Helsinki Design Week toi muotoilun ammattilaisia yhteen, antoi äänen lapsille ja kannusti keskusteluun

Helsinki Design Week järjestettiin ympäri Helsinkiä 8.–17.9.2023. Muutaman vuoden tauolla ollut päänäyttely toi pohjoismaisen muotoilun kiinnostavimpia nimiä saman katon alle Merikortteliin. Arkkitehtuuri- ja muotoilukasvatus näkyi festivaaleilla lapsille ja nuorille tarkoitetussa ohjelmassa ja Helsinki Design Award -palkinnossa. 130:n tapahtuman ohjelmisto houkutteli niin helsinkiläisiä kuin kansainvälisiä kävijöitä. 

Lucas Zanotton installaatio Merikorttelin ovensuussa vangitsi katseet. Kuva: Aleksi Poutanen
Päätapahtumapaikka Merikorttelin pop-up -viinibaarista vastasi Let Me Wine. Kuva: Aleksi Poutanen

Helsinki Design Weekin monipuolinen ohjelmarakenne oli entistä elinvoimaisempi pandemiavuosien jälkeen. Vuoden 2023 festivaaliteema oli Olipa kerran, ja reilun viikon aikana kuultiin ja kerrottiin lukuisia luovien tekijöiden tarinoita. Avoin tapahtumahaku innosti muotoilun ammattilaisia: festivaalin lopullisessa ohjelmistossa oli 130 muotoiluun ja kaupunkikulttuuriin liittyvää tapahtumaa ympäri Helsinkiä. 

Tapahtumatilan jokainen rakennuselementti on uudelleen käytettävä tai kierrätettävä. Kumppaneina olivat Wienerberger, Durat, Vaarnii, Selka, Forbo ja Artek 2nd Cycle. Suunnittelusta vastasi Lauri Johansson. Kuva: Aleksi Poutanen

Esimerkiksi Arkkitehdin talo -illassa arkkitehdit esittelivät inspiroivia, kollegoiden suunnittelemia asuinrakennuksia, Design Diplomacy -keskustelusarjassa suurlähetystöjen residenssit avasivat ovensa yleisölle ja festivaalin päättäneessä Helsinki Design Night -tapahtumassa Merikorttelin ylin kerros muuntui Helsingin yöelämästä tutun 417 Worldin käsissä klubiksi. 

Helsinki Design Night -klubi-ilta muutti päätapahtumapaikan toisennäköiseksi. Kuva: Aleksi Poutanen
Helsinki Design Night. Kuva: Aleksi Poutanen
Design Marketin uutuus oli Collectors’ Market, jossa mukana oli mm. Marimekko Pre-Loved. Kuva: Aleksi Poutanen

Uusia tapahtumakonsepteja edustivat Design Marketin kylkeen tuotu Collectors’ Market ja poikkialainen illanviettojen sarja Art Goes Showroom.

Design Market Kaapelitehtaalla. Kuva: Aleksi Poutanen
Collectors’ Marketissa oli mukana myös Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus. Kuva: Aleksi Poutanen
Art Goes Showroom toi sisustusalan showroomeille live-musiikkia yhdessä Art Goes Kapakan kanssa. Kuva: Aleksi Poutanen

Open Studios -kävelyt avasivat ovia luovien tekijöiden tiloihin

Open Studios -kierrokset Helsingin luovissa studioissa olivat yksi festivaalin vetonauloja. Luovista suunnitteluprosesseista kiinnostuneet pääsivät vierailemaan Helsingin suunnittelutoimistoihin ja tutustumaan ihmisiin niiden takana. Kierroksella ovensa avasivat luovan alan studiot laajalla skaalalla graafisesta ja digitaalisesta suunnittelusta sisustusarkkitehtuuriin.

Kahtena peräkkäisenä perjantaina järjestetty tapahtuma antoi osviittaa siitä, että ihmiset mielellään huipentavat työviikkonsa tutustumalla kaupungin luoviin tekijöihin ja verkostoitumalla keskenään. Normaalisti yleisöltä suljetut tilat houkuttelivat. Tapahtuman kumppanina oli Story Drops -karttasovellus, jonka kautta vierailijat pääsivät kuuntelemaan studioiden perustajien lyhyet haastattelut. Studioiden tarinat ovat edelleen kuunneltavissa. 

