HDW on kaikille: Weekly valitsi laajasta ohjelmistosta suositukset muotoilu-uteliaille

Kaikki ympärillämme on jonkun suunnittelemaa! Muotoilu. On. Muutakin kuin esineitä!

Helsinki Design Weekin (8.–17.9.2023) kaikille kaupunkilaisille suunnatussa ohjelmistossa ovat mukana ainakin teknologiasta inspiraationsa saanut konsertti, afrosuomalaista käsityötä tarjoava basaari, arkkitehtikoti Hvitträskin monialaisia taideiltoja, sekä biopohjaisia materiaalikokeiluja.

Kentauri2050 
11. ja 12.9. klo 19. Liput 29,50e/24,50e/opiskelija 19e.

Kentauri2050 on visuaalis-kinesteettinen konsertti, joka on on inspiroitunut terveysteknologian huimasta kehityskulusta, Shakespearen kesäyön unelmasta ja Philip K Dickin dystooppisesta sci-fistä. Lisätiedot löydät täältä.

Villi koivu ja uusi kestävä estetiikka Artekissa
8.–17.9. Näyttelyyn vapaa pääsy, keskustelutilaisuus vain kutsuvieraille.

Artekin ja muotoilustudio Formafantasman yhteistyön tuloksena Artekin valmistukseen tuodaan uusi puulaatustandardi – villikoivu – jossa puun luonnollinen sävyvaihtelu, kuten tummempi ydinpuu, oksakohdat ja hyönteisten jättämät jäljet saavat näkyä. Uusi laatustandardi mahdollistaa puun laajemman hyödyntämisen Artekin koivuhuonekalujen valmistuksessa. Villikoivusta valmistettu jakkara 60 Villi esitellään Artek Helsinki -myymälässä. Lisätiedot löydät täältä.
Psst! Lisävinkki Weeklyn lukijoille! Artek on myös yksi näytteilleasettajista Merikorttelin päänäyttelyssä.

Royan ja Liliian tarina
14.9. Vapaa pääsy, ei ennakkoilmoittautumista.

Yhteiskunnallinen korubrändi AIDA impact esittää kahden työntekijän tarinaa kertovan filmiteoksen ensi-illan Duotonen studiolla. Teos kuvaa Royan ja Liliian tarinoiden kautta maahanmuuton ja pakolaisuuden teemoja, uuden elämän aloittamista ja vanhan taakse jättämistä. Tilaisuudessa on mahdollista suunnitella omat korut AIDA-tiimin opastuksella sekä ostaa valmiita koruja mallistosta. Lisätiedot löydät täältä.
Psst! Lisävinkki Weeklyn lukijoille! Aida Impactin perustaja Elina Siira on myös mukana Design Diplomacyssä! Varaa paikkasi yleisöstä täällä.

Basaari
16.9. Vapaa pääsy, ei ennakkoilmoittautumista.

Good Hair Day kokoaa yhteen afrosuomalaisia myyjiä, yrittäjiä ja käsityöläisiä yhden päivän Basaari-tapahtumaan, joka luo mahdollisuuden löytää uusia tuotteita ja tekijöitä ja tukea afrosuomalaisia yrityksiä. Lisätiedot löydät täältä.

Arkkitehtuurikävely: 1970-luvun Itä-Pasila.
14.9., 15.9. Liput 10/5/0 € (vain korttimaksu), ennakkovaraus tämän lomakkeen kautta.

Kävelykierroksella tutustutaan yhteen merkittävimmistä 1970-luvun kompaktikaupungeista, Itä-Pasilaan. Ympäristöä voimakkaasti muokkaava, lähes utopistinen lähestymistapa näkyy ja tuntuu alueella, joka on uniikki ja herättää yleensä monenlaisia tunteita. Lisätiedot löydät täältä.

Hvitträskin taidematineat
9.9., 14.9., 16.9. Liput 12/9/4€ tai museokortti.

