Joustavia ja toisiinsa limittyviä tiloja: Esittelyssä Helsinki Design Weekin päänäyttelyn näytteilleasettajat

Tänä päivänä tiloista on ensisilmäyksellä yhä vaikeampi sanoa, onko kyseessä koti vai toimisto. HDW:n päänäyttely Merikorttelissa (13.–17.9.) herättelee kävijöitä miettimään, miten yksityiset ja julkiset tilat luodaan palvelemaan muuttuvaa arkea. 

Helsinki Design Weekin päänäyttely Merikorttelin kuudennessa kerroksessa käsittelee hyvää arkea erilaisten tilojen ja tilankäytön näkökulmasta. Näyttelyn on kuratoinut Asun-lehden päätoimittaja Ulla Koskinen ja näyttelyarkkitehtuurista on vastannut muotoilija Lauri Johansson

“Näyttely tutkii miten kodit, työtilat ja julkinen ympäristö vaikuttavat meihin ja miten me puolestamme voimme kehittää toistensa lomiin liukuvista, uudenlaista joustavuutta vaativista kodeista ja muista tiloista mielekkäitä ja miellyttäviä”, Koskinen sanoo. Ulla Koskisen haastattelun löydät täältä.

Näytteilleasettajat kattavat muotoilun kenttää laidasta laitaan aina huonekaluvalmistajista tekstiilisuunnittelijoihin ja tutkimuspohjaisiin materiaali-innovaatioihin. Kaikkia yhdistää ekologinen lähestymistapa – joukossa on täysin kotimaista ja kiertotaloutta edistävää suunnittelua ja tuotantoa. 

Erillisinä huoneina yhteisen katon alla

Nämä näytteilleasettajat ovat rakentaneet päänäyttelyyn omat huoneensa. 

Lepoa ja kodinomaista tunnelmaa

Lifestyle-brändi Balmuirin ylelliset vaatteet, asusteet ja kodin sisustustuotteet tuovat kotiin hotellin tuntua. Balmuir tekee erilaisista tiloista rauhallisia luonnonmateriaaleja ja ajatonta suunnittelua hyödyntäen. 

Balmuir.

1940-luvulla perustettu luova studio FDB Møbler pyrkii olemaan Tanskan vastuullisin huonekaluvalmistaja. Yrityksen huonekalut on suunniteltu kestämään käyttöä läpi ihmisen elämän ja erilaisten elämänvaiheiden. 

Pohjoismaisen muotoilun verkkokaupassa Finnish Design Shopissa uskotaan, että koti tekee pohjoismaisen ihmisen onnelliseksi. Kauppa tarjoaakin paloja pohjoismaisesta onnesta erilaisten muotoilubrändien tuotteiden muodossa. 

Vuolukiviä ja varaavia tulisijoja valmistava Tulikivi luo luotettavaa lämpöä luonnonmateriaaleilla. Pehmeä lämpö tuo turvaa niin kotiin kuin muuallekin.

Tanskalaisen New Worksin valaisimia, huonekaluja ja sisustusesineitä yhdistää seesteinen muotokieli ja maanläheiset sävyt. Brändi ammentaa inspiraatiota japanilaisesta kulttuurista, jossa on paljon yhtäläisyyksiä skandinaavisen suunnittelun kanssa. 

Arabian kesällä lanseeraamat Muumi-kodintekstiilit auttavat palaamaan mukavuusalueelle ja rentoutumaan hektisessä arjessa. 100-prosenttisesta puuvillasta valmistetut lämpimät ja kutsuvat pussilakanat ja tyynyliinat tekevät kotoisan olon. 

Moomin Arabia.

Massimo Copenhagen valmistaa käsintehtyjä mattoja sekä koteihin että julkisiin tiloihin. Vastuullisuuden ja laadun nimeen vannova mattovalmistaja uskoo, että matto on huoneen sielu. 

Päänäyttelyssä perehdytään työtilojen ja kodin ääripäihin. Niistä toinen on lepo. Erilaisia tiloja suunnitellessa on olennaista taata rauha ja luoda paikkoja rauhoitumiselle. Rauhoittumiseen ei kuitenkaan aina riitä (tai edes tarvita) erillistä tilaa tai vastamelukuulokkeita: myös katse tarvitsee rauhaa. 

Tutkimuksen ja muotoilun risteyksessä 

Teknologian tutkimuskeskus VTT:n ja Aalto-yliopiston luotsaama Fold on tutkimuspohjainen projekti, jossa kehitetään kestävää pakkausmateriaalia. Origamista inspiroitunutta materiaalia voisi käyttää esimerkiksi lasipullojen ympärillä tai pehmusteena verkkokaupasta kuljetettavaan kosmetiikkaan.

