Design Diplomacy

Milloin pe 02.09.2022 - pe 09.09.2022
Missä Helsinki
Esteetön Kyllä
Lisätietoja Facebook

Helsinki Design Weekin suosittu keskustelusarja palaa pandemian jälkeen festivaaliohjelmistoon. Design Diplomacy avaa jälleen suurlä­het­ti­läiden kodit ja kutsuu kylään kiinnostavimmat keskustelijat. 

Kyseessä on keskustelukonsepti, jossa suurlähettiläiden residensseissä nähdään kaksi puhujaa: yksi kotimainen ja yksi suurlähetystön kotimaasta tuleva luova ammattilainen. Suunnittelijat kohtaava korttipelin äärellä, jonka jokaisesta kortista löytyy kysymys. Kortit valitaan umpimähkään, eivätkä puhujat voi valmistautua kysymyksiin etukäteen – näin yllätyksellisyys on taattu. 

Noin puoli tuntia kestävien keskustelujen lisäksi tapahtumissa kuullaan kiinnostavia yksityiskohtia uniikeista tiloista ja niiden arkkitehtuurista lasillisen ääressä. Konsepti yhdistää ainutlaatuiset puitteet rentoon keskusteluun ja luo merkittäviä kansainvälisiä yhteyksiä suurlähetystöjen, muotoiluammattilaisten ja yleisön välille. Vuonna 2022 iloitaan mahdollisuudesta kohdata jälleen kasvokkain: mukana on jopa kymmenen suurlähetystöä. 

Ilmoittaudu tapahtumiin maan nimeä klikkaamalla.

Norja, 2.9. klo 9-11, Rehbinderintie 17

Islanti, 2.9. klo 17-19, Pohjoisranta 10 (TÄYNNÄ)

Slovakia, 5.9. klo 17-19, Vähäniityntie 5

Alankomaat, 5.9. klo 13-15, Itäinen Puistotie 7 (TÄYNNÄ)

Tanska, 6.9. klo 17-19, Yrjönkatu 9 A

Irlanti, 7.9. klo 9-11, Pohjoisranta 2

Unkari, 7.9. klo 17-19, Kuusisaarenkuja 6

Espanja, 8.9. klo 17-19, Myllytie 5 (TÄYNNÄ)

Uruguay 9.9. klo 13-15, Pohjoisranta 12 (TÄYNNÄ)

Latvia 9.9. klo 17-19, Armfeltintie 10 (TÄYNNÄ)

