Fiskars Village Biennale kutsuu katsomaan piilotettuja yksityiskohtia

Fiskars Village Art & Design Biennalen ohjelmisto on julkaistu. Muotoilua, arkkitehtuuria ja nykytaidetta yhdistävä biennaali järjestetään toista kertaa ainutlaatuisessa Fiskarsin ruukissa 22.5.–4.9.2022. Monipuolisen rinnakkaisohjelmiston ansiosta biennaali laajenee koko Raaseporin alueelle ja tarjoaa elämyksiä sekä paikallisille että vierailijoille. Fiskars Village Biennale kannustaa taiteilijoita, muotoilijoita ja kävijöitä jättämään tilaa myös ihmettelylle; tapahtumakokonaisuus vie huomion piilotettuihin yksityiskohtiin sekä suunnitellun ympäristön viesteihin. Miltä ympäristömme tuntuu ja miten eri aistit vaikuttavat kokemaamme? 

Biennaalin kolme päänäyttelyä ovat kansainvälisen U-Joints -tutkimushankkeen ja -näyttelyn uusin osa Knots&Knits, kahdeksan minitalon ennennäkemätön kokonaisuus Arkkitehdin talo sekä taiteilijaosuuskunta Onoman ryhmänäyttely Hidden – aistien muodot. Toisiaan täydentävät päänäyttelyt kutsuvat vierailijan katsomaan maailmaa uudesta näkökulmasta. Knots&Knits nostaa parrasvaloihin kaikkialta ympäriltämme löytyvien liitosten kauneuden ja Arkkitehdin talo juhlistaa taitoa suunnitella pieni tila. Hidden vie huomiomme siihen, kuinka kokonaisvaltaisia ja yksilöllisiä jaetutkin kokemukset ovat. 

U-Joints: Knots&Knits paljastaa ylenkatsotut yksityiskohdat – solmuja löytyy kaikkialta

Knots&Knits, solmut ja neulokset, on osa muotoilija, kirjoittaja, konsultti ja opettaja Anniina Koivun sekä arkkitehti Andrea Caputon vuonna 2018 perustamaa U-Joints -tutkimushanketta. Liitoksia on kaikkialla; niitä ovat mekaaniset liitokset, kuten puristimet, jouset, naulat, niitit, telineet, erilaiset liimat ja teipit. Liitoksia ovat myös tekstiilit, kankaat ja köydet – kaikki nämä pitävät maailmamme koossa. Solmua pidetäänkin vanhimpana keinona yhdistää asioita toisiinsa. 

Jatkuvasti kasvava ja kehittyvä U-Joints (“universal joints”) korostaa Fiskars Village Biennalessakin tämän keskeisen suunnittelukomponentin paitsi toiminnallista, myös esteettistä merkitystä. 

“Viljamakasiiniin tulee iso luokitteluseinä, johon kokoamme kuvia, videoita, tekstiä ja materiaalinäytteitä. Liitostyypit näkyvät luokittelussa alalajeina. Alalajeja ovat esimerkiksi kudonta, solmiminen, neulominen, kierteittäminen ja punominen. Kustakin kerrotaan pieni tarina esimerkkeineen, jotka voivat olla muotoilun, käsityön tai taiteen alalta, “ kertoo Anniina Koivu. “Nerokkaiden toiminnallisten ratkaisujen lisäksi katsomme tarinoita liitosten suunnittelun takana. Tutkimme niiden kulttuurista alkuperää ja yhteiskunnallista vaikutusta. Kun jäljitämme liitosten ja niiden luomien yhteyksien yksityiskohtia, löydämme valtavasti kiehtovia ihmisiä ja tapahtumia. U-Jointsissa olemmekin päätyneet kutomaan hitaasti yhä monitahoisempaa kuvaa muotoilun yksityiskohdista.”

Kesällä julkaistaan myös U-Joints – A Taxonomy of Connections-kirja, joka on laajuudessaan kuin ensyklopedia. “Liitokset ovat samanaikaisesti sekä jo esi-isiemme käyttämiä alkeellisia välttämättämyyksiä että edistyksellisiä, nykyaikaisia ratkaisuja. U-Joints tuo näkyviin tämän hyvin aliarvostetun rakenteellisen konseptin”, kertoo Andrea Caputo. 

Arkkitehdin talosta voi tulla koti

Fiskars Village Art & Design Biennalen tavoitteena on aina tarjota ajankohtaisia ja yllättäviä kohtaamisia taiteen ja muotoilun välisellä vyöhykkeellä. Vuoden 2019 muotoilunäyttely esitteli tuotemuotoilua. Kuraattori Jasper Morrison painotti Social Seating -näyttelyssä muotoilijoiden kykyä tulkita monin eri tavoin arkkityyppistä suunnittelutehtävää ”suunnittele penkki”. Syntyi sarja huippusuunnittelijoiden varta vasten ruukkiin tehtyjä istuimia, jotka tarjosivat näyttelyvieraille mahdollisuuden levähtää joen varressa, yksin tai yhdessä. 

