Päätapahtumapaikka Merikorttelin ensimmäisessä kerroksessa kokeiluja ja keskusteluita

Helsinki Design Weekin päätapahtumapaikka Merikorttelin ensimmäisessä kerroksessa esillä on suunnittelua monilta aloilta: muotia, keramiikkaa, liikkuvaa kuvaa ja valaisimia.

Muoti + Tunne
Suomalaisessa mediassa sana ”muoti” vilahtaa sivulauseessa, kun uutisoidaan pienten vaatemerkkien talousvaikeuksista ja kivijalkakaupan kuolemasta, ”älä osta mitään” -kampanjoista, jätevuorista ja pikamuodin tuhovoimasta tai toisaalta naistenlehtiviihteessä, mitä kelläkin oli milloinkin päällään. Mutta puhutaanko Suomessa koskaan itse muodista tai sen merkityksestä? Muoti + Tunne on neljän vaatesuunnittelijan – Ilona Hyötyläinen (Miun), Marjut Uotila (Dusty) ja Johanna Vainio ja Merja Seitsonen (vainio.seitsonen) – konseptinäyttely, jonka tavoite on herättää monipuolista keskustelua muodista. Suunnittelijat lähestyvät teemaa positiivisuuden ja yleisön osallistamisen kautta. Kukin suunnittelija tuo omilla töillään esiin näkökulmia, joita muodista pitäisi nostaa esille.

ProtoPLAY
ProtoPLAY on moniääninen joukko luovan alan tekijöitä, joita yhdistää kiinnostus ajattomaan ja rehelliseen muotoiluun sekä tavoite saattaa ideoita tuotantoon. Ryhmä koostuu erilaisista taustoista tulevista muotoilijoista, sisustusarkkitehdeista ja tekstiilisuunnittelijoista. Heidän ensimmäisessä yhteisessä näyttelyssään teemana on “ammattilaiset muotoiluleikin äärellä” – design professionals at play. Muoto, väri, funktio – pienikin oivallus tuotteessa voi ilahduttaa pitkän aikaa. Näyttely sisältää huonekalujen, valaisimien, keramiikan ja tekstiilien prototyyppejä. Muotoilijat: Henri Aarnio, Bianca Byggmästar, Kristoffer Heikkinen, Zsuzsanna Horvath, Sebastian Högnabba, Josh Krute, Tomi Laukkanen, Pilvi Martikainen, Marjut Nousiainen, Maiju Uski.

HEHKU
(Aalto-yliopiston sisustusarkkitehtuurin opiskelijat)
Tämä näyttely esittelee valon lumoavaa vaikutusta yhdistämällä perinteisiä ja moderneja elementtejä sekä kokeilevia materiaaleja uuden muotoilun keinoin. Valaisimia yhdistävä tekijä on yleinen e27-kanta, jotta niihin saa monipuolisen valikoiman polttimoita kiinni, jotka ovat laajalti saatavilla koteihin ja muihin tiloihin. Jokainen suunnittelija on tuonut oman persoonallisen panoksensa valaisinmallien suunnitteluun, mikä näkyy niiden visuaalisessa rikkaudessa ja toiminnallisessa monipuolisuudessa. 

Imagine Everyday! Outsider Art Finland
Helsinki Design Week ja Outsider Art Festival -yhteistyön tavoitteena on edistää yhdenvertaisuutta nostamalla esiin erilaisia polkuja luoville aloille. Yhteistyöllä edistetään suomalaisen outsider-taiteen tunnettuutta, saavutettavuutta, taidekentän monimuotoisuutta, yhdenvertaisuutta, taiteilijoiden työllistymistä, taiteilijoiden ja taiteen asiantuntijoiden yhteistyötä ja kansainvälistymistä. Näyttelytilassa on esillä esillä Maria Tanin virkatut taideteokset “Korallimekko” ja “Meduusat” sekä Outsider Art Festivalin virtuaalinen näyttely. Näitä teemoja käsitellään myös kuudennen kerroksen keskustelussa 15.9. klo 15. Lisätiedot löydät täältä.

Ode to Construction
Ode to construction, oodi rakentamiselle, on julkaisu, verkkoalusta sekä installaatio. Taiteilija Polina Joffe tutktii teoksessa risteyskohtia suunnittelun ja taiteen generatiivisten keinojen avulla. Joffen pitkäaikainen rakkaussuhde modernismiin näkyy lopputuloksessa, kun teos etenee sekä leikkisällä että melankolisella tyylillä kohti suprematistisia ja konstruktivistisia Itä-Euroopan avantgarde-liikkeitä.

ARTEFAKTI (Aalto-yliopiston Contemporary Design -maisteriohjelman lopputyönäyttely) 
ARTEFAKTI23 on ensimmäinen nykymuotoilun maisterin valmistumisshowohjelma Aalto-yliopistossa. Näyttely sisältää monipuolisesti materiaaleja ja kattaa monenlaisia aiheita kestävästä kehityksestä, käsityöstä ja enemmän kuin inhimillinen suunnittelu perintöön, havaintokykyyn, territoriaalisuuteen ja moniaistillisiin kokemuksiin. ARTEFAKTI esittäytyy myös kuudennen kerroksen keskusteluohjelmassa keskiviikkona 13.9. Lisätiedot löydät täältä.

Helsinki Design Week Merikorttelissa 13.–17.9. (ke-pe klo 14-20, la-su klo 12-20). Näyttely levittäytyy ensimmäiseen ja kuudenteen kerrokseen. Kuudennen kerroksen näyttelystä löydät lisätietoja täältä. Pääsyliput voit ostaa täältä.