Norja, 2.9. klo 9-11, Rehbinderintie 17, 00150 Helsinki
Eiran huvilakaupunginosassa Engelinaukion kulmassa sijaitseva norjalaisen arkkitehtitoimisto Retzius & Bjolandin suunnittelema Norjan suurlähetystö on vuosien varrella valittu Helsingin rumimmaksi rakennukseksi. Se kuvastaa kuitenkin hyvin aikansa arkkitehtuuria ja laajojen ikkunapinta-alojen ansiosta se yllättää valoisuudellaan.
Marina Bauer perusti Espen Folgerøn kanssa vuonna 2011 Bergeniin innovatiiviseen ja kestävään arkkitehtuuriin erikoistuneen OPAFORM-arkkitehtitoimiston. Kaikissa toimiston töissä luodaan perustarpeet täyttävää ja suojan antavaa arkkitehtuuria ottaen huomioon kohteen luonne, paikalliset materiaalit sekä rakennusperinne.
Reinhard Kropf on Oslossa ja Stavangerissa toimivan Helen & Hard -arkkitehtitoimiston perustajajäsen. Toimisto keskittyy kestävään suunnitteluun omakotitaloista isoihin rakennushankkeisiin ja pääsuunnitteluun. Grazista kotoisin oleva Reinhard opiskeli siellä teknillisessä yliopistossa ja valmistui arkkitehtuurin laitokselta vuonna 1986. Hän suoritti maisterinopintonsa AHOsta vuonna 1994. Maisteriohjelmassa hän tapasi Siv Helenen, ja yhdessä he perustivat Helen & Hard -toimiston. Arkkitehdin työn lisäksi Reinhard opettaa yliopistoissa Yhdysvalloissa, Kiinassa ja Euroopassa.
Islanti, 2.9. klo 17-19, Pohjoisranta 10, 00170 Helsinki
Lars Sonckin ja Onni Törnqvistin suunnittelemassa residenssissä keskustelu käydään art nouveaun hengessä. Huoneistoa käytettiin opiskelija-asuntolana 1970-luvulla, jolloin isot huoneet ja hallit muutettiin pieniksi yksiöiksi. Asunto on ollut Islannin suurlähettilään residenssi vuodesta 1999, jolloin se kunnostettiin alkuperäiseen tyyliinsä.
Studio Hanna Whiteheadin lähestymistapa on käytännönläheinen ja henkilökohtainen, ja siinä kietoutuvat yhteen tarina, muoto, materiaalit ja värit. Hanna työskentelee taiteen, muotoilun ja käsityön välimaastossa työstäen samaa aihetta monesta eri materiaalista. Häntä kiinnostaa dialogi esineiden ja katsojien välillä. Hanna Dis Whitehead valmistui kiitettävin arvosanoin Eindhovenin muotoiluakatemiasta vuonna 2011. Hän asuu ja työskentelee Kaakkois-Islannissa.
Kaisa Karvinen työskentelee suunnittelijana ja tutkijana. Hän on valmistunut arkkitehdiksi Aalto-yliopistosta (2017) ja taiteen ja muotoilun tutkimuksen maisteriksi Sint Lucaksen yliopistosta Antwerpenistä (2021).
Slovakia, 5.9. klo 17-19, Vähäniityntie 5, 00570 Helsinki
Design Diplomacy -keskustelusarja alkaa Slovakian tasavallan suurlähetystössä. Kulosaaressa sijaitsevalla rakennuksella on pitkä ja rikas historia, ja se toimii myös suurlähettilään residenssinä. Sen suunnitteli tunnettu arkkitehti Oscar Bromanson puutarhakaupunkiliikkeen varhaisina aikoina vuonna 1907. Hän rakensi huvilan itselleen, mutta seuraavina vuosikymmeninä se vaihtoi useaan kertaan omistajaa. Vuosina 1952 ja 1975 rakennus peruskorjattiin täydellisesti edustamaan valkeaa funkkistyyliä, ja sellaisena se on säilynyt tähän päivään saakka.
Michala Lipková toimii Bratislavan muotoiluinstituutin arkkitehtuurin ja muotoilun osaston apulaisprofessorina ja johtajana. Hän johtaa myös TR1MTAB-tuotesuunnittelustudiota ja toimii aktiivisesti soveltavan tutkimuksen ja tieteidenvälisen yhteistyön parissa Slovakian teknillisessä yliopistossa. Vuodesta 2013 lähtien Michala on johtanut Flowers for Slovakia -näyttelykonseptia, joka esittelee nuorta slovakialaista muotoilua maailmalla. Lisäksi hän osallistuu tutkijana ja fasilitaattorina kansainvälisen Holis-oppimisyhteisön toimintaan.
