Helsinki Design Weeklyn menovinkit muotoilusta kiinnostuneelle kaupunkilaiselle

Helsinki Design Weekin tärkein tavoite on lisätä muotoilun ja arkkitehtuurin lukutaitoa. Kun tunnistaa, että kaikki ympärillämme on jonkun suunnittelemaa, kasvaa myös arvostus ympäristöä kohtaan. Ymmärrys myös lisää kykyä olla kriittinen – ja vaatia suunnittelulta enemmän. 

Parasta suomalaissuunnittelua ja muotoilumaailman monipuolisuutta esitellään HDW:n aikaan lukuisissa erilaisissa tapahtumissa keramiikkatyöpajoista ajatushautomoiden illanviettoihin ja muotinäytöksistä kalustelanseerauksiin. Ohjelmassa on arkkitehtuurikierroksia, luentosarjoja ja avoimia ovia suurlähetystöjen residensseissä. 

Helsinki Design Weekly kokosi kiinnostuneille kaupunkilaisille suosituksia ohjelmistosta, eikä tehtävä ollut helppo. Oman suosikkisi löydät tutustumalla kalenteriin täällä. (Teimme listan myös muotoilualojen ammattilaiselle, sen löydät täältä). 

Design Market 7.–8.9. klo 11–18

Kaapelitehtaan klassikko on supersuosittu Design Market, joka kutsuu jälleen muotoilun ystävät Kaapelitehtaalle tekemään löytöjä. Mukana on muotoilualan yrityksiä, joilla on myynnissä edellisten kausien tuotteita, prototyyppejä tai kakkoslaatuisia esineitä. Merikaapelihallista löydät myös vuonna 2023 lanseeratun Collectors’ Market -osaston, jossa myynnissä on erityisharvinaisuuksia: vintagea ja uniikkeja esineitä. Weeklyn tietojen mukaan myyntiin on tulossa mm. lavastaja Markku Pätilän useissa Kaurismäki-elokuvissa nähty valaisin, sekä mediapersoona, muotiasiantuntija Sami Sykön buduaari. Lisätietoja ja kaikki myyjät löydät täältä.

Päätapahtumapaikka Paasivuorenkatu 3: Bar Unikko 11.–14.9. klo 16 eteenpäin

Vanha pankkisali Hakaniemessä muuttuu HDW:n keskipisteeksi, kun tilaan tuodaan Milanon Designviikolla hurmannut, yhteistyössä Marimekon ja kansainvälisen sisustusjulkaisu Apartamenton kanssa kehitetty konseptuaalinen Bar Unikko in residence at Helsinki Design Week. Paasivuorenkatu 3 on auki yleisölle joka päivä 11.–14.9. klo 16 eteenpäin. Koko ohjelmistoon voit tutustua täällä, huomaa erityisesti pääsymaksuton PechaKucha Night 13.9. sekä Marimekon emännöimä designteemainen pubivisa 14.9., jossa luvassa on mahtavat palkinnot. Lauantaina 14.9. tilassa myös julkistetaan Finnish Design Infon, Archinfon ja Helsingin kaupungin yhteinen design- ja arkkitehtuurikartta, josta keskustelemassa ovat Helsingin designjohtaja Hanna Harris, Hakolan luova johtaja Annaleena Hakola ja maisema-arkkitehti Janne Saario. Paasivuorenkatu 3:n päiväkohtaisen ohjelmiston löydät täältä.

Open Studios 6.9. ja 13.9. klo 15–19

HDW avaa kaupungin ovia ja kutsuu yleisön myös sellaisiin paikkoihin, joihin ei yleensä ole pääsyä. Open Studios on avointen ovien sarja festivaalin molempina perjantaina. Suunnittelijoiden työhuoneet ja toimistot tarjoavat näköalapaikan siihen, millaista luova työ Helsingissä on. Mukana ovat mm. Werklig, Nordkapp ja Veneentekijäntie 12 ja kohteiden kiertämistä helpottamaan Helsinki Design Weekly on koonnut suositusreitin, jonka löydät täältä. 

Avoimet ovet keramiikkakorttelissa 7.9. klo 11–16

Ovet ovat avoinna myös Etu-Töölön keramiikkakortteleissa, jossa osana HDW:tä järjestetään studiokeramiikan ja -lasin huipputekijöiden uusi yhteinen tapahtuma. Tapahtumassa on myynnissä laaja kokoelma uniikkia taide- ja käyttökeramiikkaa ja lasia, jota on mahdollista hankkia omaksi suoraan tekijöiltä itseltään. Lisäksi työpajoissa pääsee kokeilemaan saven käsinrakentamista ja valamista. Tapahtumassa ovat mukana Susanne Koskimäki ja Marjo Saarela (Keramiikka- ja lasistudio Rastas ja Muru, Dagmarinkatu 9 b) sekä Katja Kotikoski, Enna Kukkola, Sara Kyllönen ja Aino Laukkanen (Keramiikkastudio Kaoliini, Temppelikatu 14 A). Ajankohtaiset tapahtumatiedot löydät täältä.

Design Diplomacy 11.–13.9. klo 9–11, klo 12–14, klo 16–18

Miten ensimmäinen pomosi kuvailisi sinua? Minkä asian toivot itse suunnitelleesi? Mikä on mielestäsi ihmiskunnan suurin haaste ratkaistavaksi?

