Uuden ajan työtila avaa ovensa – popcorn ja tunnelmajohtaja sisältyvät hintaan

Ensi maanantaina toimintansa starttaava coworking-tila Mothership of Work lupaa tuoda työelämään ketteryyttä ja yhteisöllisyyttä Piilaakson tyyliin.

Ensi maanantaina toimintansa starttaava coworking-tila Mothership of Work lupaa tuoda työelämään ketteryyttä ja yhteisöllisyyttä Piilaakson tyyliin.

Vielä viimeiset silaukset, ja Pikku Roobertinkadulla sijaitseva 2 300 neliömetrin vastaremontoitu toimistotila alkaa olla valmis. Ensimmäiset vuokralaiset muuttavat sisään helmikuun alussa – eli ensi viikolla.

Kyseessä ei ole ihan mikä tahansa konttorikompleksi. MOW, Mothership of Work on tekijöidensä mukaan paitsi yhteistyöskentelytila, myös pienille yrityksille ja yksinyrittäjille räätälöity palvelukonsepti.

Kiinteistösijoitusyhtiö Spondan vetämä hanke sai alkunsa yrityksen tilaamasta Future Office -raportista, joka tutkaili yhteistyöskentelytiloja maailmalla. Yhteisöllinen coworking-työskentely on kymmenessä vuodessa levinnyt San Franciscon ensimmäisistä yhteistiloista globaaliksi ilmiöksi, joka kasvaa kohisten.

Viime aikoina onkin keskusteltu paljon keikkatyön ja uuden yrittäjyyden noususta, sekä niiden mukanaan tuomista mahdollisuuksista ja haasteista. Muutos on ollut erityisen nopeaa erityisesti luovilla aloilla, mutta digitaalisten ratkaisujen ja sovelluskehityksen myötä muutos koskettaa myös perinteisempiä toimialoja, kuten AirBnb:n, Überin ja Woltin kaltaiset mobiili-innovaatiot osoittavat.

”Suomessa suurin osa toimitiloista on tarkoitettu suurille firmoille, vaikka yli 90 prosenttia suomalaisista yrityksistä työllistää alle 10 henkeä. Siinä on siis epäsuhta ihan työelämän trendeistä riippumatta”, sanoo MOW-hankkeen konsulttina toiminut Marjaana Toiminen.

MOW-konsepti pyrkii paikkaamaan epäsuhtaa palvelemalla pienten yrityksien, freelancereiden ja keikkatyöläisten tarpeita. Pikku Roobertinkadun tilassa on pöytiä sekä yksin työskenteleville että huoneita 2-12 hengen yrityksille.

MOWissa satsataan yhteisöllisyyteen: on tapahtumia ja yhteisiä tilaisuuksia verkostoitumiseen ja inspiraatioon.

”Yhteisö määrittää, mihin suuntaan se tilan toimintaa haluaa muokata.”

Toimisen mukaan MOW varustaa pienen yrityksen isoilla muskeleilla. Perinteisten konttoripalveluiden, lakineuvonnan ja freelancereille räätälöidyn työterveyshuollon lisäksi vuokraan kuuluu monenmoisia muitakin palveluita aina polkupyörälainoista saunomiseen ja ilmaisesta popcornista astetta parempaan henkilöstökanttiiniin, ravintoloitsija Kim Heiniön luotsaamaan the Mess -ravintolaan. Tilaan on jopa palkattu tunnelmajohtaja – useista kaupunkikulttuuriprojekteista tuttu Nina Ruotsalainen – jonka tehtävä on huolehtia, että yhteisö pysyy inspiroivana ja energisenä.

”Vastaavaa palveluvalikoimaa ei ole meidän oloissa nähty, eikä välttämättä yhtä laajaa missään muuallakaan.”

MOW:n tulevista vuokralasista iso osa on pieniä yrityksiä, jotka tarvitsevat mitä erilaisempia projektikohtaisia kumppaneita. Toiminen hehkuttaa verkostoitumismahdollisuutta MOW:n valttikorttina.

”Mikä pieni yritys haluaisi eristäytyä? Yhteiset tilaisuudet ja kahviautomaatilla keskustelut antavat virtaa ja inspiraatiota.”