Helsinki Design Weeklyn studiossa ääneen pääsevät muotoilijat ja intoilijat

Helsinki Design Weeklyn suosittua, viikoittaista ajankohtaisohjelmaa voi kuunnella Radio Helsingissä torstaisin klo 12–13 ja lauantaisin klo 9–10 ja podcastina koska vain.

Tunnin mittaisessa ohjelmassa ohjelmajohtaja Anni Korkman kutsuu studioon muotoilijoita, arkkitehtejä, graafikoita ja muita luovia tekijöitä. Helsinki Design Weeklyn asiantunteva muotoilupuhe on innostuneen ihmettelevää; tyhmiä kysymyksiä ei ole.

Radio Helsinki kuuluu ympäri Suomea! Kuva: Helsingin kaupunginmuseo

Voit kuunnella tämän vuoden jaksoja alla: aiheiksi on valikoitunut mm. Venetsian arkkitehtuuribiennaali, yöllisen kaupungin suunnittelu, visuaalisen viestinnän vaikuttavuus ja Muumi-perhe. Radio Helsinki kuuluu jo yhdeksässä kaupungissä ja viime vuosien aikana kuuluvuusalue on laajentunut 3,2 miljoonaan. Uusin jakso julkaistaan yleisimmillä podcast-alustoilla perjantaisin. Weeklyn radio-ohjelman kumppanit ovat Grafia ja Designmuseo. Tutustu ohjelmaan Radio Helsingin sivustolla täällä.

Linkistä pääset kuulemaan uusimman jakson Spotifyssä.
Veera Kortelainen.
Hannu Kyyriäinen.

AIKA OK!
Visuaalisen viestinnän suunnittelijoiden järjestö Grafia perustettiin 90 vuotta sitten Taidehallin klubilla Helsingissä. Paikalle kokoontui joukko uuden suomalaisen ammattikunnan edustajia: taidepiirtäjiä, reklaamin tekijöitä ja mainostaiteilijoita. Visuaalisen viestinnän ala kehittyy ja elää ajassa. Mitä se on tänä päivänä, entä huomenna? Studiossa graafinen suunnittelija Veera Kortelainen ja infografiikkatoimittaja Hannu Kortelainen. Molemmat ovat mukana AIKA OK -ryhmänäyttelyssä, jonka voi kokea Grafian luovassa tilassa Luonnoksessa 2.11. asti.

Samu-Jussi Koski!
Sivistystä, estetiikan ylistystä, laadukkaita farkkuja, pyyhkeitä ja muita tavaroita. Tätä kaikkea tarjoaa muotoilija Samu-Jussi Kosken uusi lippulaivamyymälä Kasarminkadulla, joka avautui maailmantilanteessa, jossa viimeisimmät muotivirtaukset eivät enää ole tärkeitä.

Fashion Community Helsingin perustajat Sini Saavala, Anna Semi, Sofia Stenfors ja Ellen Rajala. Kuva: Sara Forsius

Fashion Community Helsinki!
Fashion Community Helsinki on yhdistys, jonka tavoite on lisätä suomalaisen muotiosaamisen tunnettuutta. Mikä on suomalaisen muotiosaamisen erityispiirre ja miten siitä kerrotaan? Millä keinoilla vaikutetaan siihen, miten muoti nähdään? Anni Korkmanin vieraana vaatesuunnittelijat, Fashion Community Helsingin perustajat Ellen Rajala, Sini Saavala ja Anna Semi.

Uusia materiaaleja esillä Aalto-yliopiston Designs for a Cooler Planet -näyttelyssä. Kuva: Kalle Kataila.

Upouudet materiaalit!
Hedelmänahkaa, puuglitteriä, biohajoavaa kuplamuovia, merilevähattuja. Aalto-yliopistossa kehitetään jatkuvasti uusia materiaali-innovaatioita moneen eri käyttötarkoitukseen pakkausmateriaaleista asusteisiin. Mikä on muotoilijan rooli materiaalikehityksessä? Vieraana opiskelijat Tiina Otala, Nina Riutta sekä tutkija Heidi Uppa.

Kaija Aarikka 1950-luvulla. Kuva: Aarikan perheen kotialbumi

Kaija Aarikka!
Rohkea ja kokeilunhaluinen muotoilija Kaija Aarikka tunnetaan erityisesti korujen, koriste-esineiden ja arjen pientavaroiden suunnittelijana. Useista hänen luomistaan esineistä on tullut kodin sisustuksen katseenvangitsijoita ja keräilijöiden suosikkeja. Taidehallissa avautunut retrospektiivinäyttely esittelee Aarikan laajaa tuotantoa ja jopa yllättää monipuolisuudellaan. Weeklyn vieraana Helsingin Taidehallin näyttelypäällikkö, Kaija Aarikka -näyttelyn kuraattori Eeva Holkeri, muotoilija Pauliina Aarikka sekä näyttelyarkkitehti Hanna Anonen.

Jenny Nordberg. Kuva: Petra Bindel

The strategies of Jenny Nordberg!
Can design be done without restrictions? Can you build industrial processes on your own? Could the design process be faster if imperfections are allowed? Can a mistake be beautiful? Anni Korkman meets Swedish Designer Jenny Nordberg, who is opening a solo exhibition at the Design Museum Helsinki. In English.

Toni Feri. Kuva: Silja Minkkinen

Helsinki on suurkaupunki!
Viininjuonti on vakavaa salatiedettä, Helsingissä ei koskaan tapahdu mitään kiinnostavaa ja kaikki sulkeutuu tosi aikaisin. Jos haluaa syödä hyvin, pitää mennä Kööpenhaminaan, jos haluaa bailata niin pitää mennä Berliiniin. Onko näin? Anni Korkmanin haastattelussa kaupunkikulttuurin kehittäjät, Helsinki Design Weeklyn ystävät, Let Me Winen perustajat Joni Stanley ja Toni Feri. Let Me Wineen voit muuten tutustua myös tässä artikkelissa.