Tanskassa syntynyt Michael Aston on monialainen konseptisuunnittelija ja kulttuurialan yrittäjä, joka tuli Suomeen 1990-luvun alussa valokuvaajaksi. Hän oli aikoinaan kehittämässä Nokian Connecting People -käsiä ja nyt lähiaikoina keittokirjakonseptia Kiasmalle. Michael on myös kehittänyt erikoisen leipätaidetta ja -kulttuuria sekä maalaisjärkeä edustavan leipomon (@primo.bread), ja lisäksi hän toimii aktiivisesti Pro Lapinlahti -yhdistyksessä, jonka tavoitteena on pelastaa ja kehittää Helsingin kuuluisaa entistä mielisairaalaa ja sen ympärillä sijaitsevaa puistoaluetta.
Alankomaat, 5.9. klo 13-15, Itäinen Puistotie 7, 00140 Helsinki
Villa Kleineh on muuntunut venäläisten ja baltialaisten kylpylävieraiden kesähuvilasta Alankomaiden suurlähettilään viralliseksi residenssiksi. Se on yksi Helsingin vanhimpia puurakennuksia ja toimii nykyisin suurlähettilään asuntona. Lisäksi siellä järjestetään yritystapaamisia sekä Suomen ja Alankomaiden kaupallista yhteistyötä edistäviä tapahtumia.
Dries van Wagenberg (s. 1980) on toiminut muotoilun parissa yli 15 vuotta. Hän valmistui Eindhovenin muotoiluakatemiasta ja hyödyntää tällä hetkellä osaamistaan tuotesuunnittelijana sekä Hollannin Design Weekin ohjelmapäällikkönä ja johtaa paikallisen muotoilusäätiön What if Labia. Ohjelman puitteissa Dries yhdistää tilaajat ja suunnittelijat työstämään yhdessä innovatiivisia ratkaisuja haastaviin yhteiskunnallisiin haasteisiin.
Annika Tickle o.s. Heikinheimo on kansainvälisesti tunnettu muoti- ja tuotesuunnittelija. Hän valmistui Lontoon kuninkaallisesta taidekoulusta naistenvaatesuunnittelun maisteriksi. Annika on tehnyt monipuolista uraa niin Lontoossa kuin Tukholmassakin. Tällä hetkellä hän toimii synnyinkaupungissaan Helsingissä Fiskarsin Muumi-brändin kansainvälisenä suunnittelujohtajana.
Tanska, 6.9. klo 17-19, Yrjönkatu 9 A, 00100 Helsinki
Tanskan suurlähetystön residenssi on Helsingissä asuvien suurlähettiläiden residensseistä vanhin ja sijaitsee Helsinki Design Districtin alueella, Vanhan Kirkkopuistoa vastapäätä arkkitehti Sigurd Frosteruksen suunnittelemassa talossa. Tänä vuona, residenssi on ollut tanskan diplomaattisessa käytössä 100 vuotta. Residenssi on avara ja tilavat huoneet mahdollistavat erilaisen toiminnan modernin taiteen ja tanskalaisten designhuonekalujen ympäröiminä.
Sisustusarkkitehti Aino Brandt, Koko3-toimiston luova johtaja ja perustaja.
Sofia Fors on ruotsalainen arkkitehti ja Kööpenhaminassa toimivan arkkitehtuuristudion Fors Arkitekter perustaja. Hän perusti Fors Arkitekterin tavoitteenaan yhdistää luonto, rakennukset ja ihmiset korkeampaan yhtenäisyyteen. Studio sai tunnustusta jo varhain voitettuaan kaksivaiheisen kilpailun Pohjois-Helsingissä rakenteilla olevasta Maatullin-koulusta ja päiväkodista. Studio työskentelee siinä uskossa, että voimme luoda arkkitehtuuriin lisää synergiaa ja koheesiota työskentelemällä yhdessä rakennuksen ja maiseman kanssa kaikissa mittasuhteissa. Heidän työnsä vaihtelee pienistä paviljongeista ja muutostöistä suuriin julkisiin rakennuksiin. Kaikessa työssään he ovat sitoutuneet luomaan runsaita rakennuksia ja maisemia, jotka liikuttavat meitä, kestävät sukupolvien ajan ja juurtuvat vahvasti sen kontekstiin.