52 keskustelukorttia, joiden kysymyksiä kaksi muotoilijaa kysyvät toisiltaan suurlähettiläiden ylellisissä residensseissä. Suunnittelijat edustavat Suomea ja lähetystön kohdemaata, ja tapaavat Design Diplomacy -tapahtumassa toisensa ensimmäistä kertaa. Lopputulos on aina inspiroiva ja intiimi keskustelu, jonka päätteeksi suurlähettiläs tarjoaa yleisölle virvokkeita. 

Weeklyn tietojen mukaan näistä keskusteluista on saanut alkunsa muutama yhteistyöprojekti, sisustushanke ja lukuisia kohtaamisia ja pitkiä ystävyyssuhteita. HDW:n takana olevan Luovi Productionsin kehittämä tapahtumakonsepti on levinnyt jo kymmenille designfestivaaleille ympäri maailmaa.  Sana ”diplomatia” tulee muuten ranskan kautta kreikasta, missä diplōma tarkoitti kahtia taitettua paperia – ehkä korttia. Tutustu puhujiin ja varaa paikkasi kiireen vilkkaa täältä.

In a new light -valaisinteosnäyttely Stockmannilla 6.–15.9.

Stockmann on mukana Helsinki Design Weekillä, kun Harri Koskisen ja Anna Moilasen uusi projekti In a new light -näyttely avautuu. Näyttely koostuu kuuden suomalaisen taiteilijan ja muotoilijan edistyksellisistä valaisinteoksista, joissa yhdistyvät kokeilevuus, teoksellisuus ja uuden valon luominen. Kotimaiset huippunimet edustavat eri tyylejä, taiteenaloja ja sukupolvia, aina 22-vuotiaasta tulokkaasta 92-vuotiaaseen designkonkariin. Projektissa ovat teoksillaan mukana Eero Aarnio, Björn Weckström, Linda Bergroth, Hanna Anonen, Juha Joutsi sekä Maisa Majakka. Kaikki valaisinteokset on toteutettu yhteistyössä Innoluxin kanssa. Tutustu suunnittelijoihin täällä.

Uudenlaisen kaupunkiluonnon rönsyilytyöpaja 12.9. 

Miten siemen itää, kasvattaa juuria ja versoaa sitten kohti valoa? Millaista on olla kasvina kaupungissa? Rönsyilyssä eläydytään yhdessä tehtävien kehollisten harjoitteiden avulla kasvien maailmaan: itämiseen, kasvuun, rönsyilyyn.

Uudenlaisia kaupunkiluonnon ratkaisuja pilotoi Suvilahdessa kesällä 2024 PilotGreen-hanke, jota koordinoi Helsingin kaupungin innovaatioyhtiö Forum Virium Helsinki. Forum Virium Helsink järjestää kokeilujen ympärille työpajan, joka kutsuu havainnoimaan kaupunkiluontoa uudesta näkökulmasta.

Toisissa tiloissa on esitystaiteen kollektiivi, jonka toiminnan ytimenä ovat kollektiiviset ruumiilliset harjoitteet. Harjoitteiden avulla päästään kosketuksiin ihmisille vieraiden kokemus- ja olomuotojen kanssa – eli toisiin tiloihin. Rönsyily-työpaja pohjaa kasviaiheisiin kehollisiin harjoitteisiin, jotka koetaan yhdessä ulkoilmassa Suvilahden alueella. Kaikki ovat tervetulleita osallistumaan, aikaisempaa kokemusta ei tarvita. Lisätietoja täällä.

StairCase – Juoksut & Mellow Minutes 12.9.

Yksi tapa tutkia kaupunkia on juoksulenkkarit jalassa! HDW:n päätapahtumapaikka Paasivuorenkadulta klo 18.30 starttaava, noin 10km pitkä reitti kulkee Helsingin kätkettyjen ja tuttujen portaikkojen läpi.

Tapahtuman järjestävät yhdessä kaksi helsinkiläistä juoksuklubia, Juoksut ja Mellow Minutes. Lenkki myös päättyy Paasivuorenkadulle ja juoksijoiden on mahdollista nauttia palauttavat juomat Bar Unikossa. Lisätietoja löydät täältä.

Digital Natives – Saami Games Now 6.–15.9.

Kankurinkadun Digital Natives – Saamelaiset Pelit Nyt -näyttely tuo tervetullutta näkökulmaa pelisuunnitteluun kun esillä on kahdeksan saamelaisuutta eri tavoin käsittelevää peliä. Näyttelyssä on kaksi kaupallista peliä Skábma – Snowfall ja Raanaa – The Shaman Girl sekä kuusi Sami Game Jam 2018 pelijameilla syntynyttä peliä. Näyttelyn voi kokea kahdella eri kielellä: englanniksi ja pohjois-saameksi (myös suomenkielinen opastus saatavilla).

Designs for a Cooler Planet 6.–15.9.

Aalto-yliopisto kutsuu HDW:n kävijät tutustumaan Otaniemen kampuksen uuteen Marsio-rakennukseen, johon rakentuvassa Designs for a Cooler Planet –näyttelyssä on esillä kymmeniä eri vaiheissa olevia tutkimuspohjaisia hankkeita: villejä ideoita, prototyypejä, pilotteja ja kaupallisia ratkaisuja. Asioita, joita et välttämättä vielä löydä Googlesta.

https://helsinkidesignweek.com/events/designs-for-a-cooler-planet/Näet uusien materiaalien, tekstiilien ja terveysteknologian prototyyppejä; opit, miten voimme edistää biodiversiteettiä, pääset kurkistamaan avaruuteen, tutustut siihen, mitä kyberturvallisuus todella tarkoittaa. Vapaa pääsy, yksityiskohdat täällä.

Anni Korkman
+ posts