Alkuviiniyritys Let Me Winen perustajat: “Sitten kun homma menee ryppyotsaiseksi, emme halua tätä enää”

Helsinki Design Weekin päätapahtumapaikka Merikorttelin kuudenteen kerrokseen aukeaa Let Me Wine & HDW pop-up -viinibaari 13.–17.9.2023. Alkuviinejä maahantuovan Let Me Winen perustajat Toni Feri ja Lauri Kähkönen tekevät viinistä helposti lähestyttävää yksi värikäs lasi kerrallaan. 

Toni ja Lauri, yrityksenne on koko maassa melko ainutlaatuinen. Mikä tekee Let Me Winesta Let Me Winen?

Toni Feri: Ostamme viinejä pääasiassa tuottajilta, jotka tuottavat hyvin pieniä määriä vuodessa. Monet tuottajamme ovat kansainvälisesti hyvin suosittuja, eli saatamme saada hyvinkin pieniä eriä. Siksi suurinta osaa viineistämme ei voi ostaa vuoden ympäri, vaan tarjoamme sesonkiluonteisia ja rajattuja eriä. Silloin ostajan täytyy pystyä olemaan varma siitä, että Let Me Winen edustamiin asioihin voi luottaa. Voit ostaa minkä pullon tahansa ja se on taattua Let Me -laatua. Suurin osa liikevaihdostamme tulee ravintoloilta, loput on kuluttajakauppaa. Lähdimme kuitenkin alusta asti rakentamaan brändiä niin, että kuluttajatkin oppisivat tuntemaan meidät. 

Teitä näkeekin jatkuvasti ympäri Helsinkiä ja Suomea festareista pop up -ravintoloihin. 

Lauri Kähkönen: Olemme järjestäneet paljon tapahtumia Karhupuiston lippakioskilla perustamamme Way Bakeryn kyljessä. Meillä on ollut esimerkiksi tosi omannäköisiä ja suosittuja pop up -ravintoloita suomalais-ranskalaisen kokin Maud Saddokin kanssa ja kaadoimme viiniä juhannuksena Solstice-festivaaleilla Rukalla. Alkusyksystä meillä oli kunnia järjestää juustokauppa Lentävän Lehmän 20-vuotissyntymäpäivät. Let Me on aina ollut osa kaikkea, mitä erityisesti Helsingissä tapahtuu. 

Firman nimikin tulee let me love -tarroista, joita näkyi Helsingin katukuvassa 2000-luvun alussa. Meidän let me love -pet natin etiketti on saman artistin tekemä ja mukailee vuosituhannen alun tarroja. Let me love on itse asiassa täydellinen Let Me -tuote: luonnonmukainen, lempeä ja osa kaupunkia. 

Let me love -pet natista puheen ollen: minkälaisia viinejä portfoliossanne on?

Toni: Olemme rakentaneet portfoliota pikkuhiljaa reissaamalla pieniin viinitapahtumiin Euroopassa. Niissä on isoja messuja vähemmän vieraita, joten meillä on mahdollisuus aidosti viettää aikaa tuottajien kanssa ja tutustua heihin. Yleensä päivän päätteeksi istumme heidän kanssaan illallisella. 

Meille on tärkeää, että valikoimassamme on isoja, maailmankuuluja nimiä ja nousevia tuottajia rinnakkain. Työskentelemme mielellämme myös nuorten viinintuottajien kanssa: on siistiä kasvaa yhdessä heidän vierellään. 

Helsinki Design Weekin teema on tänä vuonna Olipa kerran. Mikä on Let Me Winen tarina?

Toni: Perustimme Let Me Winen punk-hengessä. Meillä oli hirveä määrä energiaa ja halua tehdä, mutta ei kokemusta maahantuonnista. Olemme opetelleet ja oppineet  liiketoimintaan liittyviä asioita matkan varrella. Alkuaikoina ajateltiin, että Let Me -viinien pitäisi olla aina tosi kreisejä. Ajan myötä meistä on kuitenkin tullut paljon vakavammin otettava maahantuoja, jolta löytyy sekä huipputuottajien viinejä että leikkisyyttä. 

