Mihin Helsingin luovat tekijät suuntaavat Helsinki Design Weekillä?

Weekly pyysi kaupungin kiinnostavilta luovilta tekijöiltä vinkkejä ja tärppejä tänään käynnistyneelle Helsinki Design Weekille (13.–17.9.). Tänäkin vuonna HDW:n tapahtumatarjonta tarjoaa inspiraatiota ja kohtaamisia monipuolisesti niin muodin, arkkitehtuurin, taiteen ja ruoan ystäville.Claudia Cifu, stailisti, luova johtaja ja konsultti

Claudia Cifu. Kuva: Caroline Suinner


Myrtillius Kauria x Moderni Orjuus
08.09.–30.9.
Vapaa pääsy, ei ennakkoilmoittautumista.“Myrtillius Kaurian näyttelyn yhteiskunnallinen aihe puhuttelee ajankohtaisuudellaan. Vaikka teosten aiheet ovat synkkiä, Kaurian töitä ollaan kehuttu empaattisiksi, absurdeiksi ja hauskoiksi. Must see!” Lisätietoja löydät täältä.

Olet tässä – Temporary shop
09.09.–30.9. Vapaa pääsy, ei ennakkoilmoittautumista.
“Temporary shopissa pääsee ihastelemaan, hypistelemään ja kokeilemaan suomalaisten nuorten muotisuunnittelijoiden uusia luomuksia, sekä vanhempien mallistojen aarteita. Mikä parasta, nämä one-of-a-kind kappaleet ovat kaikki myynnissä.” Lisätietoa löydät täältä.

Ervin Latimer, muoti- ja printtisuunnittelija, Latimmierin luova johtaja

Ervin Latimer. Kuva: Tine Bek

Fashion Community Helsinki – Fashion Walks osana Design Marketia Kaapelitehtaalla.
09.09.–10.09. Molempina päivinä klo 13
. Vapaa pääsy, ei ennakkoilmoittautumista. “Fashion Community Helsinki on itsenäisistä muotisuunnittelijoista koostuva kollektiivi jonka Fashion walk -konsepti toimii mielenkiintoisena vastakohta perinteisille eksklusiivisille muotiviikkonäytöksille. Walksit ovat Kaapelitehtaalla Design Marketin yhteydessä, joten samalla voi kätevästi käydä tukemassa erityisesti kotimaisia muoti- ja asustemerkkejä!” Lisätietoja löydät täältä.

Pamela Hakala @Liike temporary showroom
07.09.–09.09.
Vapaa pääsy, ei ennakkoilmoittautumista.
“Liike -putiikki Frederikinkadulla jatkaa nuorten kotimaisten suunnittelijalupauksien esiintuomista ja tällä kertaa vuorossa on Aalto yliopiston Näytös23 -muotinäytöksessä lopputyömallistonsa esitellyt Pamela Hakala. Mahtava tilaisuus vaikuttua Hakalan puhuttelevasta mallistosta ja kotimaisesta designosaamisesta!” Lisätietoa löydät täältä.

VAIN Concept Store
09.09.–17.09. ja Open S tudio day 09.09. Vapaa pääsy, ei ennakkoilmoittautumista.
Jimi Särmön ja Roope Reinolan luotsaama VAIN on elokuussa 2023 Kööpenhaminan muotiviikoilla viimeisimmän mallistonsa esitellyt vaatebrändi joka nousi McDonald’s yhteistyömallistollaan Suomen muotihistorian ensimmäiseksi moderniksi viraali-ilmiöksi. Brändin tänä kesänä avaama konseptimyymälä palvelee asiakkaita joka päivä koko Helsinki Design Weekin ajan.” Lisätietoja löydät täältä.

Muoti + Tunne Merikorttelin päätapahtumapaikalla.
13.09.–17.09.
(avoinna ke-pe klo 14-20, la-su klo 12-20, liput täältä.).
“Muoti + tunne -näyttelyssä suunnittelijat Ilona Hyötyläinen, Marjut Uotila, Johanna Vainio ja Merja Seitsonen nostavat brändeillään ja töillään esiin näkökulmia, joista muodista pitäisi keskustella enemmän.” Lisätietoja löydät täältä.

Elena Palomo, keramiikkataiteilija

Elena Palomo.

The Sense of Spirituality
08.09.2023
Liput 22 e, ilmoittautuminen osoitteessa kulttuurisauna@gmail.com.
“Viime vuonna The Sense of Spirituality -tapahtumasarjan ensimmäinen osa teki minuun suuren vaikutuksen eteerisellä, unenomaisella näyttelyllään Lapinlahden Venetsiatalossa. Tänä vuonna tapahtumasarjan toinen osa järjestetään lempipaikassani Helsingissä, Kulttuurisaunassa, jossa voi pysähtyä rentoutumaan moniaistillisen saunaseremonian aikana lempeiden löylyjen, hellivien tuoksujen ja kantelemusiikin ympäröimänä. Tämä kokemus yhdessä Helsingin kauneimmista tiloista on varmasti unohtumaton.” Lisätietoa löydät täältä.

Antrei Hartikainen – yksityisnäyttely Traces Lokal Galleriassa
01.09.–30.09.
Vapaa pääsy, ei ennakkoilmoittautumista.
“Ihana päiväaktiviteetti on kierrellä Helsingin monissa gallerioissa. HDW:n ohjelmistosta bongasin Antrei Hartikaisen yksityisnäyttelyn Lokal Galleriassa. Olen nähnyt Hartikaisen teoksia useissa ryhmänäyttelyissä, joten nyt onkin mielenkiintoista päästä näkemään, miten hänen oma yksityisnäyttelynsä muotoutuu. Hartikaisen taideteokset ja käyttöesineet ovat osoitus laadukkaasta kädentaidosta ja laajasta materiaalituntemuksesta. Hartikaisen töissä minua puhuttelevat niiden tekstuurisuus, moniuloitteisuus ja luonnonläheisyys sekä tietynlainen herkkyys. Aion ehdottomasti käydä piipahtamassa Lokalissa inspiroitumassa ja ihastelemassa hänen teoksiaan!” Lisätietoja löydät täältä.

