityksellisiltä?

LH: Yleensä ihan tosi perusjutut! Esimerkiksi se hetki, kun saan oivalluksen siitä miten lähestyä projektia. Ja sitten toinen cliché; kun onnistuu todella auttamaan asiakasta! Tällä hetkellä työskentelen osa-aikaisesti freelancerina ja usein kotisohvalta Käpylästä, jossa asun tyttöystäväni kanssa. Loput ajasta olen hommissa TSTO:lla Castréninkadulla. 

AK: Asiakkaan auttamisesta onkin helppo jatkaa Helsinki Design Weekin vuosi-ilmeeseen 2024. Kertoisitko vähän luovasta prosessistasi sen takana? 

LH: Koitin löytää visuaalisia tapoja esittää Pinnan alla -teemaa. Valitussa ilmeessä toimii mielestäni kivasti sellainen keskeneräinen fiilis, pidän siitä että lopputulos näyttää siltä ettei se olisi ihan täysin valmis. Tuo hähmäinen pisteviiva, “outline treatment” tuntui sopivan siihen tunnelmaan.

Valitussa ilmeessä toimii mielestäni kivasti sellainen keskeneräinen fiilis, pidän siitä että lopputulos näyttää siltä ettei se olisi ihan täysin valmis. 

Lars Högström

AK: Joo! Meille tuli myös mieleen kaupunki, jota on kuvattu lämpökameralla. Ja liikkuvat pisteet ovat ihmisiä… Tai sitten pimeässä hohtavat kaupungin valot. Pinnan alla -teemaan sopii myös mielestäni hyvin tuo typografinen ote, jossa toisteinen Underneath -sanojen massa muodostaa oman tekstuurinsa – sen “pinnan”, jonka alle meidän pitää mennä.

LH: Ja koska puhuimme sun kanssa suunnittelun vaiheissa prosessinomaisuudesta, niin halusin jättää sen näkyviin. Musta usein tuntuu, että omassa suunnittelussa tulee hetkiä kun on pakko vaan toistella asioita kunnes palat loksahtavat kohdilleen. Tuossahan sitä Underneath -sana tosiaan myös toistetaan. 

Teema ”Underneath” (Pinnan alla) toistuu visuaalissa tasaisena pintana.

AK: Oliko HDW:n vuosivisuaalin suunnittelu sinulle tyypillinen projekti?

LH: Siinä mielessä tämä oli erilainen työ, että yleensä teen visuaalisia ilmeitä ihan alusta lähtien niin, että niiden pohjana on oikeastaan vain ajatus tai asiakkaan brief. Tässähän oli nyt valmiina tuo HDW:n tunnistettava ydinilme. Vuosipäivitys rakennettiin sen päälle. 

AK: Helsinki Design Week lähestyy. Millaisia odotuksia sulla on syyskuun festivaalille? 

LH: On hyvä, että HDW nostaa esiin suomalaista suunnittelua. On myös hienoa, että muutkin kuin designalojen ihmiset tietävät HDW:n! Ylipäätään on myös hemmetin hyvä, että Helsingissä on vähän pöhinää ja ihmiset pääsevät minglaamaan. 

AK: Jep, samaa mieltä. Millaisista asioista haaveilet?

LH: Maailmanrauhasta ja siitä, että rikkaita verotetaan. 

AK: Kiitos juttelusta. Haluaisitko lisätä jotain?

LH: Haluaisin loppuun siteerata Paris Hiltonia. “Älä ole tylsimys, pukeudu aina söpösti!”

Larsin Underneath-animaatioita voi ihailla Helsinki Design Weekin instagramissa.

Helsinki Design Week 6.–15.9.2024. Vuosi-ilmeen yhteistyökumppani on visuaalisen viestinnän suunnittelun järjestö Grafia. Grafia on mukana myös Open Studios -päätapahtumassa (6.9. ja 13.9.), jossa uteliaat pääsevät kurkistamaan kaupunkimme inspiroivimpiin työtiloihin ja tunnelmallisimpiin toimistoihin. Studiot julkistetaan elokuussa ja tapahtumaan on vapaa pääsy.