Lapset suunnittelivat astiat ja huippukokit niille ateriat

Mitä syntyy, kun lapset saavat suunnitella astiat ja Suomen parhaat keittiömestarit niille ateriat? Ainakin kymmenen mielikuvituksellista kokonaisuutta, näyttää CHIL-DISH-projekti.

Mitä syntyy, kun lapset saavat suunnitella astiat ja Suomen parhaat keittiömestarit niille ateriat? Ainakin kymmenen mielikuvituksellista paria.

Lapset ovat tulevaisuuden muotoilijoita ja kokkeja. Miksi heitä ei siis kannustettaisi toteuttamaan mielikuvituksellisia ideoitaan jo nyt? Tätä pohti CHIL-DISH-projekti ja päätti tehdä ajatuksesta totta.

Projekti sai alkunsa viime syksyn Helsinki Design Weekin Lasten viikonlopussa.  Lapset saivat piirtää Anna van der Lein ja Kristos Mavrostomoksen ideoimassa projektissa ”maailman hienoimman astian”. Noin 300 piirroksesta valikoitui kymmenen astiaa, jotka mallinnettiin tietokoneella kolmiulotteisiksi versioiksi. Valmiit mallit lähetettiin 3D-tulostamiseen erikoistuneelle Shapewaysille New Yorkin printattaviksi.

”Haastavinta oli tulkita lasten piirustusjälkeä ja kääntää se toimivaksi ja tulostettavaksi esineeksi kuitenkaan alkuperäistä ideaa kadottamatta”, Kristos Mavrostomos sanoo.

Mielikuvituksen, nykyteknologian, muotoilun ja ruoan yhdistävä projekti huipentui ravintola Olossa lauantaina 12.3.2016. Michelin-tähdellä palkitun ravintolan keittiön valtasi kymmenen lasta, joista jokaisella oli parinaan yksi Suomen parhaista keittiömestareista. He kokkasivat yhdessä ruoka-annoksen, joka tarjoiltiin lapsen suunnittelemasta astiasta. Tapahtumassa lapset näkivät luomuksensa ensi kertaa.

Viime syyskuussa värikynin piirretyistä töistä paljastui vaikka mitä: talon muotoinen kannu ja jättikorvainen muki.

”Lapsille tulisi jo aikaisessa vaiheessa opettaa nykyteknologiasta ja laadukkaasta, paikallisesta ruoasta, kuitenkaan heidän rikasta mielikuvitustaan tahraamatta. Lasten tavasta ajatella asioita ilman sääntöjen, etikettien ja tottumusten turruttamaa mieltä voimme me aikuisetkin oppia ja inspiroitua”, Anna van der Lei sanoo.

Food Camp Finlandin järjestämässä kokkaussessiossa lasten kanssa ruokaa valmistivat keittiömestarit Pekka Terävä (Olo Catering), Jari Vesivalo (ravintola Olo), Risto Mikkola (HK-Scan), Eero Vottonen(Bocuse d’Or Finland -edustaja 2015-2017), Miikka Manninen (Bocuse d’Or -assistentti), Ilja Bjors (ravintola Juuri), Ilkka Lääveri (ravintola Emo), Jarmo Laitinen (ravintola Gagu), Sasu Laukkonen (ravintola Chef & Sommelier) ja Mikko Kaukonen (Olo Catering).

@ Kimmo Räisänen