Hyvää syntymäpäivää Eliel Saarinen!
Yksi kaikkien aikojen tunnetuimmista arkkitehdeistamme on vaikuttanut käsityksiimme rakennetusta ympäristöstä ja kauneudesta ympäri Suomea ja Yhdysvalloissa. Millaista arkea elettiin gesamkunstverkissä, taiteilijakoti Hvitträskissä? Weeklyn vieraana Saarinen-asiantuntija Pepita Ehrnrooth-Jokinen.

Elina Koivisto.
Saara-Sisko Jäämies.

Kehittämisen paikkoja! 
Ihmisten äänen tulee kuulua kaupungeissa ja niiden kehityksessä. Tarvitsemme kohtaamispaikkoja; turvallista tilaa, jossa olla vapaasti ja yllättyä. Keskustelua kaupunkimuotoilusta ja kaupunkilaisia varten luoduista, yhteisöjä aktivoivista digitaalisista alustoista sekä myös ihan fyysisistä paikoista, ainakin Designmuseon ja Arkkitehtuurimuseon väliin asettuvasta Alusta paviljongista. Vieraana kaupunkimuotoilijat Saara-Sisko Jäämies ja Päivi Vartiainen sekä arkkitehdit Maiju Suomi ja Elina Koivisto.

Maiju Suomi.
Päivi Vartiainen.
Tomi Leppänen. Kuva: Unto Rautio

Vuoden Graafikko!

Tomi Leppänen on monipuolinen luova tekijä; muusikko ja Grafian palkitsema Vuoden Graafikko 2023, jonka Tauko Paus Pause -näyttely on meneillään Designmuseossa. Laaja-alaisesti erilaisille asiakkaille työskennellyt Leppänen kertoo Weeklylle taukojen merkityksestä niin musiikissa, visuaalisessa viestinnässä kuin elämässäkin.

Annika Tickle

Uudet Muumit!

Muumimukeja on monen suomalaisen kaapissa, mutta millaista on nukkua Muumi-lakanoissa? Sisustusintoilijoiden ja Muumi-fanien odotus päättyy tänä kesänä, kun Moomin Arabian tuoteperhe laajenee kodin tekstiileihin. Weeklyn vieraana on Moomin Arabian Head of Design, kansainvälisen uran luonut suunnittelija Annika Tickle. Miten kansalliseen kuvastoomme kuuluvaa Tove Janssonin elämäntyötä tutkitaan tämän päivän linssin läpi? Mitä uutta voimme kaikkien tuntemasta Muumilaaksosta löytää? Jakson lopussa menovinkki erään jakkaran syntymäpäiväjuhliin.

Miina Jutila. Kuva: Linda Peltola
Eero Renell. Kuva: Pertti Nisonen
Arja Renell. Kuva: Pertti Nisonen

Huussi!

Suomalaiset ovat vieneet Venetsiaan huussin. The Dry Collectiven näyttely osana arkkitehtuuribiennaalia Huussi – Imagining the future history of sanitation käsittelee arkkitehtien roolia ilmastonmuutoksen ja ihmisen toiminnan aiheuttamien ongelmien ratkaisemisessa ja julistaa nykyisen vesi-wc:hen perustuvan saniteettijärjestelmämme aikakauden päättyneeksi. Veden ja muiden luonnonvarojen niukkuus on maailmanlaajuinen ongelma. Miksi vedämme vessasta alas juomakelpoista vettä? Annin vieraana arkkitehdit Arja Renell, Eero Renell ja Miina Jutila.

Antti Kalevi.

Vuoden kuvittaja!

Helsinki Design Weeklyn vieraana on Vuoden Kuvittaja 2023 Antti Kalevi. Keskustelua kuvituksen ja taiteen eroavaisuuksista, kuvittajan vastuusta ilmiöitä selittäessä ja kuvituksen kaupallisesta potentiaalista.

Charlotte Rhode ja Vivien Hoffmann. Kuva: Anni Korkman

Design as a medium of activism!

This episode is in English. Are we really using design’s full potential in making the world a better place or are there still a lot of performances of moralism out there? Does design education teach us enough about the real world and its financial legalities, or do we still only circle around ideas only? Anni Korkman is in conversation with Charlotte Rohde and Vivien Hoffmann, designers and artists performing at Huiput Creative Festival.

Rajamailla!

Annin kanssa studiossa taiteilija, suunnittelija Kustaa Saksi, jonka yksityisnäyttely Designmuseossa on nyt auki. Näyttävistä tekstiiliteoksista tunnettu Saksi saa inspiraatiota luonnossa toistuvista kuvioista ja matemaattisesta kaaoksesta. Jaksossa mietitään ovatko migreenin aiheuttamat näköharhat aivojen koodia ja miksi luovat ihmiset asettavat työskentelylleen turhia rajoja.

Yön kaupunki!

Leo Karhunen.
Salla Vallius.

Yökulttuuri on kaupunkikulttuuria – millainen Helsinki on yöllä? Miksi yön toiminnot unohtuvat kaupunkien kehitystyössä? Voiko Helsinki koskaan olla Berliini? Anni Korkmanin vieraana yön asiantuntijat; graafinen suunnittelija, DJ Leo Karhunen ja Helsingin kaupungin yöluotsina toiminut Salla Vallius.

Ohjelmaa emännöi Anni Korkman. Kuva: Radio Helsinki