Karoliina Hellberg, kuvataiteilija

Karoliina Hellberg. Kuva: Kaja Balejko

Open Studios
08.09. ja 15.09.
Maksuton, ennakkoilmoittautuminen tämän lomakkeen kautta.
“On aina kiehtovaa päästä kurkistamaan erilaisten tekijöiden henkilökohtaiseen maailmaa – ja pääsy heidän työpaikoilleen on uskomaton etuoikeus sekä mahdollisuus ymmärtää ja oppia heidän perspektiivistään luovaan työhön.” Lisätietoja löydät täältä.

Design Diplomacy
08.09.–17.09. Maksuton, ennakkoilmoittautuminen tämän lomakkeen kautta.
“Tapahtuman konsepti on mahtava ja positiivisella tavalla jännittäväkin; muotoilun ammattilaisten keskusteluja keskenään korttipelin johdattamana kiinnostavissa miljöissä, jotka ovat tällä kertaa eri maiden suurlähtetystöjä Helsingissä! Konseptin intiimiys sekä yllätyksellisyys tekevät siitä hyvin erityisen.” Lisätietoja löydät täältä.

Arkkitehdin talo -ilta
16.09. Sisäänpääsy päänäyttelyn lipulla, ei ennakkoilmoittautumista.
“Rakastan luentoja, eli tämä kiinnostaa erityisesti. Miten luksusta onkaan istua ja kuunnella arkkitehtien asiantuntemusta aiheestaan. On myös kiinnostavaa, mitä omia arkkitehtuurin suosikkejaan he päättävät jakaa yleisölle.” 

Laura Väinölä, Creative Concept & Art Director, Marimekko

Laura Väinölä. Kuva: Juho Huttunen

“Ikuisena asuntoscrollaajana arkkitehtuuria ja asumista käsittelevät tapahtumat ovat mielestäni kiehtovia. Haluan tutustua syvällisemmin lähiympäristööni sekä kuulla millaiset kodit ovat arkkitehtien mielestä ihanteellisia elää.”

Lauran kolme vinkkiä:

Arkkitehdin talo -ilta 16.09.
Sisäänpääsy päänäyttelyn lipulla, ei ennakkoilmoittautumista.
Lisätietoja löydät täältä.

Arkkitehtuurikävely: 1970-luvun Vuosaari
12.09. ja 13.09.
Liput 0-10e (vain korttimaksu), ennakkoilmoittautuminen tämän lomakkeen kautta.
Lisätietoa löydät täältä.

Debatti: 1970-luvun rakennusperintö – uhka vai mahdollisuus?
16.09.
Maksuton, ennakkoilmoittautuminen tämän lomakkeen kautta. Lisätietoa löydät täältä.

Sara Karlsson, yrittäjä

Helsinki Design Weekin päätapahtumapaikka Merikortteli
13.09.–17.09. (ke-pe klo 14-20, la-su klo 12-20)
Liput 0–27,50 e täältä.

Helsinki Design Weekin päänäyttely kokoaa yhteen vanhoja etabloituneita brändejä ja itselle uusia tuttavuuksia – sekä tietenkin valtavan paljon tuttuja, puolituttuja ja tuntemattomia ihmisiä. On hienoa, että tapahtuma levittyy laajalti koko kaupunkiin, mutta samaan aikaan yhteinen tukikohta lisää yhteisöllisyyden tuntua ja tarjoaa mahdollisuuden spontaaneille kohtaamisille ja ajatustenvaihdolle.
Lisätiedot löydät täältä.

Open Studios
08.09. ja 15.09.
Maksuton, ennakkoilmoittautuminen tämän lomakkeen kautta.
“Ystävien ja kollegoiden työtiloissa vieraileminen on aina inspiroivaa. Ympäristössä on monenlaisia viitteitä työskentelystä, mikä ruokkii myös omaa tekemistä ja ideointia. Minua kiinnostaa erityisesti Riikka Piipon astiakokoelma Homage, joka on esillä Studio Bomissa. Sen inspiraationa ovat olleet Arabian menneiden vuosien naiskeraamikot, jotka muotoilivat suomalaisen kattauksen arkeen ja juhlaan.”

Artek 2nd Cycle – Decades
07.09.–15.09. Vapaa pääsy, ei ennakkoilmoittautumista.
“Artek 2nd Cycle on pyhiinvaelluskohde jo sinällään, mutta Helsinki Design Weekin aikana se on avoinna jokaisena arkipäivänä ja esillä on kolmijalkajakkaran historiaan pureutuva näyttely. Vierailin pari viikkoa sitten Artekin tehtaalla, missä tutustuimme Aallon koivupuusta taivutettujen kalusteiden valmistukseen. Suuri osa 90 vuotta vanhasta designista huokuu nostalgiaa tai on kokonaan unohtunut, mutta Aallon 20-30-luvuilla muotoilemat kalusteet tuntuvat yhä tuoreilta ja tarkoituksenmukaisilta – ja alkuperäiset tuotannon innovaatiot toimivat.” Lisätietoa löydät täältä.

Helsinki Design Week 8.–17.9.2023. Tutustu koko ohjelmaan täällä.