Irlanti, 7.9. klo 9-11, Pohjoisranta 2, 00170 Helsinki
Vuodesta 2021 lähtien Irlannin suurlähetystön virallinen residenssi sijaitsee osoitteessa Pohjoisranta 2. Residenssi toimii suurlähettilään yksityisresidenssinä, mutta sillä on tärkeä rooli suurlähetystön viihde- ja verkostoitumispaikkana. Pohjoisranta 2:n asuinkorttelin on suunnitellut arkkitehti Kirsti Sivén. Se sijaitsee entisen tupakkatehtaan paikalla ja suunnitteluprojekti sisälsi paljon tasapainoilua nykyajan vaatimusten, vallitsevan ympäristön kunnioittamisen ja Helsingin asemakaavan vaatimusten välillä. Residenssi, joka on nykyaikainen paikka esitellä Irlantia ja sen käsityö- ja muotoiluperintöä, tarjoaa upeat näkymät Pohjoissataman satamaan.
Kevin O' Dwyer on kansainvälisesti esillä oleva taiteilija, jonka teokset kattavat muotoilun, metallintyöstön ja kuvanveiston alat. Hänen perimmäisenä tavoitteenaan on luoda taideteos, joka on ajaton, ajatuksia herättävä ja ihmishenkeen reagoiva. Viimeisten kahdenkymmenen vuoden aikana O'Dwyer on tehnyt yhteistyötä yhteisöjen kanssa elvyttääkseen niiden hylättyjä/teollisia kohteita käyttämällä taidetta kanavana. Taiteilijoita on kutsuttu luomaan merkittäviä paikkakohtaisia ​​taideteoksia käyttämällä luonnon- ja teollisia materiaaleja, jotka liittyvät yhteisön taloudellisiin ja kulttuurisiin perinteisiin. Koulutus, yhteisön sitoutuminen, kestävyys, pääsy kaikille ja vaihtoehtoisen ympäristöystävällisen talouden luominen yhteisöön ovat avaintekijöitä sen suunnittelussa ja kehittämisessä.
Jaakko Pernu on suomalainen kuvanveistäjä ja ympäristötaiteilija, joka asuu Kokkolassa. Hän on työskennellyt vuodesta 1988 lähtien luonnonmateriaalien parissa - usein ylisuuressa mittakaavassa. Viime aikoina hän on työskennellyt pääasiassa ulkomailla luoden julkisia teoksia ympäri Eurooppaa, Kanadaa, USA:ta ja Taiwania. Puolet hänen tuotannostaan ​​on pysyvää ympäristötaidetta, vaikka hän tekee myös sisäesineitä ja installaatioita. Hänen teoksensa teemana on "ihmisen vaikutus luontoon – luonnon vaikutus ihmisiin".
Unkari, 7.9. klo 17-19, Kuusisaarenkuja 6, 00340 Helsinki
Vuosi 2022 on erityinen vuosi suurlähetystölle, sillä nykyinen rakennus vihittiin käyttöön 50 vuotta sitten, vuonna 1972. Aiemmin suurlähetystö sijaitsi Pohjoisrannassa, mutta rakennus osoittautui kehittyvien kahdenvälisten suhteiden vuoksi liian pieneksi. Uusi paikka löydettiin Suomalais-Unkari-seuran avulla Dipolin läheltä, missä ETYK-valmistelut tapahtuivat. Tärkeää oli myös se, että Unkarin suurlähettiläs oli tuolloin diplomaattikunnan doyen ja siten tärkeä koordinoiva rooli konferenssin valmisteluissa. Huhun mukaan Pohjoisrannan saunan puute oli myös ratkaiseva tekijä muutossa. Tämä oli ensimmäinen Kuusisaaren suurlähetystö, josta tuli myöhemmin diplomaattiyhteisön suosikkipaikka.