Aalto VTT Fold.

Niin ikään Aalto-yliopistosta ponnistava Wuud kehittää puupohjaista päällystemateriaalia arkkitehtuuriin. Wuudin sisäkäyttöön tarkoitettu koivupaneeli on esillä sekä Helsinki Design Weekin päänäyttelyssä että Aalto-yliopiston Designs for a Cooler Planet -näyttelyssä. 

Joustavia tiloja 

Tekstiilisuunnittelija Johanna Gullichsenin ajattomat kudotut tekstiilit on kehitetty yksityisiin ja julkisiin tiloihin. Laadukkaat tekstiilit tuovat eleganttia tunnelmaa, lämpöä ja tasapainoa moniin tiloihin kodeista toimistoihin.

Suunnittelija Laura Juslinin ja arkkitehti Lilli Maunulan Juslin Maunula -brändi suunnittelee esimerkiksi tekstiilijätteestä valmistettuja istuintyynyjä, vilttejä ja pussukoita (lifestyle-mallisto kantaa nimeä Jumble). Kaksikko on tehnyt yhteistyötä Artekin kanssa. 

Tanskalainen perheyritys Carl Hansen & Søn valmistaa huonekaluja ulko- ja sisäkäyttöön. Jokaisessa kalusteessa tuntuu ja näkyy mukavuus, käsityön taito ja kestävyys. 

Roltraden kalusteet istuvat yleisiin ja yksityisiin tilohin kahviloista kylpylöihin ja toimistoihin – ja hämärtävät siten erilaisten tilojen rajoja. Esimerkiksi Roltraden NOON by Johanson -valaisimet luovat tunnelmaa julkisiin tiloihin.

Skannon huonekalujen kautta syntyy omannäköinen elämä tilaan kuin tilaan. Merikorttelin näyttelyyn Skanno tuo yhden pääbrändeistään, Ligne Roset’n. Ranskalaisen valmistajan ehdottomasti tunnetuin klassikko, Togo, viettää 50-vuotis juhlavuottaan. Michel Ducaroy’n suunnittelema leikkisä ja modulaarinen sohvamallisto kohautti innovatiivisella muotokielellään vuonna 1973. Päiväunia, raukeita iltoja ja pitkiä siestoja varten Ducaroy antoi Togolle sen toukkamaisen muodon ja pehmeät, ylelliset poimut.

Skanno.

Mizetto tarjoaa innovatiivisia huonekalu- ja säilytysratkaisuja, jotka tukevat ihmisten ja tilojen alati muuttuvia tarpeita. Mizetton Kesä 2023 -kokoelma sumentaa rajoja kodin ja toimiston sekä työn ja leikin välillä. 

Yhä useammat toimistot muistuttavat kotia pehmeine sohvineen ja viherkasveineen. Koteja puolestaan inspiroivat julkiset tilat, kuten hotellit ja kylpylät. Tilojen käyttötarkoitukset sekoittuvat.

Puusta ja muista materiaaleista inspiroitunutta muotoilua 

Taiteilija Ilona Rista käyttää töidensä materiaalina pääasiassa puuta. Ristan teokset ovat usein samaan aikaan taideteoksia ja akustisia seinäelementtejä. Niitä onkin ollut esillä niin luonnossa (esimerkiksi Töölönlahdella) kuin sairaalan hiljaisessa huoneessa. 

Secto Design tunnetaan puusta tehdyistä valaisimista, joille on kysyntää ympäri maailman. Hienovaraiset ja ilmavat valaisimet ovat omiaan luomaan tunnelmaa erilaisiin tiloihin ja tilanteisiin. Nikari x Woodnotes puolestaan syntyi, kun puuhuonekalujen valmistaja Nikari yhdisti osan toiminnoistaan ja organisaatioistaan erityisesti paperinaruja hyödyntävän design-brändi Woodnotesin kanssa.

Secto Design.

Artisanille puu merkitsee elämää. Huonekaluvalmistajan kalusteissa käytetään uusiutuvista lähteistä ammennettua puuta ja muun muassa luonnonmukaisia öljyjä, joiden avulla puu ikään kuin hengittää. 

Suomalais-japanilainen FINOM x Minä Perhonen -valaisinmallisto on inspiroitunut luonnosta, erityisesti sienistä. Tekstiili- ja vaatesuunnittelija Akira Minagawan ja sisustusarkkitehti Esa Vesmasen suunnittelufilosofiat valaisimien takana korostavat arjen iloa ja onnea. 

