Design Diplomacy

Milloin pe 02.09.2022 - pe 09.09.2022
Aika Norja, 2.9. klo 9-11, Rehbinderintie 17, 00150 Helsinki
Islanti, 2.9. klo 17-19, Pohjoisranta 10, 00170 Helsinki
Slovakia, 5.9. klo 17-19, Vähäniityntie 5, 00570 Helsinki
Alankomaat, 5.9. klo 13-15, Itäinen Puistotie 7, 00140 Helsinki
Tanska, 6.9. klo 17-19, Yrjönkatu 9 A, 00100 Helsinki
Unkari, 7.9. klo 17-19, Kuusisaarenkuja 6, 00340 Helsinki
Espanja, 8.9. klo 17-19, Myllytie 5, 00140 Helsinki
Uruguay 9.9. klo 13-15, Pohjoisranta 12, 00170 Helsinki
Latvia 9.9. klo 17-19, Armfeltintie 10, 00150 Helsinki
Missä Helsinki
Esteetön Kyllä

Helsinki Design Weekin suosittu keskustelusarja palaa festivaaliohjelmistoon. Design Diplomacy avaa jälleen suurlä­het­ti­läiden kodit ja kutsuu kylään kiinnostavimmat keskustelijat. 

Kyseessä on keskustelukonsepti, jossa suurlähettiläiden residensseissä nähdään kaksi puhujaa: yksi kotimainen ja yksi suurlähetystön kotimaasta tuleva muotoilun ammattilainen. Suunnittelijat kohtaava korttipelin äärellä, jonka jokaisesta kortista löytyy kysymys. Kortit valitaan umpimähkään, eivätkä puhujat voi valmistautua kysymyksiin etukäteen – näin yllätyksellisyys on taattu. 

Noin puoli tuntia kestävien keskustelujen lisäksi tapahtumissa kuullaan kiinnostavia yksityiskohtia uniikeista tiloista ja niiden arkkitehtuurista lasillisen ääressä. Konsepti yhdistää ainutlaatuiset puitteet rentoon keskusteluun ja luo merkittäviä kansainvälisiä yhteyksiä suurlähetystöjen, muotoiluammattilaisten ja yleisön välille. Vuonna 2022 iloitaan mahdollisuudesta kohdata jälleen kasvokkain: mukana on jopa kymmenen suurlähetystöä. 

Ilmoittautuminen tapahtumiin alkaa 18.8.

ISLANTI
Lars Sonckin ja Onni Törnqvistin suunnittelemassa residenssissä keskustelu käydään art nouveaun hengessä. Huoneistoa käytettiin opiskelija-asuntolana 1970-luvulla, jolloin isot huoneet ja hallit muutettiin pieniksi yksiöiksi. Asunto on ollut Islannin suurlähettilään residenssi vuodesta 1999, jolloin se kunnostettiin alkuperäiseen tyyliinsä.

SLOVAKIA
Design Diplomacy -keskustelusarja alkaa Slovakian tasavallan suurlähetystössä. Kulosaaressa sijaitsevalla rakennuksella on pitkä ja rikas historia, ja se toimii myös suurlähettilään residenssinä. Sen suunnitteli tunnettu arkkitehti Oscar Bromanson puutarhakaupunkiliikkeen varhaisina aikoina vuonna 1907. Hän rakensi huvilan itselleen, mutta seuraavina vuosikymmeninä se vaihtoi useaan kertaan omistajaa. Vuosina 1952 ja 1975 rakennus peruskorjattiin täydellisesti edustamaan valkeaa funkkistyyliä, ja sellaisena se on säilynyt tähän päivään saakka.

ALANKOMAAT
Villa Kleineh on muuntunut venäläisten ja baltialaisten kylpylävieraiden kesähuvilasta Alankomaiden suurlähettilään viralliseksi residenssiksi. Se on yksi Helsingin vanhimpia puurakennuksia ja toimii nykyisin suurlähettilään asuntona. Lisäksi siellä järjestetään yritystapaamisia sekä Suomen ja Alankomaiden kaupallista yhteistyötä edistäviä tapahtumia.