Open Studios -ajatustenvaihtoa Hellonilla. Kuva: Aleksi Poutanen
Open Studios -kierros pysähtyi Kobra Agencyllä Kampissa. Kuva: Aleksi Poutanen

HDW Lasten designviikko ja Helsinki Design Award korostivat lasten ja nuorten roolia muotoilussa

HDW ja Suomen Muotoilukasvatusseura SuoMu järjestivät yhdessä Hakolan ja Tactic Gamesin kanssa festivaalin alussa HDW Lasten Designviikon, jossa lapset saivat äänensä kuulumaan ja visionsa näkymään kaupunkikehittämisessä”. Koko perheen muotoilubileet pidettiin viikonloppuna 9.–10.9. Kaapelitehtaalla. Ohjelmassa oli muun muassa mielenosoituskylttipaja sekä värikapinatapahtuma, jossa lapset pääsivät suunnittelemaan unelmiensa huoneen yhdessä ammattilaisen kanssa. 

HDW Lasten Designviikon kumppaneina olivat SuoMu, Hakola ja Tactic Games. Kuva: Aleksi Poutanen
Kaapelitehteaan työpajoissa valmistellut kyltit olivat installaatiomaisesti esillä Merikorttelin viereissä Telakkapuistossa koko HDW:n ajan. Kuva: Aleksi Poutanen
HDW Lasten Designviikko. Kuva: Aleksi Poutanen

Muotoilukasvatukselle ja -oppimiselle hurrasi myös HDW:n ja Helsingin kaupungin Helsinki Design Award -palkinto. Tuomaristo myönsi palkinnon Arabian peruskoululle, joka on pitkäjänteisesti ja systemaattisesti hyödyntänyt muotoiluoppimisen periaatteita kaikessa opetuksessa. Koulun itse kehittämä ARMU-työkalupakki muotoiluoppimiseen on avoimesti saatavilla verkossa. Tutustu Arabian peruskouluun ja rehtori Mari Suokas-Laaksoseen tässä Weeklyn artikkelissa.  

Arabian peruskoulun rehtori Mari Suokas-Laaksosen voittopuhe. Tunnustuksen myönsi Helsingin pormestari Juhana Vartiainen. Kuva: Aleksi Poutanen

HDW vaalii jatkuvaa yhteistyötä Aalto-yliopiston kanssa 

HDW on pitkään tehnyt yhteistyötä Aalto-yliopiston kanssa. Designs for a Cooler Planet -näyttely Otaniemessä muodosti luontevan jatkumon edellisten vuosien näyttelyille. Aallon tutkijat, muotoilijat ja opiskelijat kutsuivat vierailijat kampukselle tutustumaan kymmeniin erilaisiin tutkimus- ja opintoprojekteihin. Tänä vuonna myös Aalto-yliopiston opiskelijat valtasivat Merikorttelin ensimmäisen kerroksen, kun Contemporary Design -kurssin maisteriopiskelijoiden lopputöitä oli näytillä päätapahtumapaikalla. Kaikki ensimmäisen kerroksen suunnittelijat löytyvät täältä.

ARTEFAKTI-näyttelykokonaisuus esitteli Contemporary Design MA -opiskelijoiden lopputöitä. Kuva: Aleksi Poutanen
Merikorttelissa oli esillä myös Muoti + Tunne -installaatio. Kuva: Aleksi Poutanen
ProtoPLAY-kokonaisuus esitteli suunnittleijoiden kokeiluja. Kuva: Aleksi Poutanen
Outsider Art Finland esitteli taiteilija Maria Tanin teoksia. Kuva: Aleksi Poutanen

Päänäyttely tarjosi muotoilun huipuille paikan esitellä uutta

Merikorttelin kuudennessa kerroksessa mukana olivat mm. Nikari, Woodnotes ja Secto Design. Kuva: Aleksi Poutanen
New Works. Kuva: Aleksi Poutanen

