Helsinki Design Week on ilolla mukana tarjoamassa sisältöä Kulttuuripolkuun!

Tervetuloa mukaan järjestämään PechaKucha -esitys!

PechaKucha on japanilaisten arkkitehtien kehittämä esityskonsepti, jossa jokainen esiintyjä saa näyttää 20 kuvaa. Jokainen kuva on näkyvillä 20 sekuntia. Näin jokainen esitys kestää täsmälleen 6 minuuttia ja neljäkymmentä sekuntia. Säännöistä ei luisteta, mutta sisältö on aina täysin vapaa eikä aihetta rajata. Tämä yksinkertainen tapa jakaa ajatuksia ja inspiraatiota on tehnyt PechaKuchasta yhden maailman suosituimmista tapahtumista ja PechaKucha -iltoja järjestään nykyään yli 1200 kaupungissa. Helsinki Design Weekillä PechaKucha on yksi suosituimmista päätapahtumista ja olemme järjestäneet näitä yllätyksellisiä iltoja lähes kaksikymmentä vuotta. 

Helsinki Design Weekin Kulttuuripolku-sisältö viidesluokkalaisille (ja muillekin) on PechaKucha, koska uskomme, että koululaisilla on paljon sanottavaa.

Kun oppilaat järjestävät opettajiensa kanssa omia PechaKucha -esityksiä, on kyseessä myös festivaalituotannon näkökulmasta taatusti tavoittava, aikaamme hyvin sopiva etätoteutus, joka ei vaadi toteutuakseen budjettia. Ehkä opettajatkin innostuvat PechaKuchaamaan. Tai ehkä vanhemmat järjestävät olohuoneessa oman PechaKuchan! Kahdellakymmenellä kuvalla voi sanoa paljon. Toivommekin, että tämän konseptin myötä yleinen vuorovaikutus, keskustelu ja innostus itselle tärkeistä jutuista lisääntyy. 

Suomen muotoilukasvatusseura Suomu on kehittänyt kanssamme ohjeistuksen rehtoreille ja opettajille. Tältä sivulta löydät ladattavat aineistot, joissa on kaikki mitä tarvitset PechaKuchan järjestämiseen.

PechaKucha -puheenvuoro suunnitellaan muotoilun keinoin. PechaKucha -ohjepaketti seuraa muotoilun polkua; voit katsoa, keksiä, kokeilla ja kertoa. Allaolevista aineistoista löytyy ohjeita ja ideoita oman puheenvuoron tekemiseen. Apujulisteiden avulla oppilaat voivat keksiä aiheen ja miettiä mitä he haluavat sanoa, kehittää sisällön ja valita sopivat kuvat. Puhetta harjoitellaan ensin kaverin kanssa ja lopuksi voidaan järjestää mahtava, oma Pechakucha -tapahtuma joko oman luokan tai koko koulun kesken. PechaKucha koostuu 20 kuvasta, joista kaikista voi puhua 20 sekunnin ajan. Jokainen esitys kestää siis 6 minuuttia ja 40 sekuntia. Esitykseen ei laiteta ollenkaan tekstiä, vaan keskiössä on kerronta kuviin tukeutuen. 

Opettajat voivat käyttää alla olevaa valmista presentaatiota esitellessään projektin oppilaille. 

Valmis opetusmateriaali Download

Opetusmateriaali ruotsiksi Download

Oppilaat voivat hyödyntää tätä apukysymysjulistetta tai julistetta, jossa on kaksikymmentä puhekuplaa. Lataa ne alla olevista painikkeista.

Apukysymysjuliste Download

Apukysymysjuliste ruotsiksi Download

Puhekuplat Download

Puhekuplat ruotsiksi Download

PechaKucha -esityspohja ladattavaksi. Varmistathan, että esityksessä jokainen kuva on ajastettu näkyville täsmälleen 20 sekunnin ajaksi. 

Esityspohja PowerPoint Download

Esityspohja Keynote Download

Keräämme jatkuvasti palautetta ja kehitämme toimintaamme. Jos sinulla on kysymyksiä tai kehitysehdotuksia, voit täyttää tämän lomakkeen.

Helsinki Design Week on Pohjoismaiden suurin muotoilufestivaali, joka järjestetään vuosittain syyskuussa. Esitämme muotoilua laaja-alaisesti ja tuotamme sisältöä myös kaupunkikulttuurin, muodin ja arkkitehtuurin aloilta. Helsinki Design Weekly on Suomen johtava muotoilumedia. PechaKucha on formaatti, jonka lisenssin Helsingissä omistaa Helsinki Design Weekin takana oleva Luovi Productions. Täältä löydät englanninkielisen, lyhyen esittelyn PechaKuchasta.