Helsinki Design Weekin vuoden 2023 päätapahtumapaikka on Merikortteli

Jokavuotinen muotoilu- ja arkkitehtuurifestivaali Helsinki Design Week näyttää syyskuussa kaupunkia uusista näkökulmista. Viime vuoden “Sokeripalan” jälkeen on vuorossa tunnelmallinen ja eläväinen tehdaskortteli Punavuoren telakka-alueella. 

Helsinki Design Weekin vuositeema “Olipa kerran” kutsuu luovia tekijöitä ja yhteisöjä kertomaan omat tarinansa. On myös selvää, että onnistunut muotoilu hyödyntää tarinankerronnan elementtejä. 

Tarinoita riittää myös historiallisella tapahtuma-alueella. 1800-luvulta asti telakkana toiminut Hietalahdenranta on nykyään luovien toimijoiden ja yritysten koti. Kansainvälinen yhteisö koostuu mm. graafikoiden ja arkkitehtien toimistoista, kahvipaahtimosta, elokuvateatterista ja huutokauppakamarista. Kaupungin kehityksen kerrostumat ovat koettavissa kaikin aistein – onhan kyseessä Suomen ensimmäinen moderni teollisuustalo, jossa on aikanaan valmistettu kaapeleita ja raakakumia.

“HDW pyrkii valitsemaan toimintaympäristönsä vastuullisesti. Näyttelyt sijoitetaan inspiroiviin olemassaoleviin rakennuksiin, joihin ei tarvitse rakentaa lavasteita. Vaikuttavuus syntyy vanhan arkkitehtuurin ja uuden muotoilun välisestä kontrastista. Päätapahtumapaikka on helposti saavutettavissa ja lähialueen monet yritykset voivat tarjota palvelujaan yleisölle ja näytteilleasettajille,” kertoo Helsinki Design Weekin perustaja Kari Korkman.

Merikortteli sijaitsee historiallisella Punavuoren telakka-alueella. Kuva: Antilooppi

”Merikortteli on erinomainen esimerkki siitä, kuinka tilat luovat kohtaamisia ja elävöittävät ympäristöään. Historiallinen, yli satavuotias kiinteistömme sijaitsee keskellä punavuorelaista kaupunkimiljöötä, ja sen yhteisöllisessä asiakaskunnassa korostuvat luovat alat. Olemme panostaneet erityisesti monipuoliseen palvelutarjontaan, jotta ihmiset voivat tulla yhteen, luoda uutta ja voida hyvin työssä ja arjessa. Helsinki Design Weekin yhteistyön myötä voimme toivottaa festivaaliyleisön tervetulleeksi kohtaamaan, kokemaan ja juhlistamaan kaupunkikulttuuria tässä ainutlaatuisessa ympäristössä”, Merikorttelin omistavan Antiloopin Head of Asset Management Esa Mattila sanoo.

Suunnitelmissa hyvä arki

Kiinnostavimmat kaupunkitapahtumat tapahtuvat elävissä ympäristöissä. Merikorttelissa HDW:n päätapahtumakokonaisuus keskitetään ylimpään kerrokseen, vintille, jonka teollisuusromantiikkaa henkivät puitteet kylpevät kattoikkunoista virtaavassa luonnonvalossa. 

HDW:n päänäyttelyssä arki koetaan tilallisena jatkumona, jonka ääripäissä ovat yksityisyys ja yhteisöllisyys. Viime vuosien aikana työn ja vapaa-ajan välinen ero on entisestään hämärtynyt ja esitellä ovat arjen muuttuvat tilat. Liukuman yksityisin ääripää on makuuhuone, johon ihminen vetäytyy lepäämään ja keräämään voimia seuraavaan päivään. Kodin muut tilat, kuten olohuone ja keittiö, palvelevat jokaista kotitaloudessa. Niihin kutsutaan myös vieraita viihtymään. Tulevaisuuden toimistot kehittyvät vastaamaan muuttuneita olosuhteita. Toinen pää esitteleekin nykyajan työpajatilan, jossa yhteisö luo uutta. 

Näyttelyn lisäksi Merikortteliin tuodaan lava keskusteluille, pop-up -ravintola kohtaamisia varten, vaikuttava tila-installaatioiden sarja ja Lasten Designviikon ohjelmaa. Hyvää arkea esittelevän näyttelyn kuratoi Asun-lehden perustaja ja päätoimittaja Ulla Koskinen. Näyttelyarkkitehtina toimii Lauri Johansson ja muiden sisältöjen suunnittelusta vastaa HDW:n ohjelmatiimi.

“Näyttely tutkii miten kodit, työtilat ja julkinen ympäristö vaikuttavat meihin ja miten me puolestamme voimme kehittää toistensa lomiin liukuvista, uudenlaista joustavuutta vaativista kodeista ja muista tiloista mielekkäitä  ja miellyttäviä.  Muuttuneessa maailmassa on syytä löytää tilaa monimuotoisuudelle ja yhteisöllisyydelle yksityisyyttä kuitenkaan unohtamatta. Syyskuun tapahtuma haluaa herätellä sekä näytteilleasettajat että vierailijat miettimään mikä tekee kodeista, työtiloista ja muista yhteisistä paikoista kutsuvia ja toimivia”, Ulla Koskinen sanoo.

Jokainen on tervetullut mukaan

Korkealaatuinen, kansainvälinen ohjelmisto luodaan yhdessä paikallisen luovan yhteisön kanssa. Helsinki Design Week kutsuu sisustamisen ammattilaisia, yrityksiä ja suunnittelijoita mukaan esittelemään tuottein ja palveluin mistä hyvä arki muodostuu. Fyysiset tilat ovat näyttelyn näkyvin osuus, mutta kokonaisuus ei synny ilman aineettomia elementtejä. Digitaalisuus on vaikuttanut ratkaisevasti hyvään elämään niin kodissa kuin toimistossa. Merikorttelissa koetaan myös uusinta suunnittelua, kun tiloja valtaavat myös mm. Aalto-yliopiston muotoilun opiskelijat. 

Helsinki Design Weekiä juhlitaan ympäri kaupunkia

Haku Kumppanuus- ja Satelliittitapahtumaksi on nyt käynnissä. Helsinki Design Weekin tiimille muotoilu on laaja käsite ja HDW:llä onkin juhlistettu luovuutta tuhansissa erilaisissa tapahtumissa vuosien aikana.  Lisäksi ohjelmistossa ovat klassikot, kuten Design Market Kaapelitehtaalla, Design Diplomacy -keskustelut suurlähettiläiden asunnoissa, Open Studios -kierrokset, Lasten Designviikko ja PechaKucha Night sekä inspiroivaa ohjelmaa myös showroomeilla. 

Kuvassa osa Helsinki Design Weekin tiimistä Merikorttelin kuudennen kerroksen näyttelytiloissa.

Kiinnostuitko näyttelytilasta tai muusta sisällöstä päätapahtumpaikalla? Ota yhteys sähköpostitse info@helsinkidesignweek.com. Muita tapoja osallistua Helsinki Design Weekille löydät täältä. Helsinki Design Week järjestetään 8.–17.9.2023.