Päivi Meuronen on ollut arkkitehtitoimisto JKMM:n sisustussuunnittelun johtavia hahmoja vuodesta 2003, ja hän vetää yrityksen sisustustiimiä. Päivin innovatiivista lähestymistapaa sisustukseen voi ihailla esimerkiksi Viikin kirkossa, Turun ja Seinäjoen kaupunginkirjastoissa, Shanghai EXPO 2010 -näyttelyn Suomen paviljongissa Kirnussa, Aalto-yliopiston Harald Herlin -oppimiskeskuksessa, Amos Rex -taidemuseossa ja Taideyliopiston uudella kampuksella Sörnäisissä. Päivi on saanut töistään arkkitehtuurin Finlandia-palkinnon vuonna 2017 ja muotoilun valtionpalkinnon vuonna 2013 yhdessä Aimo Katajamäen kanssa. Lisäksi hänet on valittu vuoden sisustusarkkitehdiksi ja hänelle on myönnetty Ornamon suomalaisen muotoilijan palkinto vuonna 2013. Päivi valittiin vuonna 2019 SIOn kunniajäseneksi.
Arkkitehti István Mányi syntyi vuonna 1943 Nyíregyházan kaupungissa Itä-Unkarissa. Hänen isänsä oli virkamies ja äitinsä opettaja, molemmat ensimmäisen sukupolven korkeakoulutettuja. Mányi kävi peruskoulun kotipaikkakunnallaan, lukion Debrecenissä humanistisella linjalla ja valmistui vuonna 1967 Budapestin teknillisen yliopiston Arkkitehtuurin tiedekunnasta. Hän on työskennellyt urallaan yhtä lailla omistautuneesti niin uusissa arkkitehtonisissa tehtävissä kuin arkkitehtuuriperinnön parissa pääasiassa koulutuksen ja kulttuurin alalla, valtion suunnitteluinstituutissa ja vuodesta 1995 lähtien omassa arkkitehtitoimistossaan.
Espanja, 8.9. klo 17-19, Myllytie 5, 00140 Helsinki
Helsingin Espanjan suurlähetystön residenssi on tunnetun arkkitehdin Aarne Ervin leimallisimpia töitä. Ervi on suunnitellut monia muitakin rakennuksia sekä Helsinkiin että muihin Suomen kaupunkeihin. Tätä Villa Himberg -nimistä, laajoja lasipintoja sisältävää rakennusta pidetään hyvänä esimerkkinä 1950-luvun suomalaisesta arkkitehtuurista. Sen rakennutti vuonna 1954 arvostettu liikemies Arvo Himberg. Espanjalainen arkkitehti Ángel Fernández Alba viimeisteli rakennuskokonaisuuden suunnittelemalla Villa Himbergin yhteyteen Espanja lähetystön nykyisen kanslian.
Muotoilija Inma Bermúdez perusti studionsa vuonna 2007. Hänen projekteissaan arjen esineitä lähestytään mukavan geometrisestä ja esteettisestä mutta kuitenkin toiminnallisesta kulmasta. Sitoutuneisuus kestävään kehitykseen ja ympäristöasioihin johtaa yhä useammin prosesseja, materiaaleja ja käytännöllisyyttä kunnioittaviin hankkeisiin. Valenciassa sijaitsevasta kotistudiostaan Inma tekee yhteistyötä arvostettujen espanjalaisbrändien kanssa, esimerkkeinä Roca, Gan Rugs ja Marset, sekä IKEAn kaltaisten kansainvälisten yritysten kanssa; Inma on ainoa ruotsalaisjätille suunnitteleva espanjalaismuotoilija.
Timo Salli on muotoilija, matkailija, opettaja ja tuore kapakoitsija. Hän murtautui muotoilumaailmamme nuoreen kärkeen Milanon huonekalumessuilla vuonna 1997 yhdessä Snowcrash-ryhmän kanssa. Sittemmin hän on muun muassa ottanut ja jättänyt muotoilun professuurin Aalto-yliopistossa ja rakensi viime vuonna NAKUNA-näyttelyn palkitun konseptin Milanon Design Weekille.
Uruguay 9.9. klo 13-15, Pohjoisranta 12, 00170 Helsinki
Professoriksi nimitettyään Otto Donner päätti rakentaa perheelleen merimaisematalon Helsingin Kruununhakaan. Upea uusrenessanssinen nelikerroksinen kivitalo osoitteeseen Pohjoisranta 12 valmistui vuonna 1899. 1800-luvun lopulla Schjerfbeckin suunnitelmien tyyli oli uusrenessanssia. Myöhemmin hän sai vaikutteita jugendista, ja elämänsä loppupuolella hän alkoi liittyä klassismiin. Talosta tuli Donner-suvun koti ja Helsingin vaikutusvaltaisten kaupunginosien kohtaamispaikka. Pohjoisranta 12 on suurelta osin säilynyt alkuperäisessä muodossaan ja sitä pidetään yhtenä Pohjoisrannan merkittävimmistä asuinrakennuksista.