Merikorttelin yläkertaan Punavuoren kattojen ylle kuratoitu päänäyttely osoitti, että HDW tarvitsee kotipesän voidakseen tarjota yrityksille ja yhteisöille parhaan mahdollisen paikan esitellä uutta vaikuttavalla tavalla. Hyvää arkea käsitellyt näyttely kokosi yhteen tilaan pääasiassa pohjoismaisen muotoilun huippuja. Päänäyttelyssä uutuuksia esittelivät muun muassa Moomin Arabia, Tulikivi sekä Aalto-yliopiston Wuud-hanke. Kaikkiin kuudennen kerroksen näytteilleasettajiin voit tutustua tässä Helsinki Design Weeklyn artikkelissa.

Moomin Arabian installaatio kutsui mukavuusalueelle. Kuva: Aleksi Poutanen

Suomalaisen valaisinbrändin FINOMin ja japanilaisen tekstiili- ja muotibrändin minä perhosen yhdessä toteuttama Pesä/Nest-installaatio kysyi osallistujilta: onko tekniikan täyttämä elämämme saanut meidät unohtamaan itsemme, lepäämisen sekä haaveilun hyödyt ja nautinnot? Mitä voi tapahtua, jos irrottaudumme hetkeksi ulkoisista ärsykkeistä unenomaisessa tilassa? Osallistujia rohkaistiin istumaan kivityynyillä ja viihtymään pehmeällä villapeitolla. Tilaa valaisivat suomalaisesta koivuviilusta valmistetut sieni- ja pilvivalot.

FINOM ja minä perhonen. Kuva: Aleksi Poutanen

Artekin ja Juslin Maunulan installaatiossa nähtiin ensiesittelyssä Tiili-sarja, joka on kokoelma keraamikko ja muotoilija Xavier Mañosan suunnittelemia ja valmistamia arjen keramiikkaesineitä. Niiden valmistuksessa on hyödynnetty innovatiivisesti keramiikasta tuttua pursotustekniikkaa. Näyttelyssä oli esillä myös muita teemaan sopivia tuotteita, kuten Kori-sarjan lattiavalaisin ja tekstiiliteollisuuden ylijäämämateriaaleista valmistettuja Jumble-tekstiilituotteita. 

Artek ja Juslin Maunula tuottivat tilaan unenomaisen tunnelman. Kuva: Aleksi Poutanen

Ponsia toi Merikorttelin päänäyttelyyn yhteistyössä Rakla Oy:n kanssa lasi-installaation, joka oli muodostettu kolmen nykytaiteilijan teosfragmenteista. Se kertoi arkkitehdeille, miten kuvataidetta voidaan käyttää monipuolisesti julkisivurakenteissa. miten taidetta voidaan käyttää esimerkiksi lasirakentamisessa ja julkisivuratkaisuissa. Installaation taustalla oli ajatus taiteen lisäämisestä kohteisiin, joihin taiteen ei perinteisesti ajatella kuuluvan. 

Ponsia ja Rakla Oy. Kuva: Aleksi Poutanen

Henki Furniture puolestaan esitteli näyttelyssä Harri Koskisen suunnitteleman Room for Thoughts -kaapin älylaitteiden, kuten kannettavien tietokoneiden, tablettien ja älypuhelimien, säilyttämiseen ja lataamiseen. Tuote tuo harmoniaa ja järjestystä kodin älylaitteiden hallintaan – ja samalla vähentää laitteiden ylikäyttöä. Kaappi tuo huonekalumarkkinoille täysin uuden ja ennennäkemättömän tuotekategorian: latauskaapit.

Henki Furniture oli yksi uusista lanseerauksista. Kuva: Aleksi Poutanen

Helsinki Design Week järjestetään seuraavan kerran 6.–15.9.2024. 

HDW:n pääkumppani Merikortteli tarjosi upeat puitteet keskellä kaupunkia. Kuva: Aleksi Poutanen