Lauri: Meillä on molemmilla vahva ravintolatausta. Ravintola Grönissä Toni oli sommelier ja itse olen toinen perustajista. Siellä lähti kipinä Let Me Winen perustamiseen. Niihin aikoihin alkoi tuntua siltä, ettei viini ollut hauskaa. Piti tietää hirveästi nippelitietoa ja välillä mietti, uskaltaako viiniä edes juoda. Halusimme tehdä viinistä helpommin lähestyttävää.

Toni: Olimme pyörittäneet Let Me Winea puolisen vuotta, kun Grön sai Michelin-tähden. Sen jälkeen oli paljon helpompi lähestyä viinintuottajia. He pystyivät luottamaan siihen, että me tiedetään kuitenkin jotain jostain. Jos oltaisiin oltu maahantuontialalla kymmenen vuotta, tämä firma näyttäisi tosi erilaiselta.

 Teillä on siis kansantajuinen viinifilosofia. Miten alkuviinistä tehdään helposti lähestyttävää? 

Lauri: Uudet jutut pitää aina aluksi vetää vähän överiksi, jotta ne erottuvat vanhasta. Kun aloitimme Let Me Winen, kaadoimme isolle yleisölle tosi koville harrastajille suunnattuja viinejä. Se ei ihan lähtenyt lentoon, mutta pian löytyi kultainen keskitie. Edelleen pitää tosin tapahtumissa välillä vakuutella, että “ei nämä natuviinit oikeasti ole sameita tai haise lannoitteelta”. 

Entä viinistä ylipäänsä?

Toni: Suomessa ei ole viinituotantoa tai pitkää historiaa viinin juomisesta. Ihmiset ovat aika avoimia uusien juttujen suhteen. Perinteisissä viinimaissa – kuten Ranskassa, Italiassa tai Espanjassa – ihmiset voivat olla konservatiivisia. He ovat lapsesta asti nähneet, että tätä viiniä juodaan tämän ruoan kanssa ja näin tämä menee. 

Lauri: Viiniin ajatuksena liittyy hirveästi teatraalisuutta, on kynttilät, miekat ja pinssit. Se ei ole meidän juttu. Sitten kun tämä homma alkaa mennä ryppyotsaiseksi, en halua tätä enää. 

Eli viiniä juodakseen ei tarvitse oppikirjaa tai manuaalia. 

Toni: Viestimme on ollut alusta asti, että viinin ei tarvitse olla vakavaa. Haluamme, että ihmiset voivat matalalla kynnyksellä kokeilla mitä tahansa Let Me -viiniä. Jokainen viinin vuosikerta on erilainen, mutta kaikissa maistuu alue, tuottajan kädenjälki ja rypälelajike. Meille kaikista kiinnostavinta on se, että viini maistuu vähän erilaiselta joka kerta. Kun yksi vuosikerta kymmenestä on täydellinen, siitä on ihana nauttia. Mutta jos jokainen vuosikerta on täydellinen, siitä tulee tylsää.

Let Me Winen visuaalinen ilme erottuu perinteisestä alkoholikuvastosta: se on  raikas ja selkeä. Ilmeen on suunnitellut palkittu graafikko Aliina Kauranne. Mitä tämä ilme viestii?

Lauri: Ulkoasussa näkyy, että tykkäämme puhua värikkäistä viineistä. Se on punainen lanka. Somessa esimerkiksi on melkein mahdotonta kuvailla, miltä jokin maistuu tai tuoksuu. Siksi viinien eri värit ja sävyt ovat tosi hyviä visuaalisia elementtejä. Mieti vaikka, miten auringonvalo osuu viinilasiin.

Toni: Halusimme myös, että meidän persoonamme näkyisivät brändissä. Jos katsoo esimerkiksi joidenkin pienpanimoiden oluttölkkejä, niissä on melko aggressiivisia etikettejä. Me taas tuomme maahan pulloja, joiden etiketit poikkeavat perinteisestä tyylistä aika paljon: niissä on pastellivärejä ja makeita typografisia valintoja. Viini on kuitenkin aika lempeä alkoholijuoma. On ihanaa, että Let Me -brändissä on rakkautta ja jotakin pehmeää. 