Uruguayn Montevideosta kotoisin oleva Bruno Baietto tutkii Alankomaissa ihmisten käsityksiin vaikuttavia ideologisia rakenteita. Hän selvittää nykymuotoiluun vaikuttavia ideologisia rakenteita tutkimalla materiaalisuutta sekä analysoimalla länsimaista historiaa, teologiaa, poliittista filosofiaa ja arkea. Työhön sisältyy niin esineiden muotoilua, materiaalien tutkimusta kuin veistoksia ja installaatioitakin.
Heidi Uppa on Helsingissä toimiva luova suunnittelija, tutkija ja seikkailija. Hänellä on tausta brändien kehittämisessä, konseptisuunnittelussa, viestinnässä, ruokakokemusten suunnittelussa, projekti- ja suunnittelujohtamisessa, sekä muotoilun tutkimuksessa. Heidi työskentelee parhaillaan projektitutkijana Aalto-yliopistossa ja kehittää uusia tuotekonsepteja FOLD-tutkimusprojektissa. Hän tekee myös tilaustöitä oman studionsa kautta ja pohtii tapoja rakentaa kestävää tulevaisuutta erilaisten sosiaalisten suunnitteluprojektien ja taideinstallaatioiden kautta. Heidin meneillään oleva väitöstutkimus keskittyy erityisesti ruokaan liittyviin narratiiveihin ja narratiivisten muotoilun menetelmien kehittämiseen.
Latvia 9.9. klo 17-19, Armfeltintie 10, 00150 Helsinki
Latvian suurlähetystö oli 1930-luvulla Arthur Frenkellin suunnittelemassa talossa osoitteessa Armfeltintie 10. Tämä rakennus joka edelleen tunnetaan Villa Frenkellina saatiin valmiiksi talvella 1920/21. Taloa on myös kutsuttu Eiran palatsiksi ja Latvian tasavalta osti sen 1930-luvulla itselleen kunnes noin vuosikymmenen jälkeen Neuvostoliitto miehitti Latvian toisessa maailmansodassa. Neuvostoliiton romahdettua, Latvian itsenäistyttyä uudelleen, solmittiin maidemme välillä viralliset suhteet 19 elokuuta 1991. Tasan neljä vuotta myöhemmin Eiran palatsi annettiin takaisin Latvian suurlähetystöksi.
Ilze on valmistunut Aalto-yliopistosta ja on suunnittelija, strateginen muotoilun ajattelija, tutkija ja palvelumuotoilun harrastaja. Latvian taideakatemiassa opettamisen lisäksi hän pitää palvelumuotoilujen, sprinttien ja työpajojen järjestämisestä sekä Kuldīga Creative SummerSchoolin kuratoinnista ja avustamisesta. Yhteisen kansainvälisen Service Design Strategies and Innovations -maisteriohjelman SDSI:n johtajana hän on vastuussa kaikista ohjelman toteuttamisen näkökohdista - toimien ensisijaisena yhteyshenkilönä henkilöstön, tiedekunnan, ohjelmakumppaneiden ja teollisuuden välillä; toimii yhteyspisteenä opiskelijoille, jotka neuvovat akateemisissa asioissa ja perehdyttämisessä ohjelman aikana Latviassa; ja tarjota riittävästi aikaa ja resursseja ohjelman moitteettoman toiminnan ja yleisen akateemisen laadun varmistamiseksi.
Satu Miettinen on taiteiden tiedekunnan dekaani (2018–) ja palvelumuotoilun professori (2016–) Lapin yliopistossa. Hän on toiminut myös taideteollisen muotoilun professorina vuosina 2011–2016. Hänen palvelumuotoilun oppituolinsa on ensimmäisiä Suomessa. Satu Miettinen on kehittänyt aktiivisesti palvelumuotoilun opetusta ja tutkimusta. Hänen opetuksensa ja tutkimuksensa keskittyvät palvelumuotoilun, teollisen muotoilun, käyttäjäkeskeisen suunnittelun ja taiteellisen tutkimuksen alueille.