Lasten designviikko: Vie hiiri HDW HOP -kierrokselle!

Helsingin kaduille festivaalin aikaan levittäytyvä HDW HOP -installaatioiden sarja tarkastelee tänä vuonna kaupunkia luottamuksen teeman kautta. Kenen kanssa saamme jakaa kaupunkitilan ja miten kaupunkia rakennetaan? Kuinka paljon kaupunkiin mahtuu kaikkea ja mitä hukkatilalle tapahtuu? Arabian muotoitoilupainoitteisen koulun opettajat suunnittelivat lapsille osallistavia tehtäviä kaupunki-installaatiokierrokselle.

Helsinki Design Weekin kunniaksi kaupunki on saanut uuden asukkaan. Vielä emme tiedä hänen nimeään, mutta sen tiedämme, että hän on utelias ja rohkea. Hiiri on kiinnostunut kaupungista ja myös taiteesta. Miten hiiri toivotetaan tervetulleeksi uuteen kaupunkiin? Kuinka hiiri voisi tutustua uuteen paikkaan ja saada ystäviä? Toivotava hiiri tervetulleeksi joukkoonne ja auta hiirtä löytämään kaupungista installaatiot!

CHATROULETTE-TÖTTERÖTEOS, KESKUSKATU

Yksi kaupunki-installaatioista on suunniteltu yhdessä lasten kanssa. Muotoilutoimisto NEON paneutui vuoden 2018 Trust-teemaan yhdessä Arabian muotoilupainoitteisen koulun nelosluokan kanssa. Lasten ideoiden ja ehdotusten pohjalta NEON on luonut Chatroulette-installaation.

Tehtävät;

 1. Pieni hiiri mahtuu juoksemaan teoksen alta, mutta ihmisten on mentävä ympäri. Katso teosta eri kulmista ja kerro hiirelle, mikä on sinun mielestäsi paras kohta katsoa teosta.
 2. Onko tötteröiden sisällä ketään? Näetkö parin jalkoja seisomassa tötterön alla? Kelle kuvittelet jalkojen kuuluvan? Millainen ihminen tötterön sisällä on?
 3. Ota kuva uudesta ihmisisestä, jonka tapasit teoksen välityksellä. Muista pyytää lupa! Mikä hänen nimensä on? Kertoiko hän itsestään jotakin muuta?

 

NEXUS 10 -VEISTOSALTTARI, STOCKMANN, ALEKSANTERINKATU 52

Kuvanveistäjä Man Yaun veistosalttari ihastuttaa festivaaliaikaan tavaratalossa. Nexus 10 -installaatio koostuu tilasta, veistoksista, äänestä ja valosta, jotka Yau sommittelee kuin alttarille. Teoksen eri osat kuvaavat Man Yaun merkittäviä asioita ja henkilöitä, joihin hän tuntee syvää luottamusta.

Tehtävät:

 1. Hiiri on pieni, eikä näe korkealla olevia teoksia. Kerro hiirelle millaisia teokset ovat ja mitä luulet, että Man on ajatellut?
 2. Hiiri haluaa tutustua sinuun. Kirjoita lista itselle tärkeistä asioista.
 3. Ota kuva lempiyksityiskohdasta ja kirjoita kuvatekstiin vinkki siihen, miten voi aloittaa keskustelun vieraan kanssa.

 

BALDERIN PIHAAN SYNTYVÄ TULIPUUTARHA, ALEKSANTERINKATU 12

Muotoilija Leena Kouhian ja arkkitehti Sofie Hägerströmin suunnittelema Tulipuutarha kutsuu rauhoittumaan ja jakamaan yhteisen hetken kanssakävijöiden seurassa. Tulen loimunta rauhoittaa ja sen lämmössä on hyvä olla. Tulipuutarhan äänimaailman on luonut muusikko Tapani Rinne.

Tehtävät:

 1. Mikä on ollut tärkeä luottamuksellinen asia?
 2. Miksi luulet, että installaatio on nuotio? Miten nuotio vaikuttaa yhdessä olemiseen?
 3. Ota kuva itsestäsi ja ennen tuntemattomasta henkilöstä. Muista pyytää lupa!

 

RUBBISH PHILOSOPHY, ESPAN LAVA

Isa Kukkapuro-Enbomin ja Henrik Enbomin Trash Design -ryhmä toteuttaa yhdessä amerikkalaisen taiteilijan Howard Smithin kanssa yhteisinstallaation Rubbish Philosophy Espan lavalle. Sokean taiteilijan ja designereiden luottamuksesta syntyy uniikki ja moniaistillinen kokonaisteos, jonka raaka-aineena hyödynnetään kierrätysmateriaalia sekä Smithin teoksia 50 vuoden ajalta.

Tehtävät:

 1. Mitä kierrätysmateriaalia teoksessa on käytetty?
 2. Jos tekisit itse teoksen kierrätysmateriaalista, mitä käyttäisit? Miksi?