Julkaisette säännöllisesti kuratoituja What are you listening? -soittolistoja, joiden kanssa tarjoatte viinisuosituksen. Miten viini ja musiikki yhdistetään? 

Toni: Ajattelen viiniä laajemmin kuin vain ruoan kautta. Viiniä nautitaan niin monenlaisissa hetkissä. Viinin ja musiikin yhdistäminen ei minusta eroa viinin ja ruoan yhdistämisestä. 

Kuuntelen mixtapen ja tutkailen, mitä fiiliksiä siitä syntyy. Joku musiikki on kevyttä tai pirskahtelevaa, toinen tosi kompleksista ja vaatii enemmän keskittymistä. Niin kuin ruoankin kanssa, musiikin kanssa voi valita ihan vastakohtaista viiniä. 

Teette tänä vuonna ensimmäistä kertaa yhteistyötä Helsinki Design Weekin kanssa. Mitä yhteistyö merkitsee teille?

Lauri: Tämä on meille mieletön mahdollisuus tutustua uusiin ihmisiin ja ennen kaikkea tehdä uudenlaista viinikulttuuria Helsinkiin. Iso osa Let Me Winen identiteettiä on olla mukana vahvistamassa kaupunkikulttuuria. On kunnia päästä tekemään yhteistyötä Helsinki Design Weekin kanssa. 

Toni: HDW kokoaa Helsingin luovat ihmiset yhteen, ja luovien ihmisten kanssa on aina ilo tehdä yhteistyötä. Olen käynyt parhaat keskustelut viinistä luovien alojen ihmisten kanssa, työskentelivät he sitten teatterin, musiikin tai muotoilun parissa. 

Luovuus tosiaan ei katso alaa. Millainen on luova viinintuottaja?

Toni: Viinintuottaja tekee luonnon kanssa töitä. Luonto on täynnä eläviä organismeja, joita ei voi hallita. Vaatii luovuutta löytää toimivia ratkaisuja – ja vielä saada aikaan kaunis ja nautittava tuote. Luovuus tällä alalla ei tarkoita sitä, että suunnittelee pulloon hienon etiketin. Sen sijaan luovuus piilee siinä, minkälaisen prosessin ja oman tien valitsee. 

Lauri: Meille sankareita ovat ihmiset, jotka viljelevät harvinaista rypälalejiketta yhteisön paineesta ja vastalauseista huolimatta. Esimerkiksi italialainen Camillo Donati on lähes 70-vuotias tuottaja, joka tekee omaa juttuaan. 30 vuotta sitten ajateltiin, että viinintuottaja selviytyy hengissä vain tekemällä makeaa Lambruscoa. Jos hän olisi mennyt massan mukana, maailma olisi menettänyt jotain tosi siistiä. 

Mistä yhdestä asiasta Let Me Wine ei tingi?

Toni: Kaiken viinin on oltava luonnonmukaista tai biodynaamista sekä ekologisesti ja sosiaalisesti kestävää. Tällä hetkellä suomen kielessä ”natural wine” on sameaa ja haisee oudolta. Itse miellän alkuviinin konseptin niin, että se on tuotettu luonnonmukaisesti, maaperästä on pidetty hyvää huolta ja viini on tehty rypälelajikkeesta, joka on alkuperäinen tietylle alueelle. Maaperästä täytyy pitää huolta niin, että se on huomenna paremmassa kunnossa kuin tänään.

Let Me Wine & HDW Bar Merikorttelissa 13.–17.9. (arkisin klo 14-20, viikonloppuna klo 12-20). Sisäänpääsy näyttelylipulla. Lauantaina 16.9. järjestetään myös HDW:n päätösjuhla Helsinki Design Night. Lisätietoja ja pääsyliput löydät täältä.