Vuonna 2022 kuraattori Kari Korkman jatkaa tästä: nyt on arkkitehtien vuoro suunnitella talo. Tarkalleen ottaen korkeintaan kolmenkymmenen neliön kokoinen talo, sillä lainsäädäntö uudistuu; tätä pienempien talojen rakentaminen on pian mahdollista ilman nykyisen kaltaista rakennuslupamenettelyä. Materiaaliksi on rajattu puu. Lopputuloksena on sarja hyvin erilaisia minitaloja. Tänäkin vuonna biennaalin arkkitehtuuri- ja muotoilunäyttely juhlistaa luovuutta ja kertoo miten yhdenmukainen toimeksianto voi tuottaa erilaisia lopputuloksia. Mukana ovat mm. Anssi Lassila (Oopeaa), AS LL TK sekä Aalto-yliopisto, Sommarnöjen ja Studio Puisto.

Talojen sisustuksen kuratoinnista vastaa Ulla Koskinen, yhdessä eturivin suunnittelijoiden ja muotoiluyritysten kanssa; mukana ovat mm. Artek, Nikari, Woodnotes, Fiskars ja Iittala. Elämyksellisyyttä lisää Helsinki Contemporaryn kuratoima nykytaidenäyttely. Minitaloissa voi myös yöpyä ja melkein jokainen on myynnissä. 

Arkkitehdin talo -näyttely aukeaa yleisölle perjantaina 27.5. klo 12.

Hidden – aistien muodot -näyttelyssä maailmaa tulkitaan moniaistisesti

Fiskarsin vanhan kuparipajan mustassa ja valkoisessa salissa järjestettävä Hidden -näyttely syventyy “kadotettujen” aistiemme tulkitsemiseen. Elämme vahvasti visuaalisessa maailmassa, jossa näköaistin rooli korostuu, usein muiden aistien kustannuksella. Luova johtaja Laura Sarvilinnan kuratoima näyttely haastaa kävijänsä tulkitsemaan ympäröivää maailmaa moniaistisesti. Näyttelysuunnittelussa on ollut oppaina taidekentällä työskenteleviä aistirajoitteisia, tutkijoita ja ajattelijoita. Näkökulmat aiheen käsittelyssä ovat taiteen, arkkitehtuurin ja muotoilun lisäksi niin antropologis-etnologisia kuin filosofisiakin. Saavutettavuus ja esteettömyys ovat läpileikkaavassa roolissa näyttelysuunnittelussa niin arkkitehtuurin, näyttelyn graafisen ilmeen ja materiaalin kuin palveluiden sisältösuunnittelunkin suhteen. Paikallisen taiteilijaosuuskunta Onoman kesänäyttelyt tekevät ruukista kansainvälisesti merkittävän taide- ja muotoilualan vierailukohteen vuosi toisensa jälkeen.

Luvassa myös poikkitaiteellista rinnakkaisohjelmaa koko kesän ajan

Raaseporin alueella toteutetun avoimen ja vuorovaikutteisen sisältöhaun ansiosta kesän ohjelmakalenteri on täynnä monipuolista ohjelmaa.

Biennalen pääyhteistyökumppani Fiskars avaa omalla Ruukin miljööseen sijoittuvalla installaatiollaan keskustelua biodiversiteetin mittaamattomasta arvosta. Kymmenestä biennaalia varten suunnitellusta kasvihuoneesta koostuva teos tutkii rinnakkain Fiskarsin tuotteisiin käytettäviä raaka-aineita ja eläviä, kasvavia kasveja. Rinnastuksella Fiskars haluaa muistuttaa siitä, että kiertotalouden kehittämisen ohella on osattava vaalia ja arvostaa syvästi ja ymmärtäen myös luonnontilaista luontoa. Kaikkea ei kuulu käyttää.

Suomen vanhimmassa konepajassa toimiva Nikari avaa sisaryrityksensä Woodnotesin kanssa avoimet ovet kaikille kiinnostuneille joka perjantai-ilta toukokuusta syyskuuhun asti. Alvar Aallon ystävilleen Göran ja Christine Schildtille suunnitteleman Villa Skeppetin opastetut kierrokset ovat myös osa ohjelmaa. Suomalaisen muotoilun suullista historiaa esittelevä Professional Copies -näyttelyssä nähdään mm. Pi Sarpanevan ja Maj Kuhlefeltin (P&M Design), Eero Rislakin sekä Pertti Palmrothin töitä. Home&Found -kierrätysasuntofestivaali kesäkuussa esittelee Raaseporin myytäviä ja vuokrattavia koteja sekä kyliä ja palveluita. 

Lähes kolmenkymmenen muun tapahtuman joukossa on mm. sveitsiläisen Ecalin muotoiluopiskelijoiden Artekin kakkoslaatuisista kalusteista suunnittelema lastentuotteiden kokoelmanäyttely Viljamakasiinissa. Rinnakkaisohjelma levittäytyy Raaseporin alueelle ja tarjoaa nähtäväksi ja koettavaksi veistoksia, maalaustaidetta, illallisia, runoiltoja, pianokonsertteja, live-podcasteja, työpajoja, kalustemallistojen lanseerauksia sekä muotinäytöksiä. 

Liput ja lisätiedot löydät täältä.