Hvitträskin taideillat antavat mahdollisuuden syventyä taiteen maailmaan, kuulla kiinnostavia keskusteluita ja tarinoita taiteilijoista, arkkitehdeista ja kulttuurihistoriasta. Osana taideiltaa pääset tutustumaan myös Arabian Taideosastoyhdistyksen nykykeramiikkaa esittelevään Ateljee-elämää -näyttelyyn, arkkitehtikoti Hvitträskiin ja museon kauniiseen ympäristöön. Lisätiedot löydät täältä.

Encounter Iced Sound
16.9. Verkkotapahtuma, vapaa pääsy.


Encounter Iced Sound Helsinki Design Weekillä on arkkitehtitoimisto rotative studion (Alexandra Sonnemans ja Caterina Viguera) sekä säveltäjä ja muusikko Ramon Landoltin interaktiivinen tapahtuma, joka käsittelee arkkitehtuurin ja äänen yhteistyötä ja lähentymistä. Lisätiedot löydät täältä.

Erityisen arkista – kokoelma arkea ilahduttavista tuotteista
13.–16.9. Vapaa pääsy, ei ennakkoilmoittautumista.

Studio Viippola esittää kokoelman erityisen arkisia esineitä ja tekstiilejä, jotka tuovat elämään iloa. Pienet arjen rituaalit kuten aamukahvin juominen, radion kuuntelu, huonekasvien kastelu tai kävelylenkki lähimetsässä lisäävät päivittäistä hyvinvointia merkittävästi. Hyvin suunnitellut ja huolellisesti valitut esineet tukevat arjesta nauttimista ja luovat kotiin hyvän ilmapiirin. Kyseessä on sekä näyttely että studion avoimet ovet -tapahtuma. Lisätiedot löydät täältä.

Visioita tulevaisuuden kaduista
8.9., 13.–15.9. Vapaa pääsy, ei ennakkoilmoittautumista.


Kuinka muotoillaan tulevaisuuden katu? Miten muotoilulla voidaan lisätä kaupungin viihtyisyyttä? Mitä kaupunkimuotoilijat tekevät? Näihin kysymyksiin saat vastauksen WSP Design Studion järjestämässä näyttelyssä 13.–15.9. ja työpajassa 8.9. Esplanadien katukokeilu on täynnä yllättäviä yksityiskohtia, joista jokainen on tarkoin harkittu. Kokeilua esittelevässä näyttelyssä tutustutaan katujen uuteen ilmeeseen ja tarinaan suunnitteluratkaisujen takana. Lisätiedot löydät täältä.

Aalto-yliopisto: Designs for a Cooler planet
7.–18.9. Vapaa pääsy, ei ennakkoilmoittautumista.

Näyttelyn teema on Näkymätön – mitä sellaista emme näe, jota meidän kannattaisi nähdä? Aallon tutkijat, muotoilijat ja opiskelijat kutsuvat sinut Otaniemen kampukselle kokemaan, mitä heidän mielestään tulisi tehdä näkyväksi. Näytteillä olevat projektit tuovat valokeilaan, mitä huomionarvoista jää usein katseiltamme piiloon, ja rohkaisevat katsomaan pintaa syvemmälle. Otaniemessä esillä on tutkimuspohjaisia kokeellisia ja luovia projekteja, prototyyppejä ja näkökulmia, jotka voivat mullistaa tapamme nähdä, ajatella ja elää. Kävijällä on mahdollisuus tutustua kiehtovaan näyttelyteemaan yli 20 erilaisen tutkimus- ja opintoprojektin kautta. Festivaali tarjoaa katsauksen aivotutkimuksen saloista kuuluisan NÄYTÖS2023-tapahtuman asuihin, inspiroiviin biopohjaisiin materiaalikokeiluihin sekä rakentamisen ja arkkitehtuurin uusiin tuuliin – ja kaikkeen näiden väliltä. Lisätiedot löydät täältä.
Psst! Lisävinkki Weeklyn lukijoille! Osana Designs for a Cooler Planet -näyttelyn avajaisia järjestämme PechaKucha-illan. Osta lippusi täältä.

Ohjelmistossa on sata muutakin muotoilu- ja arkkitehtuuriaiheista tapahtumaa. Löydät ne täältä.