TANSKA
Tanskan suurlähetystön residenssi on Helsingissä asuvien suurlähettiläiden residensseistä vanhin ja sijaitsee Helsinki Design Districtin alueella, Vanhan Kirkkopuistoa vastapäätä arkkitehti Sigurd Frosteruksen suunnittelemassa talossa. Tänä vuona, residenssi on ollut tanskan diplomaattisessa käytössä 100 vuotta. Residenssi on avara ja tilavat huoneet mahdollistavat erilaisen toiminnan modernin taiteen ja tanskalaisten designhuonekalujen ympäröiminä. Tanskan residenssissä kuullaan dialogi…

UNKARI
Tämä Unkarin suurlähetystölle erityisvuosi, sillä rakennus vihittiin käyttöön 50 vuotta sitten vuonna 1972. Kuusisaaressa sijaitseva rakennus sai autenttisen ilmeensä, kun se remontoitiin vuonna 1999 István Mányin arkkitehtitoimiston johdolla. Rakennuskokonaisuudessa sijaitsevat suurlähtystön toimistot, suurlähettilään residenssi sekä työntekijöiden asuntoja. Vuonna 1980 perustettu Unkarin kulttuurikeskus on tärkeä julkinen kohtauspaikka ja sijaitsee siksi Helsingin keskustassa.
Unkarin valtion omistamaan tonttiin Kuusisaaressa liittyy erityinen ominaisuus.
Unkarilla ei ole omaa rannikkoa, joten sen ainoa, joskin vain 20 metriä pitkä rantaviiva sijaitsee täällä.

ESPANJA
Helsingin Espanjan suurlähetystön residenssi on tunnetun arkkitehdin Aarne Ervin leimallisimpia töitä. Ervi on suunnitellut monia muitakin rakennuksia sekä Helsinkiin että muihin Suomen kaupunkeihin. Tätä Villa Himberg -nimistä, laajoja lasipintoja sisältävää rakennusta pidetään hyvänä esimerkkinä 1950-luvun suomalaisesta arkkitehtuurista. Sen rakennutti vuonna 1954 arvostettu liikemies Arvo Himberg. Espanjalainen arkkitehti Ángel Fernández Alba viimeisteli rakennuskokonaisuuden suunnittelemalla Villa Himbergin yhteyteen Espanja lähetystön nykyisen kanslian.

URUGUAY
Professorinimityksensä jälkeen Otto Donner päätti rakennuttaa perheelleen merenrantatalon Kruununhakaan. Upea nelikerroksinen uusrenessanssia edustava kivitalo valmistui osoitteeseen Pohjoisranta 12 vuonna 1899. Schjerfbeckin piirustukset edustivat uusrenessanssia 1800-luvun lopussa. Myöhemmin hän omi vaikutteita Jugend-tyylistä, ja vanhemmalla iällä hän siirtyi yhä enemmän klassismin puolelle. Talosta tuli Donnerin perheen koti ja helsinkiläisten vaikuttajapiirien kohtaamispaikka. Pohjoisranta 12 on säilynyt suurelta osin alkuperäisessä muodossaan, ja sitä pidetään yhtenä Pohjoisrannan merkittävimmistä asuinrakennuksista.

IRLANTI
Irlannin suurlähettilään virallinen residenssi on sijainnut osoitteessa Tehtaankatu 34 A vuodesta 1993 lähtien. Sinä vuonna Irlannin valtio perusti suurlähetystön Suomeen. Suurlähettilään yksityisasuntokäytön lisäksi residenssillä on tärkeä rooli suurlähetystön edustustiloina. Talon on suunnitellut Armas Siitonen vuonna 1918. Talo rakennettiin alun perin yksityisasunnoksi, ja sen omisti jossakin vaiheessa Geselliuksen perhe. Vuonna 1920 talon länsipuolelle rakennettiin toinen Siitosen suunnittelema samantyylinen ja -muotoinen rakennus. Yleisilmeeltään rakennus on klassista tyyliä, ja sen julkisivu on koristeellinen. Ulkopuolen ja sisätilojen pylväät edustavat antiikin Kreikan joonilaista tyyliä. Edustustiloissa on irlantilaista tyyliä, kuten Waterford Crystallin kristallikruunuja.