Squarely Copenhagenin valikoimaan kuuluu muun muassa huonekasvien kasteluun optimoituja kuution mallisia laatikoita, joiden avulla kasvit kastelevat itse itseään. Laatikot varastoivat litroittain vettä ja vähentävät siten jatkuvaa kastelemisen tarvetta. 

Ponsia x Rakla on teollisuuslasivalmistaja Raklan ja nykytaidetta ja muotoilua yhdistävän Ponsian yhteistyöprojekti. Ponsian painattamia, näyttelyä varten kuratoituja kuvia käytetään Raklan lasipinnoilla.

Yksittäistä esineistöä jaetuissa tiloissa 

Näiden näytteilleasettajien esineitä on kuratoitu yhteisiin huoneisiin. 

Oman näköinen, hyvä arki: 

Woven Works on kotimainen mattobrändi, jossa kohtaavat pohjanmaalaiset juuret sekä moderni, kekseliäs ja kestävä suomalainen muotoilu. Matot suunnitellaan yhteistyössä kotimaisten nykymuotoilijoiden kanssa ja kudotaan käsityönä Intiassa.

Woven works.

KO-HO Design Studion Mölinä & Puisto Collection tuo pohjoisen hiljaisuudesta ammentavia akustiikkaratkaisuja tulevaisuuden työympäristöihin. Akustiikkapaneelit, työpisteet ja tilanjakajat hiljentävät tiloja, joissa vietämme aikaa.

Fasetti mahdollistaa vuodesta toiseen kestävät valinnat: se myy ja entisöi pohjoismaisen muotoilun klassikoita. Mallistojen tuotteet valmistetaan Hollolassa Fasetin omilla verstailla, jotka palvelevat myös erilaisissa entisöinti- ja sisustusprojekteissa. 

Kotimainen Interface tunnetaan parhaiten Suomen valmistetuista sohvista ja nojatuoleista. Sertifioiduista materiaaleista valmistetut huonekalut ovat Avainlippu-merkittyjä, ja ne valmistetaan Heinolassa. 

Yksityisiä hetkiä tilassa kuin tilassa: 

Ylämaan graniitti valmistaa korkealaatuisia kivitasoja ja muita kivituotteita kotimaisesta graniitista ja maailman kauneimmista kivilaaduista. Tuotteita tehdään esimerkiksi luonnonkivestä ja kvartsista. 

Kansainvälisesti toimiva helsinkiläinen arkkitehtitoimisto Collaboratorio vannoo yhteistyön nimeen. Se pyrkii luomaan kauniita elinympäristöjä nykyaikaisen ihmisen tarpeisiin yhteisöllisyys ja ihmisyys edellä.

Grohe puolestaan tarjoaa muun muassa kylpyhuone- ja keittiöhanoja ja kylpyhuonekeramiikkaa “täydelliseen kotiin”. 

Ihmisillä on toisistaan poikkeavia tarpeita: yksi pystyy keskittymään vain absoluuttisessa hiljaisuudessa, toinen työskentelee parhaiten pienessä hälyssä. Muuttuvassa maailmassa on syytä löytää tilaa monimuotoisuudelle ja yhteisöllisyydelle unohtamatta yksityisyyttä. Yhdessä tilassa voidaan sekä työskennellä sujuvasti että vetäytyä omaan rauhaan. Yleisetkin tilat vaativat yksityisyyttä.

Suunnittelija edellä: 

Tuote- ja huonekalusuunnittelija Iina Kettunen suunnittelee muun muassa lasista kauniita käyttöesineitä. Esimerkiksi Kettusen lasiset kasvituet ovat käytännöllisen arkiesineen sijaan kuin taidetta. 

Suunnittelija Hanna Sarénin éN Hats on vastuullinen lierihattubrändi. Minimalistiset ja yksiväriset hatut suunnitellaan ja valmistetaan Helsingin Korkeavuorenkadulla, ja niissä vaalitaan käsin tekemisen taitoa – Merikorttelin eteiseen rakentuukin värikäs hattuhylly.

én Hats.

Reeta Laine on valmistunut kandidaatiksi sekä muotoilusta että elokuvauksesta. Laineen ainutlaatuinen lähestymistapa näkyy muun muassa julistetaiteessa ja ylijäämämateriaaleista valmistetuista monikäyttöisistä huonekaluista.

Henki Furniture tuo mukaan Harri Koskisen uusimman tuotelanseerauksen. 

Helsinki Design Week Merikorttelissa 13.–17.9. (arkisin klo 14–20, viikonloppuna klo 12–20). Päiväkohtaisen ohjelman löydät täältä ja pääsyliput (20/10€) voit ostaa täältä.