Arkkitehtuurikävely: 1970-luvun Itä-Pasila

Kierros tai kävelyArkkitehtuuriKaupunkisuunnitteluHistoria
Milloin to 14.09.2023 - pe 15.09.2023
Missä Veturitori 3, 00520, Helsinki
Esteetön Ei
Kieli Suomi / Englanti
Lisätietoja Website Instagram Facebook

Aika: torstai 14.9. klo 17.00
Kieli: suomi | osallistuminen: 10/5/0 € (vain korttimaksu)

Aika: perjantai 15.9. klo 17.00
Kieli: englanti | Osallistuminen: 10/5/0 € (vain korttimaksu)

Varaa paikkasi opastuksille tällä lomakkeella.

Kävelykierroksella tutustutaan yhteen merkittävimmistä 1970-luvun kompaktikaupungeista, Itä-Pasilaan. Ympäristöä voimakkaasti muokkaava, lähes utopistinen lähestymistapa näkyy ja tuntuu alueella, joka on uniikki ja herättää yleensä monenlaisia tunteita.

Itä-Pasilan kävelykierros vie kävijät kaupunginosaan, joka on malliesimerkki 1970-luvun utopistisesta kaupunkisuunnittelusta. Se suunniteltiin “kompaktikaupungiksi” joka edistäisi yhteisöllisyyttä ja tarjoaisi palveluja helposti ja keskitetysti. Kierros esittelee alueen ainutlaatuista suunnittelua ja pohtii, kuinka 1970-luvun kaupunkisuunnitteluihanteet ovat kestäneet aikaa ja miten ne linkittyvät alueen kehitykseen nykyaikana.

Kierros alkaa Rauhanasemalta (Veturitori 3, Helsinki) ja päättyy Junailijanaukiolle (Helsinki). Kesto on noin 1 tunti 15 minuuttia.

Korttimaksu kerätään kierroksen alkamispaikalla etukäteen (15 minuuttia ennen kävelyn alkua) kannettavalla maksupäätteellä. Käteinen tai Museokortti eivät käy maksuvälineinä. Tulethan paikalle ajoissa ennen kierroksen alkamisaikaa – kierros alkaa tasalta.

Arkkitehtuurimuseossa syvennytään tänä kesänä 1970-luvun arkkitehtuuriin: vuoden päänäyttely on Betoniunelmia – ja muita näkymiä 1970-luvun arkkitehtuuriin, joka on auki 17.5.–15.10.2023 Arkkitehtuurimuseossa.

Osallistuminen 

Varaa paikkasi opastuksille tällä lomakkeella.

Yhdelle arkkitehtuurikävelylle otetaan yhteensä 25 osallistujaa. Paikat täytetään varausjärjestyksessä. Maksullisilla kierroksilla opastusmaksu kerätään kierroksen alkamispaikalla etukäteen (15 minuuttia ennen kävelyn alkua) kannettavalla korttimaksupäätteellä. Käteinen tai Museokortti eivät käy maksuvälineinä. Tulethan paikalle ajoissa ennen kierroksen alkamisaikaa – kierros alkaa tasalta. Huomioithan, että varaus on sitova ja henkilökohtainen: yhdellä lomakkeella voi tehdä ainoastaan yhden varauksen yhdelle henkilölle.

Lomakkeen onnistunut lähettäminen on merkki onnistuneesta varauksesta. Osallistumisohjeet toimitetaan osallistujille sähköpostitse noin vuorokautta ennen teemaopastusta. Jos joutuisit perumaan osallistumisesi, ota yhteyttä: kaura.raudaskoski@mfa.fi

Saavutettavuus 

Arkkitehtuurikävelyn aloituspaikka:
Rauhanaseman edustalla, Veturitori 3, Helsinki.

Arkkitehtuurikävelyn päättymispaikka:
Junailijanaukio, Helsinki

Kierros tapahtuu ulkona. Opas käyttää mikrofonia kuulemisen helpottamiseksi.

Reitin pituus n. 1 kilometri yhteen suuntaan. Reitti päättyy viimeiseen kohteeseen Junalijanaukiolle, josta on n. 300 metrin kävelymatka Pasilan asemalle.

Kävelykierroksen reitti on päällystettyä ja eri tavoin laatoitettua kävelytietä. Reitin aloituspaikassa maasto on osin myös hiekkainen. Tienylityspaikoilla jalkakäytävän reunat ovat madallettuja. Reitin varrella on muutamia pitkiä loivia tai melko jyrkkiä nousuja ja laskuja. Reitillä on yhdet portaat, joissa on yhteensä 14 porrasakelmaa, välitasanne sekä käsijohteet. Portaiden yhteydessä on myös luiska. Portaat on mahdollista kiertää kohteeseen pääsemiseksi. Kohteissa, joihin kierroksella pysähdytään, ei ole istumapaikkoja. Oman retkituolin voi halutessaan ottaa mukaan.

Lähin julkinen WC on kävelykierroksen aloituspaikan lähellä Pasilan kirjastossa katutasossa ja 2.kerroksessa (Kellosilta 9, Helsinki). Kirjastossa on myös esteetön WC 2. kerroksessa. Esteetön WC on sukupuolittamaton, muuten WC:t ovat binäärisesti sukupuolitetut.

Lisätietoja 

Kaura Raudaskoski
Yleisötyön tuottaja
Arkkitehtuurimuseo
+358 45 773 10479
kaura.raudaskoski@mfa.fi